566
Συγκινησιακά φορτισμένος, ο Μπαράκ Ομπάμα αφήνει ένα λευκό ρόδο στη μνήμη των αθώων θυμάτων του Μπατακλάν | Reuters

Το λευκό ρόδο του Ομπάμα για τα θύματα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2015, 10:52
Συγκινησιακά φορτισμένος, ο Μπαράκ Ομπάμα αφήνει ένα λευκό ρόδο στη μνήμη των αθώων θυμάτων του Μπατακλάν
|Reuters

Το λευκό ρόδο του Ομπάμα για τα θύματα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2015, 10:52

Με μια επίσκεψη έντονου συμβολισμού και ένδειξης ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνδράμουν στη μάχη που δίνει η Γαλλία κατά της τρομοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε την Κυριακή το θέατρο Μπαταλκάν, το σημείο δηλαδή που στις 13 Νοεμβρίου έγινε ο αιματοβαμμένος τόπος για 90 αθώα θύματα.

Στο περιθώριο της σύσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον Φρανσουά Ολάντ και τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επισκέφθηκε την περιοχή, άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο και προσευχήθηκε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Την ίδια στιγμή, από πάνω του περνούσαν ελικόπτερα που κατόπτευαν την περιοχή, ενώ αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την περιοχή για παν ενδεχόμενο.

Μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ και την Αν Ινταλγκό, ο Μπαράκ Ομπάμα, κρατώντας ένα λευκό ρόδο, επισκέφθηκε το Μπατακλάν
Μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ και την Αν Ινταλγκό, ο Μπαράκ Ομπάμα, κρατώντας ένα λευκό ρόδο, επισκέφθηκε το Μπατακλάν

Ενδεικτικό της πρόθεσης του Μπαράκ Ομπάμα να δώσει μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη, ήταν το γεγονός ότι με του έφτασε στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού έδωσε εντολή στους συμβούλους του θα μεταβεί αμέσως στο Μπατακλάν. Το ρεπορτάζ του  τηλεοπτικού δικτύου CNN αναφέρει πως η αυτοκινητοπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, με τους μοτοσικλετιστές να προηγούνται, έφτασε έπειτα από 45 λεπτά στο σημείο περνώντας με χαμηλή ταχύτητα από την Boulevard Voltaire.

Με πατρικό τρόπο ο Μπαράκ Ομπάμα κρατάει από τους ώμους τον  Ολάντ και την Ινταλγκό
Με πατρικό τρόπο ο Μπαράκ Ομπάμα κρατάει από τους ώμους τον Ολάντ και την Ινταλγκό

Εκεί τον περίμεναν ο γάλλος πρόεδρος και η δήμαρχος του Παρισιού με τους οποίους συνομίλησε αρκετά λεπτά καθώς περπατούσαν στο δρόμο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό το φωτογραφικό στιγμιότυπο, όπου ο Ομπάμα, με πατρικό τρόπο, κρατάει τον Ολάντ και την Ινταλγκό από τους ώμους και σκύβει να τους μιλήσει.

Η αστυνομία είναι αποκλείσει την περιοχή για λόγους ασφαλείας
Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή για λόγους ασφαλείας

O πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψη στο Μπατακλάν, ωστόσο όπως αναφέρουν οι Irish Times,  οι οποίοι αναμετέδωσαν το ρεπορτάζ του Reuters, είναι φανερό πλέον πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να δείξουν δημόσια την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία. Την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνάντηση που είχαν οι Ομπάμα και Ολάντ στην Ουάσιγκτον, συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι επιθέσεις κατά επιλεγμένων στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έτσι ώστε να προβλεφθούν και να αναχαιτιστούν πιθανές μελλοντικές επιθέσεις που θα θελήσουν να κάνουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο θέατρο Μπατακλάν ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή αφότου άρχισαν να στρέφονται οι διαδηλώσεις για το κλίμα προς τη βία, καθώς αντικαπιταλιστές διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Η αστυνομία εξαπέλυσε δακρυγόνα στους διαδηλωτές, οι οποίοι τους πέταγαν μπουκάλια και κεριά στο Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου είχε στηθεί ένα μνημείο για τα 130 άτομα που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Πάνω από 200 άτομα οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα.

Οι συγκρούσεις δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα πριν την έναρξη των συνομιλιών, γνωστές ως COP21, που στοχεύουν στη πρώτη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα και την μείωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...