282
Ερευνητής σε φαρμακοβιομηχανία έξω από τη Μόσχα | REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Και δεύτερο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα κυκλοφορήσει η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 12:42
Ερευνητής σε φαρμακοβιομηχανία έξω από τη Μόσχα
|REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Και δεύτερο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα κυκλοφορήσει η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 12:42

Οι ρωσικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην έγκριση με διαδικασίες fast-track ενός δεύτερου εμβολίου κατά του κορονοϊού, για να διασφαλίσουν τη θέση της χώρας ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας που όλοι αναμένουν.

Η έγκριση για τη χορήγηση του σκευάσματος, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, αναμένεται ως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι ως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό.

Τον Αύγουστο η Ρωσία ενέκρινε το εμβόλιο Sputnik V, παρότι δοκιμάστηκε σε μόλις 76 ανθρώπους και υπό την αίρεση ότι θα γίνονταν και δοκιμές μεγάλης κλίμακας, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ηταν το πρώτο εμβόλιο που γινόταν διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίστηκε όμως με σκεπτικισμό, λόγω της ταχείας ανάπτυξης. Ηδη πάντως έχει αγοραστεί και στο εξωτερικό, με τη Ρωσία να αποκομίζει και πολιτικά οφέλη από αυτή την ιδιότυπη διπλωματία των εμβολίων.

Το δεύτερο εμβόλιο, που αν εγκριθεί θα ονομάζεται EpiVacCorona, θα πάρει και αυτό το πράσινο φως πριν μπει στη Φάση 3, η οποία περιλαμβάνει δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Χορηγείται σε δύο δόσεις.

Εν τω μεταξύ και ένα τρίτο ρωσικό εμβόλιο είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από 40 υποψήφια εμβόλια σε όλο τον κόσμο είναι αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμών στον άνθρωπο. Ωστόσο, οι Αρχές αναμένουν την ολοκλήρωση και των δοκιμών της Φάσης 3, όπως και απαντήσεις σε πλήθος από ζητήματα για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, για να εγκρίνουν τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Η Ρωσία είναι τέταρτη στον κόσμο σε περιστατικά μολύνσεων με κορονοϊό, ξεπερνώντας τα 1,2 εκατ. κρούσματα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφει εκ νέου μεγάλη αύξηση, με περισσότερα από 10.000 κρούσματα την ημέρα, αριθμούς που είχε να δει από τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, το 90% των νοσοκομειακών κλινών που προορίζονται για ασθενείς του κορονοϊού είναι ήδη κατειλημμένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...