406
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στο Λονδίνο. Επί δύο δεκαετίες δεν τον ακουμπούσε κανείς. Τώρα; | REUTERS/Suzanne Plunkett/File Photo

Το Λονδίνο παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς – Τι θα συμβεί με την Τσέλσι

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 11:58
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στο Λονδίνο. Επί δύο δεκαετίες δεν τον ακουμπούσε κανείς. Τώρα;
| REUTERS/Suzanne Plunkett/File Photo

Το Λονδίνο παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς – Τι θα συμβεί με την Τσέλσι

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 11:58

Ενας από τους πιο διάσημους Ρώσους της Βρετανίας, πάμπλουτος και αναμορφωτής της δημοφιλούς λονδρέζικης ομάδας Τσέλσι –η οποία επί των ημερών του έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης στο ποδόσφαιρο–, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς περιελήφθη την Πέμπτη στη λίστα κυρώσεων του Λονδίνου σε βάρος της Ρωσίας.

Ο ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος υπήρξε ο άνθρωπος που στήριξε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα πρώτα του βήματα της πολιτικής καριέρας και δραστηριοποιείται στη Βρετανία εδώ και δύο δεκαετίες, είναι από τα πρόσωπα των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία «παγώνουν» στο πλαίσιο των νέων, επικαιροποιημένων κυρώσεων της Βρετανίας σε βάρος της Μόσχας, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οπως ανέφερε το Reuters, οι κυρώσεις αφορούν απαγόρευση συναλλαγών με άτομα και επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ταξιδιωτική απαγόρευση και περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει δηλώσει ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για όσους έχουν υποστηρίξει την άγρια επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία».

Ο Αμπράμοβιτς, ο πιο γνωστός ρώσος ολιγάρχης της Βρετανίας, ανέλαβε την Τσέλσι το 2003 και έχει δηλώσει ότι θα πουλήσει την ομάδα, με τα «καθαρά έσοδα» να πηγαίνουν προς όφελος των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία.

Το όνομα του Αμπράμοβιτς -κατόχου πορτογαλικού και ισραηλινού διαβατηρίου- στη λίστα με τις κυρώσεις

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι αφού το όνομα του 55χρονου Αμπράμοβιτς συμπεριελήφθη στον κατάλογο των κυρώσεων, η Τσέλσι θα συνεχίσει μεν να συμμετέχει στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, αλλά η άδεια λειτουργίας της θα ελέγχεται συνεχώς. Ο Αμπράμοβιτς απέκτησε την Τσέλσι το 2003 και δαπανώντας υπέρογκα ποσά, την έκανε κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη –κατέκτησε το Champions League το 2012 και τον περασμένο Μάιο.

H υπουργός Αθλητισμού Ναντίν Ντόρις είπε ότι μια ειδική άδεια θα εκδοθεί προκειμένου η Τσέλσι να μπορεί να συνεχίσει να δίνει αγώνες, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται και οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας να μπορούν να παρακολουθούν τα ματς. Ωστόσο, οι κυρώσεις κατά του Ρομάν Αμπράμοβιτς έβαλαν στον πάγο τα σχέδια του τελευταίου να πουλήσει τον σύλλογο.

Εκτός του Αμπράμοβιτς, στη νέα βρετανική λίστα περιελήφθησαν επίσης οι ρώσοι ολιγάρχες Ιγκόρ Σέτσιν, Ολεγκ Ντεριπάσκα, Αλεξέι Μίλερ και Ντμίτρι Λεμπέντεφ. Οι βρετανικές αρχές είπαν ότι οι ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν συνολικά περιουσία που αγγίζει τα 15 δισ. στερλίνες.

Ο Μίλερ είναι το αφεντικό της Gazprom, o Ντεριπάσκα έχει μετοχές στον όμιλο En+Group, ο Σέτσιν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft και ο Λεμπέντεφ είναι πρόεδρος του συμβουλίου διευθυντών της Bank Rossiya.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...