593
Νίκος Ανδρουλάκης, Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος | CreativeProtagon/Intimenews

Τι αλλάζει για το ΚΙΝΑΛ η υποψηφιότητα Λοβέρδου;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 25 Νοεμβρίου 2020, 07:00
Νίκος Ανδρουλάκης, Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος
|CreativeProtagon/Intimenews

Τι αλλάζει για το ΚΙΝΑΛ η υποψηφιότητα Λοβέρδου;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 25 Νοεμβρίου 2020, 07:00

Ηταν 1η Οκτωβρίου όταν η Φώφη Γεννηματά, σε διαδικτυακή συνέντευξή της και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στην επόμενη εσωκομματική εκλογική διαδικασία, η οποία προβλέπεται να γίνει σε έναν χρόνο από τώρα, στο τέλος του 2021. Αυτή η ερώτηση και αυτή η απάντηση έδωσαν ουσιαστικά το έναυσμα να ανοίξουν οι διεργασίες και να εκδηλωθούν ανεπισήμως οι προθέσεις όσων ενδιαφέρονται, στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην ευρύτερη παράταξη.

Όμως προς το παρόν και πλην του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη που και εκείνος, εμμέσως πλην σαφώς, λίγες εβδομάδες αργότερα, επανέλαβε στο Αction 24 ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία –το είχε κάνει και το 2017 φτάνοντας στον β’ γύρο απέναντι στην κυρία Γεννηματά– το μοναδικό καινούργιο στοιχείο που έχει προκύψει είναι η πρόθεση και το ενδιαφέρον του Ανδρέα Λοβέρδου να θέσει υποψηφιότητα. Συμπτωματικά ή όχι, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Οpinion Poll καταγράφηκε ότι η πρόθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, έχει ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας.

Επισήμως, στην Χαριλάου Τρικούπη αρνούνται κάθε συζήτηση για το ζήτημα της εσωκομματικής εκλογής. Επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «το θέμα είναι αρκετά πρόωρο, ιδίως όσο η πανδημία είναι σε έξαρση». Και ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, δηλαδή το ’21 και βλέπουμε.

Τι αλλάζει όμως η ανακοίνωση και ανακίνηση της υποψηφιότητας του κ. Λοβέρδου; Ο ίδιος διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί καμία δημόσια συζήτηση για το θέμα όσο η πανδημία εξελίσσεται ραγδαία και επικρατεί βαρύ κοινωνικό κλίμα από το lockdown και τους αυξημένους θανάτους. Ομως, ενεργώντας θεσμικά ενημέρωσε ήδη την κυρία Γεννηματά, τον γραμματέα του κόμματος , Μανώλη Χριστοδουλάκη και τους συναδέλφους του βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για τις προθέσεις του. Παράλληλα συνομιλεί με στελέχη και πολιτικούς του φίλους , απ’ όλη την Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με στόχο «να γίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ξανά μεγάλο κόμμα».

Το πώς θα το κάνει «ξανά μεγάλο» είναι νωρίς ακόμα για να ανακοινωθεί ή να περιγραφεί. Σύμφωνα με παρατηρητές, ο κ. Λοβέρδος δεν βιάζεται και θα καταθέσει την πολιτική του πρόταση για το μέλλον και την στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής στην πορεία προς την εκλογική διαδικασία –και αυτή προβλέπεται μακρά, λόγω και της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών παραγόντων θεωρούν ότι το πολιτικό αφήγημα του κ. Λοβέρδου θα προσδιορίζει το ΚΙΝΑΛ ως πιο μετριοπαθές και συναινετικό με σαφή οριοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και περισσότερο ευέλικτο στο ζήτημα των συμμαχιών του.

Εχει όμως πολιτικό χρόνο ο κ. Λοβέρδος; Επισημαίνεται ότι εκ των πραγμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ υποχρεούται να κινηθεί από τώρα δεδομένου ότι έχει αρκετό δρόμο να διανύσει απέναντι στους αντιπάλους του: η μεν κυρία Γεννηματά, διαθέτει ως πρόεδρος σημαντικό πλεονέκτημα, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζεται από ισχυρό δίκτυο στελεχών σε όλη την Ελλάδα (η κληρονομιά του γραμματέα)

Οι ίδιοι κομματικοί παράγοντες τονίζουν με νόημα πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για την εκλογή του. Ομως προσθέτουν ότι ακόμα και αν δεν καταφέρει τελικά να ηγηθεί του Κινήματος Αλλαγής, θα επιδιώξει να καταστεί πόλος αναφοράς στο νέο εσωκομματικό σκηνικό που θα προκύψει. Στην περίπτωση μάλιστα κατά την οποία επιτύχει αξιοπρόσεκτο ποσοστό θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει έναν κύκλο επιρροής για τη στρατηγική του κόμματος –σχεδόν μια δεκαετία από εκείνην την ατελέσφορη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, που είχε ιδρύσει τον Δεκέμβριο του 2012, αποχωρώντας για λίγο από την ΚΟ του τότε ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, λένε, θα μπορέσει να δώσει με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις τη μάχη της επανεκλογής του στις επόμενες, διπλές όπως φαίνεται, βουλευτικές εκλογές στον απαιτητικό Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Είναι λοιπόν μια υποψηφιότητα εσωκομματικής επιρροής; Ο χρόνος θα δείξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...