552
Υπό αστυνομικό κλοιό βρέθηκε το Σεν Ντενί | REUTERS/Christian Hartmann

Δύο νεκροί σε επιχείρηση σύλληψης του εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2015, 08:33
Υπό αστυνομικό κλοιό βρέθηκε το Σεν Ντενί
|REUTERS/Christian Hartmann

Δύο νεκροί σε επιχείρηση σύλληψης του εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2015, 08:33

Πολύωρη επιχείρηση για τη σύλληψη του οργανωτή των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι οργάνωσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης οι γαλλικές Αρχές στο προάστειο Σεν Ντενί, χωρίς ωστόσο να τον εντοπίσουν. Μία γυναίκα αυτοκτόνησε όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη ενώ σκοτώθηκε και άλλο ένα άτομο· τα στοιχεία και των δύο δεν έγιναν άμεσα γνωστά. Άλλα επτά άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τεταμένης πολιορκίας του διαμερίσματος όπου θεωρείται ότι κρύβονταν οι ύποπτοι. Η Αστυνομία αναφέρει ότι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η επιχείρηση άρχισε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα με τη συμμετοχή ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει σε διαμέρισμα στην οδό Gabriel Péri ομάδα τρομοκρατών που συνδέονται με τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι σπέρνοντας το θάνατο. Μια μικρή οδός στο Σεν Ντενί στο Παρίσι, κοντά στο Stade de France όπου σημειώθηκε το μακελειό της Παρασκευής, αποκλείστηκε, οι συγκοινωνίες διακόπηκαν και από τους κατοίκους ζητήθηκε να μείνουν στις κατοικίες τους. Δεκαπέντε άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, εγκατέλειψαν το κτίριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, μετέδωσε η Figaro.

Γαλλικά μέσα ανέφεραν ότι στο διαμέρισμα βρισκόταν ο εγκέφαλος της επίθεσης Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ που μέχρι τώρα πίστευαν οι Αρχές πως βρίσκεται στη Συρία, καθώς και ο δράστης της επίθεσης που διέφευγε ως τώρα, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης μία γυναίκα, που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, τα πυροδότησε και αυτοκτόνησε. Το δίκτυο BFMTV, που επικαλείται πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική, μετέδωσε ότι «εδώ και λίγες ημέρες, μία γυναίκα τέθηκε υπό παρακολούθηση γιατί θεωρείτο πως ήταν αυτή που έκρυβε τον Αμπαούντ». Το BFMTV ανέφερε ακόμη ότι είναι συγγενής του Αμπααούντ.

Ο δεύτερος νεκρός είναι ένας εκ των υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, που σκοτώθηκε από τις σφαίρες και τις χειροβομβίδες της Αστυνομίας. Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ακούγονταν -κατά διαστήματα πολύ έντονα- πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Για την επιχείρηση οι πληροφορίες ήταν για ώρες συγκεχυμένες. Πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για τρεις νεκρούς, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για κάποιους από τους τρομοκράτες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε κι ένας σκύλος της Αστυνομίας, ο Ντίζελ.

Πριν το μεσημέρι έγινε έκτακτη σύσκεψη στα Ηλύσια Πεδία, υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, και των υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Τελικά η επιχείρηση έληξε γύρω στη μία ώρα Ελλάδας, χωρίς να έχει υπάρξει περισσότερη ενημέρωση για το τι συνέβη με τον τελευταίο από τους υπόπτους που βρισκόταν στο διαμέρισμα.

 

Le Monde: Ο Αμπααούντ δεν είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες

Ο Βέλγος τζιχαντιστής, Αμπτέλ Αμίντ Αμπααούντ, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, δεν είναί ανάμεσα στους συλληφθέντες της τεράστιας αστυνομικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, ο Αμίντ Αμπααούντ, ο οποίος ήταν ο βασικός στόχος της επιδρομής που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο προάστιο του Παρισιού, δεν συνελήφθη από τις αρχές.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφορικά με την ταυτότητα των συνολικά επτά συλληφθέντων είναι ακόμη συγκεχυμένες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν ο Βέλγος ισλαμιστής είναι ανάμεσα στους νεκρούς που υπήρξαν κατά την επιχείρηση.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν νωρίτερα πως ο Αμπααούντ ήταν ταμπουρωμένος στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί μαζί με ακόμα πέντε βαριά οπλισμένους συντρόφους του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...