1242
Στάχτη έχει σκεπάσει τα πάντα σε ένα νησί, όπως φαίνεται από το αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας | New Zealand Defence Force/Handout via REUTERS

Τόνγκα: Μεγάλες καταστροφές σε πολλά νησιά – μολύνθηκε το πόσιμο νερό

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 11:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/01/2022, 13:58
Στάχτη έχει σκεπάσει τα πάντα σε ένα νησί, όπως φαίνεται από το αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας
|New Zealand Defence Force/Handout via REUTERS

Τόνγκα: Μεγάλες καταστροφές σε πολλά νησιά – μολύνθηκε το πόσιμο νερό

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 11:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/01/2022, 13:58

Οι πρώτες εικόνες που αρχίζουν να καταφθάνουν στον υπόλοιπο πλανήτη από την Τόνγκα δείχνουν την έκταση της καταστροφής.

Τις εικόνες τράβηξαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, που πέταξαν πάνω από το αρχιπέλαγος.

Λόγω της στάχτης που έχει καλύψει το αεροδρόμιο, δεν είναι δυνατή ακόμα η προσγείωση αεροσκαφών με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ οι αρχές της Τόνγκα φοβούνται ότι οποιαδήποτε ξένη αποστολή προσεγγίσει τα νησιά, θα φέρει μαζί της τον κορονοϊό. Η Τόνγκα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που δεν έχει καταγράψει ακόμα κανένα κρούσμα, λόγω των κλειστών συνόρων της όλο αυτό το διάστημα και της τοποθεσίας της.

Τα μικρά νησιά στις παρυφές του αρχιπελάγους Τόνγκα έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που ακολούθησε, δήλωσε διπλωμάτης από το νησιωτικό κράτος σήμερα, εγείροντας φόβους για πολλά θύματα.

Εικόνες που τράβηξε αναγνωριστικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας δείχνουν ένα ολόκληρο χωριό στο νησί Μάνγκο να έχει καταστραφεί και πολλά κτίρια να έχουν εξαφανιστεί στο γειτονικό νησί Ατάτα.

Δορυφορικές εικόνες πριν και μετά την έκρηξη από την πρωτεύουσα της Τόνγκα – Satellite Image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Τουλάχιστον τρεις νεκροί

Η κυβέρνηση της Τόνγκα επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τρία θύματα στην πρώτη επίσημη ενημέρωσή της και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η εκκένωση κάποιων απομακρυσμένων νησιών ύστερα από την καταστροφή κατοικιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ολόκληρου χωριού στο νησί Μάνγκο.

Σε ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τους θανάτους μιας 65χρονης γυναίκας στη νήσο Μάνγκο και ενός 49χρονου άνδρα στη νήσο Νομούκα, επιπλέον μιας βρετανίδας υπηκόου. Καταγράφηκαν επίσης και κάποιοι τραυματισμοί.

Το ναυτικό της Τόνγκα είχε ήδη αποστείλει ιατρικές ομάδες, προμήθειες σε νερό και τρόφιμα καθώς και τέντες στα απομακρυσμένα νησιά Χαπάι, ενώ σήμερα εστάλη και άλλη βοήθεια λόγω της σοβαρότητας των καταστροφών που καταγράφονται στα νησιά Μάνγκο, Φονοϊφούα και Ναμούκα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ολα τα σπίτια έχουν καταστραφεί στο νησί Μάνγκο, μόνο δύο κατοικίες παραμένουν όρθιες στη Φονοϊφούα, ενώ η νήσος Ναμούκα έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ήδη ξεκινήσει η εκκένωση των νησιών Ατάτα, Μάνγκο και Φονοϊφούα.

Η 50χρονη Βρετανίδα Αντζελα Γκλόβερ σκοτώθηκε στο τσουνάμι την ώρα που προσπαθούσε να σώσει τα σκυλιά που πρόσεχε σε ένα καταφύγιο για αδέσποτα, δήλωσε ο αδελφός της. Αυτός είναι ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από την καταστροφή.

Ο αυστραλός υπουργός αρμόδιος για τον Ειρηνικό, Ζεντ Σισίλγια, δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Τόνγκα ελπίζουν να καταφέρουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα απομονωμένα, με χαμηλό υψόμετρο νησιά Χααπάι και άλλα νησιά στις παρυφές του αρχιπελάγους, όπου οι συνθήκες «είναι πολύ σκληρές, με πολλά σπίτια να έχουν καταστραφεί από το τσουνάμι».

Σύμφωνα με αναφορές του πολεμικού ναυτικού της Τόνγκα, στην περιοχή αυτή, τα κύματα από το τσουνάμι εκτιμάται ότι έφτασαν τα 5-10 μέτρα ύψος, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

Το πλήρωμα του αεροσκάφους της Νέας Ζηλανδίας που κατέγραψε τις ζημιές στο αρχιπέλαγος – New Zealand Defence Force/Handout via REUTERS

Τα νησιά Μάνγκο και Ατάτα απέχουν 70 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι, η έκρηξη του οποίου το Σάββατο προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Ατάτα έχει πληθυσμό περίπου 100 ανθρώπους και το Μάνγκο περίπου 50.

