414
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είδε τις προτάσεις του να γίνονται ομοφώνως δεκτές | George Vitsaras / SOOC

Θεοχάρης στον ΠΟΤ: Επανεκκίνηση του τουρισμού σε τέσσερις άξονες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 14:39
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είδε τις προτάσεις του να γίνονται ομοφώνως δεκτές
|George Vitsaras / SOOC

Θεοχάρης στον ΠΟΤ: Επανεκκίνηση του τουρισμού σε τέσσερις άξονες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 14:39

Ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, σε τέσσερις άξονες, παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), με τις προτάσεις του να γίνονται ομόφωνα δεκτές από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ.

Αντικείμενο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε υβριδικά, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, ήταν η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.

Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου δράσης που παρουσίασε ο κ. Θεοχάρης: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Cοvid-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».

Οσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Οπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του ΠΟΤ για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αναφορικά εξάλλου με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».

Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ μετείχαν με παρεμβάσεις ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News