460
Ο Μπόρις Τζόνσον, την περασμένη Παρασκευή, στην τελετή για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο τη βασίλισσας Ελισάβετ Β' στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου | Victoria Jones/Pool via REUTERS/File Photo

Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 10:37
Ο Μπόρις Τζόνσον, την περασμένη Παρασκευή, στην τελετή για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο τη βασίλισσας Ελισάβετ Β' στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου
| Victoria Jones/Pool via REUTERS/File Photo

Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 10:37

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για το Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ήρθε φαίνεται η ώρα να βρεθεί η Βρετανία αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της πολιτικής: βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα ότι μια πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ήταν θέμα ωρών.

Κατά το δίκτυο ITV, βουλευτές των Τόρις ανέμεναν από νωρίς το πρωί, καθώς επέστρεφαν στο Γουέστμνινστερ, από τον σερ Γκράχαμ Μπρέιντι να προχωρήσει σε δήλωση το πρωί, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά η διαδικασία ψήφου δυσπιστίας.

Και τούτο έγινε, ο επικεφαλής της Επιτροπής του 1922, που είναι το εποπτικό όργανο των Συντηρητικών, ανέφερε προ ολίγου ότι το όριο του 15% των βουλευτών των Τόρις για να γίνει δεκτή η προσφυγή, συμφώνησε.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 54 από τους 359 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν επιβεβαιώσει την έλλειψη εμπιστοσύνης στον Τζόνσον – αν και ο ακριβής αριθμός δεν θα κοινοποιηθεί και ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Οπως επεσήμανε ο Guardian και σύμφωνα με το κομματικό πρωτόκολλο, μια μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί έως το βράδυ: Αν ο Τζόνσον λάβει 180 ψήφους, θα κρατήσει τη θέση του και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μια άλλη πρόταση δυσπιστίας για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Παρά τον ηγετικό ρόλο του στο Ουκρανικό, ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα να παραιτηθεί, στη σκιά των αποκαλύψεων για τα κορονοπάρτι εν μέσω lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ – το λεγόμενο «Partygate». Ο Τζόνσον δεν ελέγχεται μόνο για την παρουσία του σε αυτές τις βεγκέρες στην πρωθυπουργική κατοικία, για τα πάρτι με άφθονο αλκοόλ που διοργανώνονταν συστηματικά την ώρα που για όλους τους άλλους πολίτες ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και για το γεγονός ότι στις ομιλίες του στη Βουλή των Κοινοτήτων αρνούνταν ότι ήξερε πως έκανε κάτι παράτυπο.

Το συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός της χώρας παρέβη τον νόμο που ο ίδιος είχε επιβάλει ήταν καταδικαστικό, τουλάχιστον στη συνείδηση 54 βουλευτών του κόμματός του.

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις είχαν προεξοφλήσει, μιλώντας στο BBC, ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και η επακόλουθη ψηφοφορία θα ελάμβανε χώρα μέσα στην εβδομάδα.

Σε περίπτωση που ο Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός και θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασής του.

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προσφέρει την ευκαιρία να δοθεί τέλος στις εικασίες μηνών για την ηγεσία του, δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει», σημείωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να στηρίξει την υπόθεσή του στα μέλη του κοινοβουλίου και θα τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο εξαιρετική πολιτική ομάδα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...