356
Ψηφιακή απεικόνιση του «Voyager 1» όταν εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα | REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Handout

Το «Voyager 1» άκουσε για πρώτη φορά τον απόκοσμο βόμβο του μεσοαστρικού Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 11:35
Ψηφιακή απεικόνιση του «Voyager 1» όταν εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα
|REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Handout

Το «Voyager 1» άκουσε για πρώτη φορά τον απόκοσμο βόμβο του μεσοαστρικού Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 11:35

Τα όργανα στο «Voyager 1» της NASA, το οποίο πριν από περίπου εννέα χρόνια (2012) βγήκε από την επικράτεια του ηλιακού μας συστήματος, ανίχνευσαν για πρώτη φορά και έστειλαν στη Γη τον αχνό μονότονο, μόνιμο και απόκοσμο βόμβο του μεσοαστρικού Διαστήματος.

Ο ανεπαίσθητος ήχος προκαλείται από τις συνεχείς δονήσεις των αερίων στο μεσοαστρικό χώρο. Στην ουσία πρόκειται για τον θόρυβο υποβάθρου στις αχανείς εκτάσεις ανάμεσα στα άστρα. Αυτές οι δονήσεις, που αποκαλούνται μόνιμα κύματα πλάσματος, εντοπίσθηκαν στις ραδιοσυχνότητες και είναι πολύ αδύναμες για να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση αστρονομίας Nature Astronomy.

Το «Voyager 1» είχε εκτοξευθεί το Σεπτέμβριο του 1977 και σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 22,7 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη ή 152 φορές την απόσταση Γης – Ηλιου και αποτελεί το πιο μακρινό ανθρώπινο κατασκεύασμα στο Διάστημα. Έχοντας επισκεφθεί πριν από δεκαετίες τον Δία (1979) και τον Κρόνο (1980) και συνεχίζοντας την «οδύσσειά» του πέρα από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος (ηλιόπαυση), συνεχίζει να συλλέγει και να μεταδίδει δεδομένα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το μεσοαστρικό χώρο.

Οι απέραντες περιοχές ανάμεσα στα αστρικά (ηλιακά) συστήματα του Γαλαξία μας δεν είναι τελείως κενές, καθώς ύλη (κυρίως αέρια) και ακτινοβολία συνθέτουν το λεγόμενο μεσοαστρικό ή διαστρικό μέσο. Περίπου το 15% της ορατής ύλης του Γαλαξία μας αποτελείται από τέτοια μεσοαστρικά αέρια, σκόνη και σωματίδια κοσμικής ακτινοβολίας. Ενα μεγάλο μέρος του μεσοαστρικού μέσου βρίσκεται σε μορφή ιονισμένου (ηλεκτρικά φορτισμένου) πλάσματος. Σε αυτό το πλάσμα ανάμεσα στα άστρα υπάρχουν μόνο 0,1 άτομα ανά κυβικό εκατοστό, ενώ στον αέρα της Γης υπάρχουν δισεκατομμύρια άτομα.

Προηγουμένως, το «Voyager 1» είχε ανιχνεύσει διαταραχές στα μεσοαστρικά αέρια, οι οποίες προκαλούνται από τις περιοδικές ηλιακές εκλάμψεις. Τώρα το σκάφος αποκάλυψε τις μόνιμες δονήσεις των αερίων, οι οποίες είναι άσχετες με την ηλιακή δραστηριότητα και προκαλούν ένα βόμβο με συχνότητα περίπου 3 kHz.

Eπειτα από 44 χρόνια ταξιδιού, το «Voyager 1» –που παρά την αρίθμησή του είχε εκτοξευθεί λίγες εβδομάδες μετά το δίδυμο σκάφος Voyager 2– θα συνεχίσει την περιπέτειά του, αλλά κάποια στιγμή θα πάψει να τροφοδοτείται με ενέργεια, πιθανώς μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News