928
Ενα από τα εκατοντάδες πλοιάρια που χρησιμοποιούν οι παρανόμοι διακινητές στην Τουρκία για να μεταφέρουν πρόσφυγες | Reuters

Το ΝΑΤΟ σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2016, 09:44
Ενα από τα εκατοντάδες πλοιάρια που χρησιμοποιούν οι παρανόμοι διακινητές στην Τουρκία για να μεταφέρουν πρόσφυγες
|Reuters

Το ΝΑΤΟ σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2016, 09:44

Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου που θα επιτηρεί, θα αστυνομεύει, αλλά ουσιαστικά δεν θα λύνει το θέμα της παράνομης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας, αποφάσισε να κρατήσει για τον εαυτό του το ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τις οποίες επισημοποίησε την άμεση εμπλοκή των δυνάμεών στο Αιγαίο, είναι ένα σαφές δείγμα προθέσεων. Επί της ουσίας, το ΝΑΤΟ θα λειτουργεί ως… τροχονόμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά δεν θα προωθήσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για τους πρόσφυγες. Κοινώς: τους αφήνει στη μοίρα τους.

Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τα σκάφη της Συμμαχίας δεν έχουν λάβει εντολή να σταματούν τα πλοιάρια και τις βάρκες που μεταφέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την Τουρκία.

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX. «Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

2016-02-13T082410Z_732342210_LR2EC2D0NC0Y4_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-MUNICH
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (Reuters)

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν σκάφη της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Αγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Αγκυρα πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

Αντιδράσεις από την επέμβαση του ΝΑΤΟ

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι πρώτες επιχειρήσεις των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται εναντίον αυτής της εξέλιξης και με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κρίνει, δε, πως η πλέον ενεδειδειγμένη λύση είναι η μετεγκατάσταση των προσφύγων που έρχονται από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης.

Αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Την ίδια ώρα που η Ελλάδα της αλληλεγγύης και φιλοξενίας δίνει τη μάχη στην Ευρώπη για να μείνουν τα σύνορα ανοιχτά και να υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για τους ξεριζωμένους, ελάχιστοι και στη χώρα μας επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ξενοφοβικό δηλητήριο, αντιδρώντας στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας. Η απόπειρα αυτή πέφτει στο κενό. Σκοντάφτει στους ανθρώπινους φράκτες των χιλιάδων αλληλέγγυων, που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Εχουμε ασφαλώς, επίγνωση τόσο των συσχετισμών στο πλαίσιο της Ευρώπης όσο και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας και ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που έχουν δημιουργήσει ένα “παιχνίδι” για την μεταβίβαση ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο η αποδοχή της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, αποκλειστικά με ευθύνη την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των διακινητών, κατέστη αναπόφευκτη».

Για να καταλήξει: «Ωστόσο, δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, έναντι του κινδύνου καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από την Συνθήκη της Γενεύης την οποία θα υπερασπιστούμε σθεναρά, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μια προσφυγική ζωή μέσα από διαδικασίες επαναπροώθησης, που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία και που είναι ξένες στο κοινό αίσθημα του λαού μας. Επιπλέον, ανησυχία μας προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης, των πολεμικών συγκρούσεων και της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε λοιπόν να καταστήσουμε σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, μας βρίσκει αντίθετους. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επίτευξη άμεσης ειρήνευσης και πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας. Σε κάθε περίπτωση ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα ήταν η απευθείας ασφαλής μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης».

«Οχι» και ευρωπαίους ακτιβιστές

Στο ίδιο ύφος κινούνται και οι αντιδράσεις αρκετών ευρωπαίων ακτιβιστών, όπως σημειώνει ο ιστότοπος EurActiv, καθώς η ουδέτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή αφήνει ολότελα απροστάτευτους τους μετανάστες και πρόσφυγες. Οι εν λόγω ακτιβιστές σημειώνουν ότι η επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν εντελώς άλλες αρχές με εκείνες που ακολουθούν οι ομάδες της Frontex.  Επί παραδείγματι: όταν η Frontex διασώζει ανθρώπους δεν τους επιστρέφει στην Τουρκία καθώς δεν την «θεωρεί ασφαλή περιοχή γι΄ αυτούς», αλλά τους προωθεί σε χώρες-μέλη. Το ΝΑΤΟ φαίνεται πως θα ακολουθήσει εντελώς άλλη τακτική, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη την έντονη κριτική των ακτιβιστών.

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, αλλά και έτεροι πολιτικοί από της χώρας θεωρούν πως η Τουρκία θα πρέπει εφεξής να θεωρείται ασφαλής χώρα, άρα δικαίως τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιστρέφουν τους πρόσφυγες στο σημείο από όπου ξεκίνησαν.

Ο Καρλ Κοπ της οργάνωσης Pro Asyl δηλώνει με δραματικούς τόνους ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ θα σημάνει το τέλος του νόμου περί ασύλου. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του διαχειριστή της προσφυγικής κρίσης.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...