608
Στην αριστερή τσέπη του έχει το εξιτήριο που προ δεκαπέντε λεπτών τού έδωσε το στρατιωτικό νοσοκομείο. Στη δεξιά του θα χώσει όπου να ‘ναι τη μάσκα του. Είναι ποτισμένος με κοκτέιλ φαρμάκων, και κάπως έτσι στέκεται όρθιος | REUTERS/Erin Scott

Το τελευταίο χαρτί του Τραμπ: «Nίκησα την Covid-19»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 18:20
Στην αριστερή τσέπη του έχει το εξιτήριο που προ δεκαπέντε λεπτών τού έδωσε το στρατιωτικό νοσοκομείο. Στη δεξιά του θα χώσει όπου να ‘ναι τη μάσκα του. Είναι ποτισμένος με κοκτέιλ φαρμάκων, και κάπως έτσι στέκεται όρθιος
|REUTERS/Erin Scott

Το τελευταίο χαρτί του Τραμπ: «Nίκησα την Covid-19»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 18:20

Η καμπάνια του Τραμπ εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της προσβολής του από τον κορονοϊό και την εντάσσει στον προεκλογικό αγώνα του. Αυτό λένε όλοι στην Αμερική, αφ’ ότου είδαν τον αμερικανό πρόεδρο να βγάζει την υγειονομική μάσκα για να αποχαιρετήσει, τιμητικά τάχα, τους πιλότους του ελικοπτέρου που τον μετέφερε από το στρατιωτικό νοσοκομείο στον Λευκό Οίκο – όλα αυτά κατά τις 2.00 το πρωί ώρα Ελλάδος της Τρίτης.

Δεν έχει σημασία που το περιβάλλον του Λευκού Οίκου είναι σωστό… νοσοκομείο από τα κρούσματα, ο ίδιος ο Τραμπ μπροστά στις κάμερες έδειξε με στοχοπροσήλωση ότι ξεπερνάει το πρόβλημά του και στέκεται όρθιος: «Είμαι καλύτερα από πριν» είπε στο βίντεο που παροτρύνει τους Αμερικανούς να μη φοβούνται τον ιό, να μην υποτάσσονται σε αυτόν, να μην κλείνονται στα σπίτια τους, αλλά να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους παίρνοντας τον ίδιο σαν παράδειγμα.

Αλλά τι παράδειγμα είναι ο Τραμπ; Τρεις ημέρες μετά την αναπνευστική κρίση και τη διπλή χορήγηση του οξυγόνου, είναι καλύτερα χάρη στα κοκτέιλ φαρμάκων με τα οποία «τον πότισαν» οι γιατροί την ώρα που του έδιναν και το εξιτήριο. Πόσοι Αμερικανοί θα τύχουν της ίδιας φροντίδας αν αρρωστήσουν; Αστεία πράματα…

Και μέσα στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, ο Τραμπ αντεπεξήλθε χάρη στις έξτρα φροντίδες του στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού και ενός ολόκληρου μηχανισμού που κινητοποιήθηκε για αυτόν μόνο και μόνο επειδή είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έλαβε πειραματικές θεραπείες που κανείς «κοινός θνητός» με αμερικανική υπηκοότητα δεν πρόκειται να λάβει έτσι και ανεβάσει λίγο κορονοϊκό πυρετό. Ακόμη και οι Κροίσοι επιχειρηματίες και η ευάριθμη ελίτ των ΗΠΑ δεν θα έχουν τέτοια ιατρική κάλυψη σε περίπτωση ασθενείας τους. Πόσο μάλλον ο λαός. Αστεία πράγματα ξανά…

Μόνο που, τέτοιες ώρες, τα αστεία με τον κορονοϊό δεν είναι τίποτε άλλο από ανευθυνότητα. Ανερυθρίαστα ο Τραμπ –μαζί με τους επιτελείς του, βέβαια– ψεύδεται λέγοντας στον κόσμο ότι θα μπορέσει να βγει και εκείνος νικητής από τη μάχη του με την Covid -19 αρκεί να πάρει σαν παράδειγμα τον… λεβέντη πρόεδρο των ΗΠΑ, τον έχοντα στις πλάτες του το βάρος μόλις 74 μουντών φθινοπώρων.

Ο σχεδιασμός του επιτελείου του Τραμπ σχετίζεται με τη διαγραφόμενη ήττα του στις κάλπες. Σκέφτηκαν: αν τον παρουσιάσουμε σαν γενναίο ηγέτη που αναμετρήθηκε με τον κορονοϊό και τον νίκησε, ίσως τότε καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αυτό το χαρτί παίζει τώρα ο Τραμπ. Επάνω του γράφει «όλα για όλα», αλλά είναι τρομερά επικίνδυνο για τον απλό, εύπιστο, αγαθό ή και απλώς Ρεπουμπλικανόό πολίτη.

Η απάντηση του Μπάιντεν

Ο αντίπαλός του προέδρου, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, 77 φθινοπώρων αυτός, δεν θα μπορούσε να αφήσει τέτοια ευκαιρία για σφοδρό αντίλογο να πάει χαμένη. Και δεν την άφησε. Για το κατόρθωμα της επιδεικτικής αφαίρεσης της μάσκας του ασθενούς και υποτίθεται αναρρωνύοντος Τραμπ, ο Μπάιντεν έκανε ένα πρώτο σχόλιο, με λογοπαίγνιο κιόλας. Χρησιμοποίησε ολίγη από το επίκαιρο σλόγκαν των μαύρων, το «black lives matter», και δήλωσε «masks matter». Δηλαδή «οι μάσκες μετρούν». Η ανάρτηση στο Twitter ακολούθησε, φυσιολογικότατα.

Επειδή οι δύο φωτογραφίες τα λένε όλα, έτσι όπως στέκονται η μία δίπλα στην άλλη και σε χτυπητή αντίθεση, ο Μπάιντεν απέφυγε να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του Τραμπ, ούτε καν το αξίωμά του, αλλά επετέθη γενικώς και αορίστως δήθεν, για να κερδίσει έτσι και τον έπαινο περί κατεκτημένου και εμπεδωμένου πολιτικού savoir vivre: «Οποιος λέει ότι οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις δεν έχουν σημασία και μετά αρρωσταίνει, ευθύνεται για τη μόλυνση».

Κατόπιν αυτών, όλοι οι αναλυτές στην Αμερική συμφωνούν ότι οι δύο μονομάχοι –είτε φορούν μάσκες (υγειονομικές) είτε όχι– ξαναφόρεσαν τα γάντια του μποξ και είναι πανέτοιμοι για αμερικανικό προεκλογικό σόου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...