469
|

To ΒΒC έβαλε ήδη στον χάρτη το «Βόρεια Μακεδονία» [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 14:20

To ΒΒC έβαλε ήδη στον χάρτη το «Βόρεια Μακεδονία» [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 14:20

Η συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ μπορεί ακόμη να μην έχει κυρωθεί (ίσως να χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησής της, όπως άλλωστε εύχεται και ο Πάνος Καμμένος), το BBC ωστόσο πρόλαβε και άλλαξε το όνομα του κρατιδίου από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία».

Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου ενημέρωσης για τις προοπτικές επίλυσης της χρονίζουσας διαφορά Ελλάδας – ΠΓΔΜ, εμφανίστηκε χάρτης με το όνομα της γείτονος αλλαγμένο σε «Βόρεια Μακεδονία», ενώ ακριβώς από κάτω αναγραφόταν το όνομα «Μακεδονία» για τη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας (δείτε τη φωτογραφία κάτω).

bbc

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναδεικνύεται η αλλαγή που επήλθε με τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού ο χάρτης με το όνομα «Μακεδονία» για τη γείτονα (όπως δηλ. την είχαν αναγνωρίσει δεκάδες χώρες) έχει πια αλλάξει και αναγράφει «Βόρεια Μακεδονία» (δείτε την αντιστοίχιση που έκανε το βρετανικό δίκτυο).

Στο σχόλιό του το BBC σημειώνει για τη συμφωνία ότι ήταν σαν μία τελετή γάμου όπου ο ένας από τους δύο συμφώνησε να αλλάξει το όνομά του.

Σπυράκη: Κακή η συμφωνία, δεν θα την κυρώσει η ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε μία κακή συμφωνία, επέμεινε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι πληγωμένη, επειδή η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες τους.

Ερωτηθείσα μάλιστα για τις αποδοκιμασίες κυβερνητικών στελεχών από πολίτες, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ καταδικάζει τις εκδηλώσεις βίας: «Σεβόμαστε τις εκδηλώσεις των πολιτών, αλλά δεν δείχνουμε καμία ανοχή στη βία».

Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε κάνει στο παρελθόν, αποδέχθηκε μία συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, υπογράμμισε. Και επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα τι θα κάνει η ΝΔ αν, μέχρι να έλθει στη Βουλή η συμφωνία, είναι εκείνη κυβέρνηση και διαθέτει την κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία, η κυρία Σπυράκη διάβασε το άρθρο 4 της συμφωνίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα κυρώσει τη συμφωνία όταν ολοκληρωθούν τα βήματα που προβλέπονται και από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

«Η ΝΔ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και για να βελτιώσει τη συμφωνία, μία συμφωνία που από τη στιγμή που υπεγράφη, προκάλεσε και προκαλεί ζημιά» ανέφερε, επισημαίνοντας πως «αν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πει “ναι” στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όλοι θα πανηγύριζαν».

«Με δεδομένο τον χρόνο και τις δεσμεύσεις, επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ» ξεκαθάρισε η κυρία Σπυράκη, ενώ κληθείσα να σχολίασει το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής FAZ διαβεβαίωσε εκ νέου πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στο εξωτερικό ό,τι λέει και στο εσωτερικό», καλώντας ταυτόχρονα τον δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση να ελέγξει τις πηγές του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...