262
O Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. |

Θεμιστοκλέους: Ενισχυτική δόση στους δύο μήνες για όσους έκαναν Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 18:28
O Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.
|

Θεμιστοκλέους: Ενισχυτική δόση στους δύο μήνες για όσους έκαναν Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 18:28

Ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για το ραντεβού της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για όλους τους πολίτες που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οπως διευκρίνισε κατά την τακτική ενημέρωση ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο θα μπορούν να κάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει δύο μήνες από την πρώτη δόση, και όχι έξι μήνες από την ολοκλήρωση της ανοσοποίησης, όπως ισχύει με τα Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Επίσης, οι πολίτες που θα κάνουν ενισχυτική δόση ύστερα από Johnson & Johnson θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ Johnson & Johnson και Pfizer, ενώ λίγο αργότερα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα μπορούν να κάνουν και το Moderna.

Το μεικτό σχήμα των εμβολίων

Οπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, λίγους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, εμφανίστηκαν οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες στο AstraZeneca και μερικές χώρες εφάρμοσαν διαφορετική δεύτερη δόση.

Από αυτές τις πειραματικές μελέτες, φάνηκε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ανοσία, χωρίς να αυξάνουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και έλαβε χώρα σε Σουηδία, Δανία και Γαλλία, και μάλιστα σε περίοδο που επικράτησε η μετάλλαξη Δέλτα, οι ειδικοί διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης, δίνοντας έμφαση στο θέμα της αλληλοσυμπλήρωσης διαφορετικών εμβολίων.

Οπως φάνηκε από τα στοιχεία, ο συνδυασμός είναι αρκετά αποτελεσματικός, καθώς το ένα εμβόλιο φαίνεται να ενισχύει την αντισωματική απόκριση και το άλλο κυτταρική ανοσία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο αποδίδει πολύ περισσότερο από ό,τι το ίδιο εμβόλιο σε όλες τις δόσεις.

«Ο ετερόλογος αυτός συνδυασμός εφαρμόζεται μόνο για την ενισχυτική δόση», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...