371
Η γιγαντιαία έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα, όπως τη φωτογράφισε ιαπωνικός δορυφόρος, στις 15 Ιανουαρίου | Simon Proud / University of Oxford, RAL Space, NCEO / Japan Meteorological Agency via REUTERS

Τόνγκα: Ιση με εκατοντάδες πυρηνικές βόμβες η έκρηξη του ηφαιστείου τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 11:24
Η γιγαντιαία έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα, όπως τη φωτογράφισε ιαπωνικός δορυφόρος, στις 15 Ιανουαρίου
|Simon Proud / University of Oxford, RAL Space, NCEO / Japan Meteorological Agency via REUTERS

Τόνγκα: Ιση με εκατοντάδες πυρηνικές βόμβες η έκρηξη του ηφαιστείου τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 11:24

Η γιγαντιαία έκρηξη του ηφαιστείου που σημειώθηκε στις αρχές του χρόνου στα νησιά Τόνγκα ήταν η πιο ισχυρή που έχει καταγραφεί ποτέ με τον σύγχρονο εξοπλισμό, ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία.

Η ισχύς της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι, που σημειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, ισοδυναμούσε με εκατοντάδες πυρηνικές βόμβες και προκάλεσε τσουνάμι ύψους 15 μέτρων.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του ηφαιστείου, εξαιτίας της οποίας καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια, ισοπεδώθηκαν παράκτιες περιοχές των νησιών και έσπασε το καλώδιο επικοινωνιών το οποίο συνέδεε το αρχιπέλαγος με το δίκτυο του Ιντερνετ.

Το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού βρέθηκε αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο επί εβδομάδες, γεγονός που δυσχέρανε τις επιχειρήσεις διάσωσης. Οι αποστολές βοήθειας από άλλες χώρες, ήταν και η αιτία που έφτασε ο κορονοϊός στο νησί, το οποίο μέχρι τότε μετρούσε μόλις ένα κρούσμα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Νεοζηλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Νερό και την Ατμόσφαιρα, από την ηφαιστειακή έκρηξη εκλύθηκαν περίπου 10 κυβικά χιλιόμετρα υλικών, το αντίστοιχο 2,6 εκατ. πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων. Τα υλικά αυτά εκτοξεύθηκαν σε ύψος μεγαλύτερο των 40 χιλιομέτρων, φτάνοντας τη μεσόσφαιρα, πάνω από τη στρατόσφαιρα.

«Η έκρηξη έφτασε ένα ύψος-ρεκόρ, είναι η πρώτη που βλέπουμε να φτάνει τη μεσόσφαιρα», δήλωσε ο θαλάσσιος γεωλόγος Κέβιν Μακέι.

Στελέχη της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα παρακολουθούν την έκρηξη του ηφαιστείου από σκάφος – Twitter

Η έκρηξη του Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την έκρηξη το 1883 του ηφαιστείου Κρακατόα, από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ινδονησία, σε μια εποχή όμως, που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα μέτρησης και έτσι δεν μπορεί να γίνει απόλυτη σύγκριση.

Η ομάδα των επιστημόνων βρήκε επίσης ότι ο κρατήρας του ηφαιστείου έχει πλέον βάθος 700 χιλιομέτρων. Οι πυροκλαστικές ροές που σχηματίστηκαν, οι οποίες φτάνουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και κινούνται με ταχύτητα 700 χιλιομέτρων την ώρα, μετέφεραν υλικά από το ηφαίστειο σε βάθος τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Οι πυροκλαστικές ροές φαίνεται ότι έχουν φτάσει ακόμη πιο μακριά, ίσως έως τα 100 χιλιόμετρα», εκτίμησε η Εμιλι Λέιν, διευθύντρια ερευνών της ομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...