306
| JB Autissier / Panoramic

To «Δάσος» που έκαψε την Παναγία των Παρισίων

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 17:50

To «Δάσος» που έκαψε την Παναγία των Παρισίων

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 17:50

Η Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε να χτίζεται στο κέντρο του Παρισιού το 1163 μ.Χ μετά από εντολή του Βασιλιά Λουδοβίκου Ζ΄ και η πρώτη του φάση ολοκληρώθηκε το 1245 μ.Χ. Εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης του ναού συνεχίστηκαν απρόσκοπτα για περίπου εκατό έτη μετά την ολοκλήρωση του ενώ στους επόμενους αιώνες έγιναν πολλές φορές εργασίες ανακαίνισης.

Ο ναός ανεγέρθη στη θέση ενός παλαιότερου ναού που ίσως ήταν ο ναός του Αγίου Στεφάνου. Τα θεμέλια και ο σκελετός που στήριζε εκτός των άλλων και την ξύλινη οροφή του καθεδρικού αποτελούνταν από ξύλο το οποίο προήλθε από την αποψίλωση 210 στρεμμάτων με δέντρα. Υπολογίζεται ότι κόπηκαν περίπου 1,300 μεγάλου ύψους δέντρα για αυτό και η ξύλινη δομή του ναού είχε λάβει την ονομασία «Το Δάσος». Στην πορεία των ετών έγιναν έργα συντήρησης του ναού ανάμεσα στα οποία έργα στήριξης και ενίσχυσης του αρχικού σκελετού αλλά αυτός παρέμενε πάντα εκεί στην θέση του.

Ο ξύλινος σκελετός της Παναγίας των Παρισίων αποτέλεσε εύκολο «θύμα» για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον ναό. Credit: Notre Dome web site

Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN εκείνο που συνέβαλε καθοριστικά στην καταστροφή που συντελέστηκε στον ναό είναι «Το Δάσος» το οποίο προμήθευσε με… καύσιμα την φωτιά που ξέσπασε.

«Όλα κάηκαν, τίποτε δεν φαίνεται ότι θα διασωθεί από την οροφή και τον σκελετό» δήλωσε ο Αντρέ Φινό, εκπρόσωπος της Παναγίας των Παρισίων.

Credit: Notre Dome web site

Η ξύλινη δομή της Παναγίας των Παρισίων αποτελούσε αντικείμενο ανησυχίας εδώ και καιρό για αυτό και είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανακαίνισης του ναού κόστους περίπου επτά εκατ. δολαρίων. Στην οροφή είχαν τοποθετηθεί πλάκες μολύβδου που είναι ανθεκτικές στην φωτιά αλλά τις πλάκες αυτές στήριζαν ξύλινα δοκάρια τα οποία κάηκαν κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...