713
Ο Ντόναλντ Τραμπ οργισμένος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου | REUTERS

Παραλήρημα Τραμπ κατά πάντων: Είστε διεφθαρμένοι, προδότες, κατάσκοποι

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 10:54
Ο Ντόναλντ Τραμπ οργισμένος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
|REUTERS

Παραλήρημα Τραμπ κατά πάντων: Είστε διεφθαρμένοι, προδότες, κατάσκοποι

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 10:54

Σφοδρή επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την διαδικασία καθαίρεσής του, που έχουν ξεκινήσει οι Δημοκρατικοί βουλευτές, μετά τις αποκαλύψεις για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον ουκρανό πρόεδρο.

Υπό την απειλή της παραπομπής του, ο Τραμπ επιτέθηκε την Τετάρτη με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού του αντιπάλου στις προεδρικές εκλογές του 2020, των μέσων ενημέρωσης, τα οποία αποκάλεσε «διεφθαρμένα» και κάποιων Δημοκρατικών βουλευτών τους οποίους κατηγόρησε για «προδοσία».

Πολύ επιθετικός, ο Τραμπ απέφυγε τις ερωτήσεις αναφορικά με το αίτημα που υπέβαλε στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας να ερευνήσει τις δραστηριότητες του Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

«Ηταν μια εκπληκτική συνομιλία», δήλωσε μόνο ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε, ο οποίος φάνηκε να νιώθει άβολα με το ξέσπασμα Τραμπ.

Ο φινλανδός προέδρος, Σάουλι Νιινίστε, ακούει αμήχανος το ξέσπασμα Τραμπ

«Τρέφω πολύ σεβασμό για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όμως μόνο όταν είναι αληθινοί», πρόσθεσε. Εξήγησε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να προστατεύονται μόνο οι «νόμιμοι» μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

«Η χώρα πρέπει να μάθει ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος, διότι, κατά τη γνώμη μου, είναι κατάσκοπος», τόνισε ο Τραμπ προτού στραφεί εναντίον του Δημοκρατικού υποψήφιου.

«Ο Μπάιντεν και ο γιος του είναι οι πραγματικοί απατεώνες», είπε.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι η έρευνα εναντίον του είναι μια «απάτη» αλλά πρόσθεσε ότι «πάντα θα συνεργάζομαι» με το Κογκρέσο.

Από την οργή του δεν γλίτωσε ούτε ο Ανταμ Σιφ, επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες Πληροφοριών, τον οποίο χαρακτήρισε «απόβρασμα», εξηγώντας ότι «θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του».

«Ειλικρινά αυτόν θα πρέπει να ερευνήσουν για προδοσία», τόνισε, καθώς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σιφ «βοήθησε στη σύνταξη» της κατάθεσης του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, χωρίς ωστόσο να δώσει εξηγήσεις για αυτό.

Ο Τραμπ μάλιστα εμφανίστηκε επιθετικός και απέναντι στον ανταποκριτή του Reuters στον Λευκό Οίκο όταν εκείνος τον ρώτησε τι θεωρεί προδοσία.

«Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είμαι μια πολύ σταθερή ιδιοφυία», απάντησε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι «πιθανότατα θα προσφύγει νομικά» εναντίον όσων συμμετείχαν στην έρευνα για την πιθανή σύμπραξη της προεκλογικής του ομάδας με τη Ρωσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έξαλλος και κατά την υποδοχή του προέδρου της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο

Οταν ο δημοσιογράφος τον πίεσε, ο Τραμπ τον διέκοψε λέγοντας: «Μην είστε αγενής».

Νωρίτερα μέσω Twitter, o αμερικανός πρόεδρος είχε καταφερθεί εναντίον της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και των Δημοκρατικών.

«Οι Δημοκρατικοί που δεν κάνουν τίποτα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας, όχι στο να ξοδεύουν τον χρόνο και την ενέργεια όλων μας σε Μ…ΚΙΕΣ, κάτι που κάνουν από τότε που εξελέγην με μεγάλη διαφορά το 2016 (…) Βρείτε καλύτερο υποψήφιο αυτή τη φορά, θα τον χρειαστείτε!» έγραψε.

Σε άλλο του tweet κάλεσε την Πελόζι να επικεντρωθεί στην πόλη καταγωγής της, το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο περιέγραψε ως «παραγκούπολη» αστέγων.

Τι απάντησε ο Μπάιντεν

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε στις βαριές κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του.

«Θέλω να καταστήσω κάτι σαφές στον Τραμπ και τους εκβιαστές του και τα ειδικά συμφέροντα που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις του εναντίον μου», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ομιλία του που διανεμήθηκε στον Τύπο πριν από την εμφάνισή του στο Ρίνο της Νεβάδα χθες το βράδυ.

«Δεν πάω πουθενά. Δεν θα με καταστρέψετε. Και δεν θα καταστρέψετε την οικογένειά μου. Δεν με νοιάζει πόσα χρήματα θα ξοδέψετε ή πόσο βρώμικες θα είναι οι επιθέσεις εναντίον μου», τόνισε ο Μπάιντεν, που εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος από τους 19 υποψήφιους των Δημοκρατικών για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2020.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος κατηγόρησε τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας. «Το έκανε διότι, όπως κάθε άλλος νταής στην ιστορία, φοβάται. Ανησυχεί για το πόσο πολύ θα τον κερδίσω τον επόμενο Νοέμβριο», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Η επόμενη κίνηση των Δημοκρατικών

Στο μεταξύ, αποφασισμένοι να διατηρήσουν την πίεση στον Τραμπ οι Δημοκρατικοί απείλησαν την Τετάρτη να αναγκάσουν τον Λευκό Οίκο να τους παραδώσει τα έγγραφα που ζητούν.

Οι κοινοβουλευτικοί θα απευθυνθούν επισήμως προς τον Λευκό Οίκο με κλήτευση την Παρασκευή, αν ως τότε δεν τους έχουν δοθεί τα έγγραφα που επιθυμούν.

«Δεν κάνουμε πλάκα εδώ. Δεν θέλουμε αυτό να τραβήξει επί μήνες και μήνες, όπως φαίνεται να είναι η στρατηγική της κυβέρνησης», προειδοποίησε ο Ανταμ Σιφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...