574
«Η Παναγία των Παρισίων» στις φλόγες και στην ταινία της Disney | Disney

Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Disney είχαν βάλει φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 15:30
«Η Παναγία των Παρισίων» στις φλόγες και στην ταινία της Disney
|Disney

Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Disney είχαν βάλει φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 15:30

Το αριστούργημα του Βίκτορα Ουγκώ «Η Παναγία των Παρισίων», μοιραία επανήλθε στο προσκήνιο, εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του πανευρωπαϊκού πολιτισμού. Τόσο σπουδαίοι συγγραφείς όπως ο Ουγκώ, ικανοί να βλέπουν ολόκληρους κόσμους με τα μάτια της φαντασίας τους, συχνά έχουν την κατάρα να προφητεύουν δυσοίωνες σκηνές από το μακρινό μέλλον.

Στο κορυφαίο έργο της ρομαντικής λογοτεχνίας και ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα όλων των εποχών λοιπόν, ο Ουγκώ περιγράφει μία φωτιά που εκδηλώνεται στο ιστορικό μνημείο του καθεδρικού ναού της Νοτρ Νταμ, όπως ακριβώς έγινε και με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα 15 Απριλίου 2019. Κεντρικά πρόσωπα του επικού αυτού δράματος, είναι ο παραμορφωμένος κωδωνοκρούστης Κουασιμόδος, η όμορφη τσιγγάνα Εσμεράλδα και ο νοσηρός αρχιδιάκονος Κλαύδιος Φρολό.

Ο αρχιδιάκονος Φρολό τυλιγμένος στις φλόγες του ανομολόγητου πάθους του για την Εσμεράλδα

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου όμως, είναι ο ίδιος ο καθεδρικός ναός του Παρισιού, η περίφημη Νοτρ Νταμ, της οποίας ο επιβλητικός όγκος ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όλα όσα διαδραματίζονται, δίνοντας παράλληλα στον Ουγκό την ευκαιρία να περιγράψει με όλη του τη μαεστρία το μεσαιωνικό Παρίσι, αλλά και να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της εποχής του.

Η μορφή της Εσμεράλδα σχηματίζεται μέσα από τις φλόγες και μέσα στην αρρωστημένη φαντασία του αρχιδιακόνου

Σε ένα σημείο του διάσημου και πολυδιαβασμένου βιβλίου του, γράφει: «Ολα τα βλέμματα στράφηκαν στο πιο ψηλό μέρος της εκκλησίας. Αυτό που έβλεπαν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Μία μεγάλη φλόγα υψωνόταν ανάμεσα στους δυο πύργους με ανεμοστρόβιλους και σπινθήρες, μία τεράστια και ανεξέλεγκτη φλόγα, η οποία πότε φαινόταν και πότε χανόταν από τον πυκνό καπνό», έγραφε χαρακτηριστικά.

Λεπτομέρειες από τα εντυπωσιακά βιτρό της εκκλησίας, όπως τα απέδωσε το ταλέντο των σχεδιαστών της Disney

Η μεταφορά του σπουδαίου μυθιστορήματος σε ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Disney το 1996, ενώ είναι από τις πιο τολμηρές και ενδιαφέρουσες, ίσως τελικά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δέχτηκε και πολλές αρνητικές κριτικές, καθώς μία μερίδα του κοινού θεώρησε ότι κάποια πράγματα παραήταν τραβηγμένα για τους μικρούς θεατές.

Η Εσμεράλδα λούζεται από το φως που διαχέεται μέσα από τα βιτρό της Παναγίας των Παρισίων

Η πιο αμφιλεγόμενη – αν και φτιαγμένη με εξαιρετική δεξιοτεχνία- σκηνή, είναι εκείνη κατά την οποία ο μοχθηρός αρχιδιάκονος παραδέχεται στον εαυτό του τη φωτιά που καίει την ύπαρξή του, λόγω του παράφορου και απαγορευμένου έρωτά του για την Εσμεράλδα. Και σε αυτή τη σκηνή, τεράστιες φλόγες υψώνονται στην αρρωστημένη φαντασία του κληρικού, και εκείνος, με το μυαλό σαλεμένο, βλέπει τη μορφή της να σχηματίζεται μέσα από τις φλόγες.

Ο καλόκαρδος Κουασιμόδος καλημερίζει το Παρίσι σκαρφαλωμένος πάνω σε ένα από τα εντυπωσιακά διακοσμητικά αγάλματα της Παναγίας των Παρισίων

Στη συνέχεια, διατάζει να καούν πολλά σπίτια του Παρισιού, προκειμένου να αποκαλυφθεί αν εκείνη κρύβεται σε κάποιο από αυτά, προκειμένου να μην ενδώσει στις ορέξεις του εκδικητικού ιερωμένου. Στο βιβλίο του Ουγκό, η Εσμεράλδα πεθαίνει, ύστερα από πολλές περιπέτειες. Στην ταινία της Disney, όπως συνηθίζεται, γλιτώνει ως δια μαγείας από τον θάνατο.

Ξανακοιτάζοντας τις εικόνες από την ταινία animation, θαυμάζεις με πόση ακρίβεια έχουν αποδοθεί οι λεπτομέρειες αυτού του αριστουργηματικού κτιρίου, όπως είναι τα βιτρό, μέσα από τα οποία διαχέεται το φως και κάνουν την όμορφη Εσμεράλδα να λάμπει στο κέντρο του ναού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...