302
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Το Facebook ξήλωσε δίκτυο ακροδεξιών λογαριασμών ενόψει των ευρωεκλογών

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 12:33

Το Facebook ξήλωσε δίκτυο ακροδεξιών λογαριασμών ενόψει των ευρωεκλογών

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 12:33

Δεκάδες ακροδεξιούς λογαριασμούς που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις σε εκατομμύρια ακολούθους απενεργοποίησε το τελευταίο διάστημα το Facebook μετά από έρευνες της πλατφόρμας ψηφοφοριών Avaaz.

Η κίνηση έρχεται στο φως λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς σε κάποιες χώρες οι κάλπες ανοίγουν την Πέμπτη.

Το Avaaz ανέφερε στο Facebook πάνω από 500 ύποπτες ομάδες και σελίδες που δραστηριοποιούνταν σε μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία και Ισπανία).

Οι λογαριασμοί είχαν έξι εκατομμύρια ακολούθους ενώ το Facebook ερευνά εκατοντάδες άλλους με συνολικά 26 εκατομμύρια ακολούθους. Οι αριθμοί αν και δεν είναι πολύ μεγάλοι σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια των κατοίκων (και ψηφοφόρων) της ΕΕ, είναι πάντως αρκετοί για να γίνουν ένα συμπαγές προπαγανδιστικό κοινό.

Οι περισσότερες σελίδες, όπως γράφει ο Guardian, είτε αναμετέδιδαν ψευδείς ειδήσεις είτε χρησιμοποιούσαν ψεύτικα προφίλ για να ενισχύσουν την απήχησή τους, κατά παράβαση των όρων λειτουργίας του δικτύου.

Τι αφορούσε το περιεχόμενο των ύποπτων λογαριασμών; Κάθε είδους fake news και ρητορικής μίσους, όπως υλικό που προπαγάνδιζε τη ανωτερότητα της λευκής φυλής, άρνηση του Ολοκαυτώματος ακόμα και ψεύτικες σελίδες υπέρ κομμάτων. Στην Ιταλία η τακτική ήταν διαφορετική: οι σελίδες ξεκινούσαν σαν γενικού, μη πολιτικού, περιεχομένου (σπορ, ομορφιά, ευεξία) και στη συνέχεια έκαναν στροφή στην πολιτική προπαγάνδα.

Η στόχευση δεν αφορούσε ειδικά τις ευρωεκλογές, αλλά ήταν γενικότερη, μια προσπάθεια να επηρεαστεί η πολιτική στις χώρες από τα κάτω και για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, το Facebook σε διάστημα τριών μηνών απέσυρε περιεχόμενο το οποίο είχε περισσότερα από 500 εκατομμύρια views.

Η Avaaz διευκρίνισε ότι το Facebook έχει ήδη κλείσει 77 σελίδες και λογαριασμούς «που συνολικά μετρούσαν τρεις φορές περισσότερους ακόλουθους (5,9 εκατ.) από τα έξι βασικά ευρωπαϊκά ακροδεξιά ή αντιευρωπαϊκά κόμματα» που έχουν 2 εκατομμύρια υποστηρικτές. Πρόκειται για την ιταλική Λέγκα, το γερμανικό AfD, το ισπανικό VOX, το πολωνικό PiS, το κόμμα του Brexit και τον Εθνικό Συναγερμό στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...