608
Το τεράστιο πανό με την αφίσα της διοργάνωσης κοσμεί την πρόσοψη του Παλέ ντε Φεστιβάλ των Καννών | REUTERS/Creative Protagon

Το Φεστιβάλ επιστρέφει και οι Κάννες γιορτάζουν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 17:09
Το τεράστιο πανό με την αφίσα της διοργάνωσης κοσμεί την πρόσοψη του Παλέ ντε Φεστιβάλ των Καννών
|REUTERS/Creative Protagon

Το Φεστιβάλ επιστρέφει και οι Κάννες γιορτάζουν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 17:09

Είκοσι έξι μήνες μετά την τελευταία προβολή στην Κρουαζέτ, οι Κάννες επιστρέφουν πανηγυρικά, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση του διεθνούς σινεμά.

Την Τρίτη ξεκινά το 74ο Φεστιβάλ των Καννών, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, που θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου και θα τιμήσουν με την παρουσία τους διάσημα αστέρια του Χόλιγουντ και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Από τον Σον Πεν και την Τζόντι Φόστερ, που θα τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο του έργου της, μέχρι την Τίλντα Σουίντον και τον Ανταμ Ντράιβερ, οι σταρ θα περπατήσουν πάλι πάνω στο κόκκινο χαλί. Μαζί τους επιστρέφουν και σημαντικοί σκηνοθέτες: Γουές Αντερσον, Φρανσουά Οζόν, Πολ Βερχόφεν, Τοντ Χέινς, Γκασπάρ Νοέ κα, ενώ ο Σπάικ Λι είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Αφίσα του φεστιβάλ σε κεντρικό σημείο της πόλης

Oι Κάννες ανοίγουν φέτος με τη δραματική ταινία «Anette» του γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ και πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Οσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ανταμ Ντράιβερ.

Ο Τιερί Φρεμό, διευθυντής του φεστιβάλ, στη συνέντευξη Τύπου
Ο Σπάικ Λι, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου του

Ακολουθούν 23 προβολές στο διαγωνιστικό μέρος για τον Χρυσό Φοίνικα. Ισως και λόγω της περυσινής ακύρωσης του φεστιβάλ, λόγω της πανδημίας, φέτος υποβλήθηκε αριθμός ρεκόρ ταινιών: 2.300! Και επειδή δεν έφτανε το διαγωνιστικό μέρος, δημιουργήθηκε η νέα ενότητα Cannes Premiere, στην οποία θα προβληθούν.

Στο διαγωνιστικό μέρος, τέσσερις ταινίες είναι γυναικών σκηνοθετών και 20 αντρών.

Αστυνομικοί στην είσοδο του Παλέ ντε Φεστιβάλ

Για πρώτη φορά φέτος, θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου 24 ευρώ στις προβολές για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων, που προκαλούνται από τις μετακινήσεις όσων συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Επίσης, θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αν και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η πληρότητα στις αίθουσες θα είναι 100%! Ολοι ελπίζουν και εύχονται ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα…

Οπως γράφει το flix.gr, aυτό που υποσχέθηκε το φεστιβάλ πάντως, ως αυστηρό υγειονομικό μέτρο, ήταν ότι όσοι μπαίνουν στο Παλέ, πρέπει α) να κλείνουν ηλεκτρονικό εισιτήριο 48 ώρες πριν από κάθε προβολή και β) να δείχνουν είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή να κάνουν (με ραντεβού) rapid tests κάθε δύο μέρες και να επιδεικνύουν το αρνητικό τους αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, την πρώτη ημέρα εφαρμογής των ελέγχων, την παραμονή της έναρξης, ο server κράσαρε την πρώτη ώρα της λειτουργίας του και ως αποτέλεσμα, τα τεστ των διαπιστευμένων δεν έγιναν, κάτι πολύ ανησυχητικό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν είχαν φτάσει οι περισσότεροι επαγγελματίες των ΜΜΕ και της βιομηχανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 74ο Φεστιβάλ των Καννών, το πρώτο εν μέσω της πανδημίας, θα γίνει το θέμα ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί του χρόνου.

Η παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία έχασε 32 δισ. δολάρια το 2020 λόγω της πανδημίας, καθώς ακυρώθηκαν προβολές, φεστιβάλ, έκλεισαν οι αίθουσες και διεκόπησαν τα γυρίσματα. Και έτσι, η επιστροφή των Καννών θεωρείται συμβολικά μία μεγάλη νίκη για το σινεμά και είναι διάχυτος ο ενθουσιασμός για τη διοργάνωση, σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισπράξεις που κάνουν ξανά ταινίες στις αίθουσες, όπως το Fast & Furious 9.

Η Κρουαζέτ και το ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ
Ο Χρυσός Φοίνικας περιμένει τον φετινό νικητή
Αποψη της περίφημης Κρουαζέτ την παραμονή της έναρξης
Ενας τεχνίτης ελέγχει τα φώτα στην είσοδο του Παλέ ντε Φεστιβάλ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...