512
Εικόνα από drone των σκύλων που εγκλωβίστηκαν στην πόλη Τοντόκε της Λα Πάλμα | LA PALMA LOCAL GOVERMENT/VOLCANIC LIFE/TICOM SOLUCIONES/Handout via REUTERS

To μυστήριο της Λα Πάλμα: ποιοι διέσωσαν τα παγιδευμένα από τη λάβα σκυλιά;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 14:15
Εικόνα από drone των σκύλων που εγκλωβίστηκαν στην πόλη Τοντόκε της Λα Πάλμα
|LA PALMA LOCAL GOVERMENT/VOLCANIC LIFE/TICOM SOLUCIONES/Handout via REUTERS

To μυστήριο της Λα Πάλμα: ποιοι διέσωσαν τα παγιδευμένα από τη λάβα σκυλιά;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 14:15

Στο Τοντόκε, μια πόλη στη νότια Λα Πάλμα της Ισπανίας, το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα βρυχάται από τις 19 Σεπτεμβρίου, διώχνοντας από τα σπίτια τους 7.500 κατοίκους και έχοντας καταστρέψει 2.000 κτίρια και τις φυτείες μπανάνας του νησιού.

Η περιοχή, που έχει πληγεί από τη λάβα, θεωρείται ακατοίκητη και έχει ανακηρυχθεί απαγορευμένη ζώνη. Κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει και οι ποινές για τους παραβάτες είναι μεγάλες.

Πρόσφατα, κάμερες από drones, κανονικές και θερμικές, που έστειλαν οι αρχές στην πόλη για να ελέγξουν αν έχει ξεμείνει κάποιος κάτοικος, εντόπισαν μία παρέα σκύλων, μάλλον αδέσποτων, που έμοιαζαν μάλιστα να έχουν χάσει βάρος και είχαν εγκλωβιστεί στο Τοντόκε. Σχεδίασαν λοιπόν μία πολύπλοκη επιχείρηση, για να τα απομακρύνουν με τη βοήθεια της εξειδικευμένης εταιρείας Aerocamaras. Καθώς είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να μεταβούν άνθρωποι στην περιοχή, η επιχείρηση θα γινόταν αποκλειστικά με drones.

Συγκεκριμένα, θα έριχναν τροφή με τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη για λίγες ημέρες στους σκύλους, και όταν τα τετράποδα συνήθιζαν την παρουσία τους, θα τα απομάκρυναν με τα drones, τα οποία θα χειρίζονταν από απόσταση ειδικοί. Είναι κάτι που δεν είχαν επιχειρήσει ποτέ άλλοτε, αλλά δεν έβρισκαν άλλον ασφαλή τρόπο.

Εικόνες από τις κάμερες της Aerocamaras που δείχνουν τα σκυλιά πριν τα απομακρύνει η μυστηριώδης Ομάδα Α / Φωτο. Aerocamaras

Ομως, την Τετάρτη, όταν έστειλαν ένα drone στην πόλη, δεν βρήκε πουθενά σκύλους. Βρήκε ωστόσο φρέσκα ίχνη από βήματα ανθρώπων στο έδαφος, εκεί όπου είχαν εντοπιστεί τα σκυλιά.

Την επόμενη ημέρα, ένα βίντεο έκανε την εμφάνισή του στο ισπανικό Διαδίκτυο, στο οποίο φαίνεται ένα πανό στο σημείο όπου είχαν θεαθεί για τελευταία φορά οι σκύλοι, με τη φράση: «Μείνε δυνατή Λα Πάλμα! Τα σκυλιά είναι μια χαρά» και υπογραφή «Ομάδα Α». Στο πανό φαίνονται κόκκινες βούλες, σαν τρύπες από σφαίρες, αναφορά σε τίτλους δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ’80 στην Ισπανία.

Το ίδιο βίντεο έδειχνε, επίσης, φωτογραφίες σκύλων.

«Είδαμε το βίντεο και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι αληθινό, όπως και τα βήματα που ανακαλύψαμε χθες», δήλωσε ο Ζεμ Περέιρα, διευθυντής της Aerocamaras. «Το σημαντικό είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα σκυλιά έχουν φύγει».

Είπε επίσης ότι η ομάδα του είχε δει το πανό μέσω του drone, αλλά επειδή είχε διπλώσει από τον αέρα, δεν μπόρεσαν να το διαβάσουν.

«Καταλάβαμε ότι κάτι παράξενο είχε συμβεί επειδή ψάξαμε παντού και δεν βρήκαμε κανέναν σκύλο. Τώρα θέλουμε να δούμε τα σκυλιά και να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι είναι αυτά που ψάχναμε».

Τα μέλη της μυστηριώδους Ομάδας Α πιθανολογείται ότι ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμα γιατί απαγορεύεται να εισέλθει κάποιος στο Τοντόκε.

Ενα σπίτι καταδικασμένο από τη λάβα που το έχει περικυκλώσει – Involcan/via REUTERS

Πηγή των τοπικών ΜΜΕ δήλωσε ότι όλα τα σκυλιά είναι καλά στην υγεία τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι άγνωστο πότε θα σταματήσουν οι εκρήξεις και η έκλυση λάβας του ηφαιστείου.

Η επεξεργασμένη εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Copernicus Sentinel-2 δείχνει τη ροή της λάβας από το ηφαίστειο (δεξιά) μέχρι τον Ατλαντικό – @defis_eu/Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...