284
| REUTERS/Toby Melville

Τετραήμερη εργασία: Ξεκινά το «μεγάλο πείραμα»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 12:34
|REUTERS/Toby Melville

Τετραήμερη εργασία: Ξεκινά το «μεγάλο πείραμα»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 12:34

Η στιγμή του «μεγάλου πειράματος» της τετραήμερης εργασίας έφθασε!

Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, από μικρές τοπικές έως μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μειωμένες αποδοχές, στη μεγαλύτερη δοκιμή του νέου μοντέλου εργασίας παγκοσμίως.

Οπως σημειώνει ο Guardian, το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες και διοργανώνεται από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Autonomy, την εκστρατεία 4 Day Week και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Boston College.

Η δοκιμή βασίζεται στο μοντέλο 100:80:100 – 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση της παραγωγικότητας στο 100%. Ορισμένες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες παρέχουν εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες στον χώρο εργασίας, υπηρεσίες στέγασης, τρόφιμα και ποτά, καθώς και ψηφιακό μάρκετινγκ.

Οι ερευνητές του προγράμματος θα συνεργαστούν με κάθε συμμετέχοντα οργανισμό για να μετρήσουν την επίδραση της εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς επίσης σε τομείς όπως το περιβάλλον και η ισότητα των φύλων.

Αντίστοιχες δοκιμές τετραήμερης εργασίας πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν αργότερα φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία.

Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής της έρευνας, Τζούλιετ Σορ, έκανε λόγο για «ιστορική δοκιμή». «Θα αναλύσουμε πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, όσον αφορά το άγχος και την εξάντληση, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», είπε, για να συμπληρώσει:

«Η τετραήμερη εργασία θεωρείται γενικά μια πολιτική τριπλού κέρδους – βοηθώντας τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Οι ερευνητικές μας προσπάθειες θα εστιάσουν σε όλα αυτά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...