430
Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατά την συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική | Reuters

Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε: Αποχωρώ από την πολιτική σκηνή της Αυστρίας

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 09:33
Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατά την συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική
|Reuters

Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε: Αποχωρώ από την πολιτική σκηνή της Αυστρίας

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 09:33

«Αντίο» στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας είπε ο ηγέτης της ακροδεξιάς, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο πρώην αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) αποσύρεται από την πολιτική, όπως διευκρίνισε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για αυτό τον σκοπό.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Στράχε δεν ήταν μόνο η καταβαράθρωση των ποσοστών της παράταξης (στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, το ακροδεξιό κόμμα απώλεσε το 8,7% της δύναμής του σε σχέση με τις εκλογές του 2017 ολισθαίνοντας στο 17,3 %), όσο οι αποκαλύψεις της τελευταίας στιγμής για διασπάθιση κομματικών κονδυλίων ύψους 40.000 ευρώ από τον ίδιο, την σύζυγό του και τους συνεργάτες του για τις οποίες η αυστριακή εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει ανακρίσεις.

Οι αποκαλύψεις φέρουν τον Στράχε να έκανε χρήση σημαντικών χρηματικών ποσών (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου ύψους 2.500 ευρώ μηνιαίως και άλλων παροχών) ως αρχηγός του κόμματος και κατόπιν ως αντικαγκελάριος μέσω ειδικών λογαριασμών που ήταν στην διάθεσή του για κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων του ιδίου και της συζύγου του.

Όπως αναφέρουν οι Times, το «Σκάνδαλο Spesenabrechnungen» («Εκθέσεις Δαπανών») εκθέτει κυρίως την «Λαίδη Στράχε», η οποία φέρεται να είχε ακριβά γούστα και μεταξύ 2014-2018 να χρησιμοποιούσε τους κομματικούς λογαριασμούς για την αγορά πολύτιμων αντικειμένων και πανάκριβων ρούχων, για να κάνει ταξίδια και πολλά ακόμη.

Επιπλέον, η Φιλίπα Στράχε, που είχε ανακηρυχθεί ως η «επίτιμη αξιωματούχος του κόμματος για την προστασία των ζώων», ελάμβανε μηνιαίο μισθό της τάξεως των 11.000 ευρώ, που μαζί με τα 20.000 ευρώ μισθό του συζύγου της, κόστιζαν στον αυστριακό φορολογούμενο πάνω από 40.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Είχε προηγηθεί, τον Μάιο, το «Σκάνδαλο Ίμπιζα», που σπίλωσε για πρώτη φορά τόσο πολύ την δημόσια εικόνα του.

Σε βίντεο που είδε τότε το φως της δημοσιότητας, απαθανατίστηκε ο Στράχε να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε Ρώσο ολιγάρχη με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη σε αυτόν και το κόμμα του.

Στο επίμαχο βίντεο, ο Στράχε εμφανιζόταν να συζητάει με μια ξανθιά γυναίκα, η οποία παρουσιάστηκε ως η πλούσια ανιψιά του Ρώσου ολιγάρχη, Ίγκορ Μακάροφ, Αλιόνα Μακάροβα – πιθανότατα είναι το ψευδώνυμό της.

Όπως γράφουν τα αυστριακά ΜΜΕ, η ίδια έλεγε πως έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο καθώς ο θείος της έχει επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι το οποίο, ωστόσο, διάψευσε κατόπιν το Κρεμλίνο, ενώ και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι δεν έχει καμία συγγενική σχέση μαζί της.

Η Μακάροβα ισχυρίστηκε πως έχει μετακομίσει με την κόρη της στην Αυστρία και η δουλειά της είναι να ξοδεύει τα εκατομμύρια της καθώς «είναι πολύ πλούσια και ότι θέλει να αγοράσει το 50% της αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung».

Το βίντεο του «Σκανδάλου Ιμπιζα» που «έκαψε» τον Στράχε:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...