654
Ο προπονητής της Γιουβέντους, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, δέχεται κίτρινη κάρτα στον αγώνα της με αντίπαλο την Ουντινέζε, στις 7 Ιανουάριου. Πάντως, η ποινή που επεβλήθη στη «Γηραιά Κυρία» για λογιστικές και φορολογικές απάτες ήταν πολύ πιο βαριά | REUTERS/Massimo Pinca

Τι κι αν λέγεσαι Γιουβέντους;

Sportscaster Sportscaster 26 Ιανουαρίου 2023, 17:55
Ο προπονητής της Γιουβέντους, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, δέχεται κίτρινη κάρτα στον αγώνα της με αντίπαλο την Ουντινέζε, στις 7 Ιανουάριου. Πάντως, η ποινή που επεβλήθη στη «Γηραιά Κυρία» για λογιστικές και φορολογικές απάτες ήταν πολύ πιο βαριά
|REUTERS/Massimo Pinca

Τι κι αν λέγεσαι Γιουβέντους;

Sportscaster Sportscaster 26 Ιανουαρίου 2023, 17:55

Η «καμπάνα» ήταν βαριά: αφαίρεση 15 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα της Serie A, ποινικές διώξεις κατά των κορυφαίων διοικητικών στελεχών της και προσωρινός αποκλεισμός τους από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Βαριά, όμως, ήταν και τα αδικήματα. Οι λογιστικές και φορολογικές απάτες που εντόπισαν οι Αρχές (το ιταλικό ΣΔΟΕ και η Εισαγγελία του Τορίνο) στα βιβλία της Γιουβέντους –υπερτιμολογήσεις σε μεταγραφές παικτών, διπλά συμβόλαια, απόκρυψη εσόδων, συστηματική παραποίηση ισολογισμών κ.ά.– περιγράφονται σε ένα πόρισμα (σχεδόν) 15.000 σελίδων.

Πώς αντέδρασε ο ιστορικός σύλλογος μόλις ανακοινώθηκε η (πρωτόδικη) απόφαση για την ποινή του; Δεν ισχυρίστηκε καν ότι δεν έχει κάνει όσα του καταλογίζουν. Μόνο διαμαρτυρήθηκε, επειδή τη γλίτωσαν οκτώ ομάδες που επίσης ήταν κατηγορούμενες για το οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο οι Ιταλοί ονόμασαν «Plusvalenza». Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον, διότι μόνον η Γιουβέντους είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Στη δική της περίπτωση, αυτές οι παραβάσεις αντιμετωπίζονται από τον νόμο ως κακουργήματα. Δεύτερον, γιατί οι άλλοι σύλλογοι υποχρεώθηκαν, κατά κάποιον τρόπο, να παρανομήσουν. Το έκαναν περιστασιακά, μόνο στις συναλλαγές τους με τη «Γιούβε». Προφανώς, για να μη χαλάσει το deal.

Το ελαφρυντικό που επικαλέστηκε η ομάδα του Αντρέα Ανιέλι εξόργισε τους δικαστές ακόμη περισσότερο. Αμάρτησε, είπε, για να καλύψει τις ζημιές που κατέγραψε λόγω της πανδημίας. Λες και δεν πληγώθηκε από την αναστολή των πρωταθλημάτων και τους κεκλεισμένων των θυρών αγώνες ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ευρώπη… Στην πραγματικότητα, στόχος της ήταν να ξεγελάσει την UEFA: να παρακάμψει τους περιορισμούς του Financial Fair Play. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Football Italia, το έλλειμα του συλλόγου την περασμένη σεζόν έφτασε τα 254,3 εκατ. ευρώ – το υψηλότερο στην ιστορία του.

Δύσκολα η «Γηραιά Κυρία» θα αποφύγει την αποβολή της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Διότι, όπως απέδειξε η δικαστική έρευνα, αδειοδοτήθηκε με βάση παραποιημένα στοιχεία. Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ (ESL), μάλλον θα μετρήσει εις βάρος της. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δεν έχει ξεχάσει ότι ο Ανιέλι, που τότε (τον Απρίλιο του 2021) ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων, τον εξαπάτησε με τον χειρότερο τρόπο. Το έχει πει ξεκάθαρα σε συνέντευξή του: «Για μένα, αυτός ο άνθρωπος δεν υπάρχει πια. Πίστευα πως ήμασταν φίλοι, όμως μου έλεγε ψέματα κατάμουτρα μέχρι την τελευταία στιγμή. Με διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε λόγος να ανησυχώ, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε υπογράψει τα έγγραφα για τη δημιουργία της European Super League».

Με τιμωρίες κινδυνεύουν, επίσης, 29 ποδοσφαιριστές και ένας προπονητής, καθώς φέρονται να έχουν υπογράψει διπλά συμβόλαια με τη Γιουβέντους, αποδεχόμενοι την εικονική μείωση των αποδοχών τους που τους πρότεινε η διοίκηση. Ανάμεσά τους και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ιταλικό ποδόσφαιρο πληγώνεται από ένα σκάνδαλο, είτε οικονομικό, είτε αγωνιστικό. Είναι, όμως, τιμητική για τους Ιταλούς η μηδενική ανοχή που επιδεικνύουν απέναντι στις παρανομίες, όταν αυτές αποκαλύπτονται. Τιμωρούν αυστηρά τους συλλόγους και τα πρόσωπα που εμπλέκονται, όποιο κι αν είναι το μέγεθος και το όνομά τους. Το 2006 η Γιουβέντους κρίθηκε ένοχη για «στημένους» αγώνες. Υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία και της αφαιρέθηκαν δύο τίτλοι πρωταθλήματος. Από τη Μίλαν αφαιρέθηκαν 30 βαθμοί από το πρωτάθλημα της σεζόν 2005-2006. Η Φιορεντίνα και η Λάτσιο γλίτωσαν τον υποβιβασμό στο Εφετείο.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε, κατά καιρούς, μόνο «πειραγμένους» ισολογισμούς και αποτελέσματα αγώνων κατά παραγγελία, αλλά πολύ χειρότερα. Ψεύτικους ιδιοκτήτες, ψεύτικες διοικήσεις, εικονικές πτωχεύσεις, ομάδες-δορυφόρους και όποια άλλη κομπίνα μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Ποιοι έχουν τιμωρηθεί με υποβιβασμό ή άλλη εξοντωτική ποινή; Ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Ξάνθη…

Δεν είναι αλήθεια αυτό που συνηθίζουμε να λέμε, ότι με τους Ιταλούς είμαστε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα». Εκείνοι φροντίζουν για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου τους. Ενώ εμείς, να μη θίξουμε τα συμφέροντα, την τιμή και την υπόληψη κάποιου από τους λεγόμενους «μεγάλους» συλλόγους μας.

Τα πέντε τελευταία χρόνια η Γιουβέντους αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Μόνο την περασμένη σεζόν (2021-2022), που έφτασε μέχρι τους «16», εισέπραξε 80 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι τις παρανομίες της θα τις πληρώσει πολύ ακριβά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...