660
Από αριστερά: Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, Στιβ Μπάνον και Μαρίν Λεπέν | CreativeProtagon/Facebook

Ο Στιβ Μπάνον και οι λαϊκιστές της σαμπάνιας και του Rolex

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 10:45
Από αριστερά: Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, Στιβ Μπάνον και Μαρίν Λεπέν
|CreativeProtagon/Facebook

Ο Στιβ Μπάνον και οι λαϊκιστές της σαμπάνιας και του Rolex

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 10:45

Θα φανεί κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, κατά πόσο ο αντίκτυπος του σκανδάλου που ξέσπασε στην Αυστρία και οδήγησε σε παραίτηση τον ακροδεξιό αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε θα περιοριστεί στο εσωτερικό της χώρας ή εάν, αντιθέτως, η συνάντηση που έλαβε χώρα σε μια πολυτελή βίλα της Ιμπιζα πριν από μια διετία (με τους παρευρισκόμενους να καταναλώνουν σαμπάνια αλλά και βότκα εξαιρετικής ποιότητας) θα μείνει στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία ως η αρχή του τέλους του εθνικολαϊκιστικού κύματος που αναπτύσσεται εδώ και καιρό στη Γηραιά Ηπειρο. Πλέον, όμως, είμαστε σίγουροι, σημειώνει η Corriere della Sera σε ρεπορτάζ της, πως οι λαϊκιστές πολιτικοί αγαπούν ιδιαίτερα την άκρατη πολυτέλεια.

Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί ο παγκόσμιος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης των λαϊκιστών όλου του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο απόλυτος θιασώτης της υπερβολικής πολυτέλειας και της επίπλαστης μεγαλοπρέπειας, ήδη από τη δεκαετία του 1990, όταν, λόγω της μεγάλης φήμης που απέκτησε ως κατεξοχήν κραυγαλέος ζάπλουτος της Αμερικής συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, και υποδυόταν τον ίδιο του τον εαυτό, στον ρόλο του επαγγελματία δισεκατομμυριούχου.

«Κύριε Τραμπ από κοντά φαίνεστε ακόμα πιο πλούσιος», σχολίαζε σχετικά η ξαδέλφη του Γουίλ (Σμιθ), του «Πρίγκιπα του Μπελ Ερ», στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, στο επεισόδιο που ο Ντόναλντ διαπραγματευόταν την αγορά μιας πολυτελούς κατοικίας στο Λος Αντζελες. Πλέον, όμως, ο Τραμπ είναι όχι ο φανταστικός αλλά ο πραγματικός πρόεδρος της Αμερικής, και «το κόμμα των λαϊκιστών με τα Rolex», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα, αποτελεί γεγονός. Εως και πρόσφατα η πολυτέλεια θεωρούταν ίδιον της αριστεράς των σαλονιών, των αποκαλούμενων radical chic, των ζάπλουτων Αμερικανών που δηλώνουν αριστεροί και σοσιαλιστές και των φανατικών ευρωπαϊστών στην Ευρώπη οι οποίοι χρηματοδοτούνται, υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί εθνικιστές, από ισχυρά κέντρα εξουσίας, από τις συστηματικές τράπεζες, από τον Τζορτζ Σόρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν επιβιβαστεί στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος (White House/Joyce N. Boghosian)

Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποδεικνύεται διαφορετική. Γιατί οι ηγετικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου λαϊκιστικού, ακροδεξιού και εθνικιστικού, κινήματος που τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-εθνών και δηλώνουν πως πάνω από όλα βρίσκεται το συμφέρον του «κυρίαρχου λαού», ζουν μες στην πολυτέλεια, διαμένοντας σε πανάκριβα ξενοδοχεία, τρώγοντας εκλεκτά εδέσματα και πίνοντας λίτρα σαμπάνια αλλά και βότκα εξαιρετικής ποιότητας, σαν κι αυτή που κατανάλωσε στην Ιμπιζα ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και άρχιζε να τάζει δημόσιες συμβάσεις.

Ο κατεξοχήν ιδεολόγος λαϊκιστής στον κόσμο, ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο Παρίσι, επέλεξε ως προσωρινή του κατοικία το ξενοδοχείο Bristol, στο οποίο η διανυκτέρευση στο πιο απλό δωμάτιο (και σίγουρα ο αμερικανός αγκιτάτορας δεν θα διαμένει σε αυτό) κοστίζει 1.200 ευρώ. Πριν κάποιο διάστημα, πάλι στο Παρίσι, η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν παρέθεσε επίσημο δείπνο στο πανάκριβο Pavillon Ledoyen, ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας, με το κόστος ανά άτομο να ανέρχεται στα 400 ευρώ.

Tο ξενοδοχείο Bristol στο Παρίσι όπου η διανυκτέρευση στο πιο απλό δωμάτιο κοστίζει 1.200 ευρώ

Πέρυσι αποκαλύφτηκε πως μεταξύ των επίσημων εξόδων της ακροδεξιάς και εθνικιστικής «Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας», της πολιτικής ομάδας, δηλαδή, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία ανήκουν η Λεπέν, ο Σαλβίνι και ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας, συμπεριλαμβανόταν και ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο στο οποίο καταναλώθηκαν 230 μπουκάλια σαμπάνια με τον λογαριασμό να ξεπερνά τις 13.000 ευρώ. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως οι αντιφρονούντες της Πολωνίας του Βίκτορ Ορμπαν κατηγορούν τον ίδιο και το κόμμα του για την εγκαθίδρυση μιας κλεπτοκρατίας.

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ιταλία, αίσθηση είχε προκαλέσει το 2016 ο Μπέπε Γκρίλο, ο ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων που συγκυβερνά με την Λέγκα του Σαλβίνι, ο οποίος θέλησε να ευχηθεί Καλά Χριστούγεννα στον ιταλικό λαό αναρτώντας στο προσωπικό του μπλογκ ένα κείμενο του ιταλού συγγραφέα Γκοφρέντο Παρίζε υπέρ της λιτότητας. Και ελάχιστες ημέρες μετά, ενόψει της έλευσης της νέας χρονιάς, ως «τέλειος λαϊκιστής με Rolex» έσπευσε να μεταβεί στο εξωτικό Μαλίντι της Κένυας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...