351
Ψηφιακή απεικόνιση ενός γιγάντιου αστεροειδούς σαν κι αυτόν που θα μπορεί να «αγοράσει» μία ιδιωτική αμερικανική εταιρεία | Business Insider

O Ομπάμα ιδιωτικοποιεί το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2015, 10:20
Ψηφιακή απεικόνιση ενός γιγάντιου αστεροειδούς σαν κι αυτόν που θα μπορεί να «αγοράσει» μία ιδιωτική αμερικανική εταιρεία
|Business Insider

O Ομπάμα ιδιωτικοποιεί το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2015, 10:20

H Γη δεν είναι αρκετή. Κι επειδή το ανθρώπινο είδος εξαπλώνεται στο Διάστημα, αλλά και η νομοθεσία του. Οσο και αν φαίνεται παράδοξο ή έκδηλα μελλοντολογικό, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την Πέμπτη (26 Νοεμβρίου) νόμο ο οποίος ορίζει ότι οι αστεροειδείς που περιστρέφονται γύρω από τον Ηλιο και περνούν συχνά δίπλα από το κέντρο, προσφέρονται από δω και μπρος για ιδιωτική χρήση. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, ότι ο ιδιοκτήτης ενός αστεροειδούς θα έχει πλήρη έλεγχο στους πόρους που θα εξάγονται από το διαστημικό σώμα μέσω εξόρυξης, και όχι στο ίδιο το σώμα. Δεύτερον, ότι το καθεστώς του «ό,τι υπάρχει στο σύμπαν ανήκει σε όλους» είναι πια παρελθόν. Πλέον, ιδιώτες και άρα ιδιωτικές εταιρείες, θα μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους αστεροειδή και ό, τι αυτός «παράγει».

Η θέσπιση του νόμου, που εύστοχα ονομάστηκε «U.S. Commercial Space Launch Competitiveness Act», έχει σκοπό να εξαλείψει «περιττούς κανονισμούς» και να διευκολύνει τις εταιρείες να εξερευνήσουν, υπό εμπορική σκοπιά, το διάστημα, υποχρεώνοντας, ωστόσο, τις αμερικανικές αρχές να προσδιορίσουν τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν την εξόρυξη αστεροειδών.

Η Planetary Resources, που επιδιώκει να κάνει εξόρυξη σε αστεροειδείς,  χαρακτήρισε τον νόμο ως την «πιο εύστοχη αναγνώριση των δικαιωμάτων στην ιδιοκτησία που έχει γνωρίσει η Ιστορία»

Ασφαλώς, οι εταιρείες φυσικών πόρων καλωσόρισαν τα νέα. Η Planetary Resources, που επιδιώκει να κάνει εξόρυξη σε αστεροειδείς,  χαρακτήρισε τον νόμο ως την «πιο εύστοχη αναγνώριση των δικαιωμάτων στην ιδιοκτησία που έχει γνωρίσει η Ιστορία». Πρόκειται, επισήμαναν οι ιθύνοντές της, για το ίδιο πλαίσιο που δημιούργησε τις μεγάλες οικονομίες της Ιστορίας και που θα ενθαρρύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο διάστημα». Και αν σκεφτεί κανείς ότι ένας αστεροειδής, γεμάτος λευκόχρυσο, που πέρασε δίπλα από τον πλανήτη μας τον περασμένο Ιούλιο, ήταν αξίας 3τρισ. ευρώ, κάποιοι πρόκειται να πλουτίσουν.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Independent, «πλέον οι αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να αποκτούν τον δικό τους αστεροειδή και να προχωρούν σε εξόρυξή του έχοντας πλέον την κυριότητα των ορυκτών που συλλέγουν από αυτούς».

Μέχρι τώρα, το Διάστημα ανήκε σε όλους μας – πλέον, με το νέο νόμο που πέρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, ορίζονται οι «ιδιοκτήτες» του με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πρόθεση του ανθρώπινου είδους να επεκταθεί και πέραν των… στενών ορίων της Γης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...