«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κύματα πιθανόν διέτρεξαν το Ατάτα από τη μία πλευρά ως την άλλη», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Ζημιές από το τσουνάμι σε λιμάνι της Τόνγκα, όπως φαίνεται από το αεροσκάφος της αυστραλιανής πολεμικής αεροπορίας – Australian Department of Defence/Handout via REUTERS
Πρόβλημα το πόσιμο νερό

Ενα παχύ στρώμα τέφρας καλύπτει τα νησιά, ανακοίνωσε η Ανώτερη Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία πρόσθεσε ότι προσπαθεί κατά προτεραιότητα να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες με τα μικρότερα νησιά.

Το βασικό αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, το διεθνές αεροδρόμιο Φουααμότου, δεν έχει υποστεί ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, αλλά το πυκνό στρώμα τέφρας που έχει πέσει εμποδίζει τη λειτουργία του και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διακόσιοι κάτοικοι της Τόγνκα άρχισαν τη Δευτέρα να καθαρίζουν τον διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει μόνο 100 μέτρα. Το Ocha επεσήμανε ότι αξιωματούχοι του νησιωτικού κράτους εξήγησαν ότι το καθάρισμα του διαδρόμου θα χρειαστεί ημέρες, καθώς γίνεται χειρωνακτικά.

Οι κάτοικοι των δυτικών ακτών του κεντρικού νησιού Τονγκατάπου έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω σοβαρών ζημιών, πρόσθεσε το Ocha σε ενημέρωσή του, ενώ υπουργοί έχουν κάνει εκκλήσεις μέσω του ραδιοφώνου κατά της αύξησης των τιμών των προϊόντων εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις.

Σήμερα, η νεοζηλανδή υπουργός Εξωτερικών, Νανάια Μαχούτα, δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος C-130 είναι έτοιμο να πετάξει για την Τόνγκα και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δοχεία με πόσιμο νερό, γεννήτριες και κυτία υγιεινής. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αναχωρήσει προτού καθαρίσει ο διάδρομος του αεροδρομίου Νουκουαλόφα.

Παράλληλα, η Μαχούτα εξήγησε ότι δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρουν νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και ένα ελικόπτερο, θα σταλούν στην Τόνγκα, Ωστόσο τα πλοία χρειάζονται τρεις ημέρες για να φτάσουν εκεί.

«Το νερό είναι πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη φάση», τόνισε η υπουργός.

Ο Αλεξάντερ Ματέου, περιφερειακός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, εξήγησε ότι πιθανόν η ηφαιστειακή τέφρα και το τσουνάμι να έχουν μολύνει το νερό της Τόνγκα. «Μία από τις βασικότερες ανάγκες είναι να παράσχουμε μέσα καθαρισμού του νερού και καθαρό, πόσιμο νερό», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση της Τόνγκα αναμένεται να ζητήσει επισήμως βοήθεια από άλλες χώρες.

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από 176 νησιά, εκ των οποίων τα 36 είναι ακατοίκητα, και έχει πληθυσμό περίπου 104.494 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα το νησιωτικό κράτος παραμένει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η ηφαιστειακή έκρηξη έκοψε το βασικό υποθαλάσσιο καλώδιο των τηλεπικοινωνιών.

Το νησί Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι, που βρίσκεται στο ιδιαίτερα σεισμογενές Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, σχεδόν εξαφανίστηκε μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν περίπου 12 ώρες αργότερα, γεγονός που δυσκολεύει τους ηφαιστειολόγους να παρακολουθούν τη δραστηριότητα.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το πριν και το μετά της έκρηξης, στις οποίες φαίνεται ότι το ηφαίστειο έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον χάρτη – Satellite Image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Δύο φορές πέρασε από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα της έκρηξης

Δύο φορές υπήρξαν καταγραφές μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια δύο περασμάτων του κρουστικού κύματος που προκλήθηκε από την τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Haʻapai στην Τόνγκα του Ειρηνικού.

Αρχικά καταγράφηκε από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μια απότομη άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πρώτης έλευσης του κύματος από τα βορειοανατολικά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αιγαίου να καταγράφουν πρώτοι ξαφνική άνοδο της πίεσης.

Στη συνέχεια, μέσα σε διάστημα 10 λεπτών, η πίεση έπεσε κατά 2-5 hPa περίπου, ανάλογα με την περιοχή.

Το κύμα, καθώς ταξίδευε νοτιοδυτικά με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα, συνάντησε το αντίστοιχο κύμα προερχόμενο από τα δυτικά.

Η συνάντησή τους προκάλεσε μια συμβολή στη Νότια Αλγερία, περίπου στο αντιδιαμετρικό σημείο της Γης από την Τόνγκα στην Ωκεανία.

Tο αποτέλεσμα ήταν το δεύτερο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα λίγες ώρες αργότερα, αυτή τη φορά με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Η κίνηση του κύματος καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Meteosat, καθώς η απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης προκαλεί συμπύκνωση υδρατμών και ήταν δυνατή η καταγραφή των νεφώσεων στο υπέρυθρο φάσμα.

Η μελέτη του φαινομένου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την καλύτερη κατανόηση των καταγραφών. Για ακόμη μια φορά, σύμφωνα με το meteo, αποδεικνύεται η χρησιμότητα της ύπαρξης πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας, εφάμιλλου μεγάλων μετεωρολογικών κέντρων του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...