654
Ο Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική εκδήλωση στο Μαϊάμι | REUTERS/Brendan McDermid

CNN: Στις 16 μονάδες η διαφορά του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 15:23
Ο Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική εκδήλωση στο Μαϊάμι
|REUTERS/Brendan McDermid

CNN: Στις 16 μονάδες η διαφορά του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 15:23

Ολο και περισσότερο μεγαλώνει η διαφορά υπέρ του Τζο Μπάιντεν, ενώ απομένουν πια λιγότερες από 30 ημέρες από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον δεν εντοπίζεται πια στο ποιος θα κερδίσει τη λεγόμενη popular vote –τις περισσότερες δηλαδή ψήφους παναμερικανικά, που όμως δεν μετράνε στο τελικό αποτέλεσμα λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων– αλλά στο αν θα καταφέρει ο Τραμπ να «γυρίσει» το παιχνίδι σε κρίσιμες πολιτείες πολιτείες-κλειδιά (swing states όπως η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα και του Ουσικόνσιν) που κατά παράδοση κρίνουν τη νίκη.

Η δημοσκόπηση του CNN/SSRS έγινε μεταξύ 1 και 4 Οκτωβρίου, δηλαδή κατέγραψε τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος τόσο μετά το επεισοδιακό debate της προηγούμενης Τρίτης όσο και μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσεβλήθη από τον κορονοϊό. Και δείχνει ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει να προσδοκά κάτι θετικό από τη «δραματική» νοσηλεία του το Σαββατοκύριακο στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Γουόλτερ Ριντ».

Δεν ήταν, δηλαδή, μόνο η κακή εικόνα από το debate του Κλίβελαντ την περασμένη εβδομάδα η οποία τον απομάκρυνε από τμήματα του πληθυσμού που διατηρούσαν μια θετική γνώμη για το πρόσωπό του, αλλά και η όλη επικοινωνιακή διαχείριση της μόλυνσης από τον κορονοϊό και της νοσηλείας. Συνήθως σε τέτοιες κρίσεις οι πολίτες τείνουν να συστρατευτούν με τον πρόεδρο, όμως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Τραμπ που φαίνεται ότι όχι μόνο «τιμωρήθηκε» για την αμέλειά του, αλλά λειτούργησε και ως υπερμεταδότης του ιού, μολύνοντας μια σειρά από αξιωματούχους και γερουσιαστές.

Στο μόνο που μπορεί τώρα να ελπίζει ο Τραμπ είναι στο επικίνδυνο σόου με τη μάσκα το οποίο έκανε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μια εικόνα που δεν «μετρήθηκε» στην τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διενήργησε το CNN.

Σε κάθε περίπτωση δύσκολα με κάτι τέτοια –εμφανιζόμενος δηλαδή ως «ηγέτης» που τολμά και δεν φορά τη μάσκα σε μια χώρα που θρηνεί 210.000 νεκρούς από τον ιό– θα πάρει με το μέρος του μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων ώστε να αλλάξει την εικόνα. Απομένει βέβαια πολύς χρόνος και στην πολιτική ένας μήνας είναι ένας αιώνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Μεταξύ όσων έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν, το 57% τάσσεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν και το 41% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει η έρευνα. Ο Μπάιντεν προηγείται και σε πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, αν και όχι με τόσο μεγάλες διαφορές.

Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος προηγείται και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το 59% προτιμά τον Μπάιντεν στη διαχείριση της πανδημίας έναντι 38% του Τραμπ, στην περίθαλψη υπερέχει με 59% έναντι 39%, στην πολιτική για τη φυλετική ανισότητα τα ποσοστά είναι 62% για τον Μπάιντεν και 36% για τον Τραμπ.

Προβάδισμα έχει ο Μπάιντεν στον τομέα της εγκληματικότητας και ασφάλειας με 55% έναντι 43%, και ας προβάλλει ο Τραμπ κατά κόρον το δόγμα «νόμος και τάξη». Ακόμα και στην οικονομία, ένα από τα δυνατά χαρτιά του Τραμπ πριν από την πανδημία, στο ερώτημα ποιος θα τη διαχειριστεί καλύτερα, ο Μπάιντεν τα πηγαίνει καλύτερα με 50% έναντι 48%.

Γενικά, 52% των πολιτών έχουν θετική γνώμη για τον Τζο Μπάιντεν έναντι 39% για τον Τραμπ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θεωρείται αυτός που θα ενώσει τους πολίτες, ότι είναι πιο έντιμος και αξιόπιστος και ότι έχει σχέδιο για τη χώρα.

Σχεδόν σε κάθε ομάδα ψηφοφόρων ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορές που ξεπερνούν τις 20 έως και 40 μονάδες. Οι γυναίκες (λευκές και μη), οι νέοι, οι ανεξάρτητοι και οι μετριοπαθείς «ψηφίζουν» Μπάιντεν ή στρέφονται καθαρά υπέρ του, πάντα σε βάρος του Τραμπ και της αποδοχής του μεταξύ τους.

Τέλος, πάνω από τους μισούς (54%) θα πάνε αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών. Ενα 44% θα επιλέξει την επιστολική ή την πρόωρη ψήφο.

Σχεδόν όλοι όμως, το 86% του δείγματος για την ακρίβεια, επιμένουν ότι ο ηττημένος πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του. Φαίνεται ωστόσο ότι αυξάνονται ελαφρά οι οπαδοί του Τραμπ που συμμερίζονται τα υπονοούμενά του περί μη αποδοχής: από 83% που έλεγαν τον Αύγουστο να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, τώρα περιορίστηκαν στο 78%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...