559
Τραμπ και Μπαρ: οι εχθροί τους λένε ότι επιχειρούν να απαντήσουν στην έρευνα του FBI για το Russiagate του 2016 κατασκευάζοντας μία θεωρία συνωμοσίας | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Θεωρία συνωμοσίας στήνει ο Τραμπ για το Russiagate;

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 22:09
Τραμπ και Μπαρ: οι εχθροί τους λένε ότι επιχειρούν να απαντήσουν στην έρευνα του FBI για το Russiagate του 2016 κατασκευάζοντας μία θεωρία συνωμοσίας
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Θεωρία συνωμοσίας στήνει ο Τραμπ για το Russiagate;

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 22:09

Αν και στις ΗΠΑ κορυφαίο θέμα είναι η παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το σκάνδαλο των συνδιαλέξεων με τον ουκρανό ομόλογό του περί τους Μπάιντεν, πατέρα και υιό, κινητικότητα παρατηρείται και στο θέμα της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016.

Μάλιστα όχι από πλευράς FBI ή Δημοκρατικών, όπως ίσως θα περίμενε κανείς – συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς, και αυτό το πιστοποιούν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (ενδεικτικώς, της Corriere della Sera και του Guardian).

Να τι συμβαίνει. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ πηγαινοέρχεται στην Ιταλία και, κατόπιν ειδικής αδείας του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, διαβουλεύεται με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας ψάχνοντας στοιχεία για την προέλευση των πληροφοριών βάσει των οποίων το FBI ερευνά το σκάνδαλο της ρωσικής ανάμειξης στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα.

Πέρα από την παραπομπή Τραμπ για το «ουκρανικό σκάνδαλο», η χρονική συγκυρία κατά την οποία αποκαλύπτονται οι επαφές Μπαρ στη Ρώμη –οι πολύ πρόσφατες αλλά και οι αμέσως προηγούμενες, του εφετινού καλοκαιριού– έχει ενδιαφέρον. Διότι από την περασμένη Τρίτη βρίσκεται στην Ιταλία και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο σε μία μίνι περιοδεία, με αντικείμενο όμως μείζονα γεωπολιτικά θάματα – περιοδεία σημαντική για τις ΗΠΑ, η οποία θα τον φέρει και στην Αθήνα ύστερα από τις στάσεις του σε Σκόπια και Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο).

Το τερατώδες επιμύθιο

Η τελευταία επίσκεψη του Μπαρ εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της διακυβέρνησης Τραμπ να πιέσει μία σειρά από ξένες αλλά συμμαχικές δυνάμεις να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ ώστε να διακριβωθεί η προέλευση των πληροφοριών που συγκέντρωσε το FBI σχετικά με τους δεσμούς της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ με του Ρώσους.

Οι επικριτές του Μπαρ, Δημοκρατικοί κατά βάση, υποστηρίζουν ότι επιδιώκει τη δυσφήμηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών μέσω της κατασκευής μίας τεραστίων διαστάσεων θεωρίας συνωμοσίας η οποία θα καταλήγει στο εξής επιμύθιο: το 2016 όντως υπήρξαν ξένες δυνάμεις οι οποίες προσπάθησαν να επέμβουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μόνο που αυτές απεργάζονταν την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον και όχι την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ!

Αναλυτές των αμερικανικών πολιτικών πραγμάτων υποστηρίζουν επίσης ότι η δραστηριότητα του Μπαρ συνιστά κάποιου είδους αντεπίθεση του Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος επιδιώκει να βρει έναν τρόπο να εμποδίσει τις πιθανές ακροάσεις όσον αφορά την υπόθεσης της παραπομπής του για το «ουκρανικό σκάνδαλο».

Το… γεράκι της Μάλτας

Οι επαφές του Μπαρ με τους ιταλούς μυστικούς πράκτορες αφορούν τον μαλτέζο ακαδημαϊκό Τζόζεφ Μιφσούντ τον οποίο η διοίκηση Τραμπ θεωρεί πρόσωπο-κλειδί για το Russiagate του 2016.

Οπως είναι γνωστό, το όνομα του Μιφσούντ ενεπλάκη στο σκάνδαλο από τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ. Κατά τον Παπαδόπουλο -ο οποίος, για να γλιτώσει το κεφάλι του, έχει «κελαηδήσει» στο FBI-, ο Μιφσούντ είπε στον Παπαδόπουλο ότι η Ρωσία είχε στα χέρια της στοιχεία που «έκαιγαν τη Χίλαρι», ο Παπαδόπουλος το μετέφερε στον Τραμπ, «ο Τραμπ ενθουσιάστηκε» και έτσι δημιουργήθηκε το σκάνδαλο με την εμπλοκή των Ρώσων. Εννοείται ότι ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει την κατάθεση του Παπαδόπουλου ως ψευδή.

Ο Μιφσούντ πάντως είναι άφαντος εδώ και πολύν καιρό, αλλά ορισμένες ιταλικές εφημερίδες έγραψαν ότι προ μηνών εντοπίστηκε να διαμένει στην Αιώνια Πόλη σε ένα διαμέρισμα νοικιασμένο για λογαριασμό ενός διεθνούς πανεπιστημίου που εδρεύει εκεί, του Link Campus University, στο οποίο ο Μαλτέζος κάποτε εργαζόταν. Ο Μπαρ προσπάθησε με τις ιταλικές επαφές του να συνδέσει τη μυστηριώδη απουσία/παρουσία του Μιφσούντ με διάφορες «καλύψεις» που του προσφέρονται και τα αποτελέσματα να τα χρησιμοποιήσει στο προαναφερθέν σχέδιο «αντεπίθεσης» του αμερικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...