521
Πλήθος κόσμου σε πεζόδρομο με εμπορικά καταστήματα στη Σαγκάη | REUTERS/Aly Song

Γερνά με γοργούς ρυθμούς η Κίνα – σύντομα θα την περάσει σε πληθυσμό η Ινδία

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 11:03
Πλήθος κόσμου σε πεζόδρομο με εμπορικά καταστήματα στη Σαγκάη
|REUTERS/Aly Song

Γερνά με γοργούς ρυθμούς η Κίνα – σύντομα θα την περάσει σε πληθυσμό η Ινδία

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 11:03

Ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι και λιγότερες γεννήσεις παρατηρούνται στην Κίνα, όπου ο πληθυσμός αυξήθηκε πολύ λιγότερο την τελευταία δεκαετία σε σχέση με τις προηγούμενες.

Η Κίνα, μάλιστα, κινδυνεύει να χάσει τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία.

Στο τέλος του 2020 η Κίνα μετρούσε επισήμως 1,411 δισ. κατοίκους, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο κατά την παρουσίαση της απογραφής του πληθυσμού της χώρας που γίνεται κάθε 10 χρόνια.

Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2010, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 5,38% (0,53% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο), σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση από το 1953, όταν άρχισαν να διατηρούνται σύγχρονα δημογραφικά στοιχεία.

Με αυτούς τους ρυθμούς, η Κίνα θα χάσει πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία, η οποία το 2020 εκτιμάται ότι είχε 1,38 δισεκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οπως ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι από το Νέο Δελχί, ο πληθυσμός της Ινδίας αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1% ετησίως.

Μέχρι τώρα, το Πεκίνο εκτιμούσε ότι η καμπύλη της αύξησης του πληθυσμού του θα φτάσει στην κορύφωσή της το 2027, οπότε και η Ινδία θα αρχίσει να ξεπερνά την Κίνα. Τότε, ο κινεζικός πληθυσμός αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται για να φτάσει, το 2050, το 1,32 δισεκατομμύριο κατοίκους.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Νινγκ Ζίζε επιβεβαίωσε ότι η κορύφωση πλησιάζει, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει ποια χρονιά θα συμβεί αυτό. Ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 1,4 δισεκατομμύριο για ένα διάστημα, δήλωσε.

Λιγότερες γεννήσεις λόγω Covid-19

Οι λόγοι για τη μείωση της γεννητικότητας είναι πολλοί: μείωση του αριθμού των γάμων, αύξηση του κόστους κατοικίας και εκπαίδευσης, η επιθυμία των γυναικών για καριέρα, που τις ωθεί να γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Παιδιά και γονείς παίζουν στο λιμάνι της Σεντσέν – REUTERS/David Kirton

Πέρυσι, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, ο αριθμός των γεννήσεων στην Κίνα έπεσε στα 12 εκατομμύρια, έναντι των 14,65 εκατ. το 2019.

Η επιδημία αύξησε την αβεβαιότητα της καθημερινής ζωής και τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη γέννηση ενός παιδιού, παραδέχθηκε ο Νινγκ.

Η Κίνα χαλάρωσε την πολιτική του ενός παιδιού το 2016, επιτρέποντας πλέον σε όλους τους Κινέζους να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αυξήσει τη γεννητικότητα.

Δημογράφοι προειδοποιούν ότι η Κίνα κινδυνεύει να έχει την τύχη της Ιαπωνίας ή της Νότιας Κορέας, δύο χώρες όπου έχει μειωθεί ο πληθυσμός και οι ηλικιωμένοι είναι πολύ περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό.

Ραγδαία αύξηση των εσωτερικών μεταναστών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, στην Κίνα υπήρχαν πέρυσι περισσότερα από 264 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών. Πλέον το ποσοστό τους φτάνει το 18,7% του συνολικού αριθμού των κατοίκων της χώρας, αύξηση 5,44% σε σχέση με το 2010.

Αντίθετα, ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15 με 59 ετών αποτελεί το 63,35% του συνόλου, παρουσιάζοντας μείωση 6,79% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Ενας άλλος αριθμός που προκαλεί ανησυχία είναι αυτός των εσωτερικών μεταναστών. Πρόκειται για ανθρώπους που κατάγονται από την ύπαιθρο και έχουν αναζητήσει εργασία στις πόλεις, χωρίς να τους παρέχεται καμία κοινωνική προστασία. Ο αριθμός τους πέρυσι έφτανε τα 376 εκατομμύρια, αύξηση σχεδόν κατά 70% σε μια δεκαετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News