422
Ο Ισμαήλ Χανίγια σε θρησκευτική τελετή στη Γάζα | EPA

Telegraph: Ορμητήριο της Χαμάς η Κωνσταντινούπολη για επιθέσεις κατά Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 18:23
Ο Ισμαήλ Χανίγια σε θρησκευτική τελετή στη Γάζα
|EPA

Telegraph: Ορμητήριο της Χαμάς η Κωνσταντινούπολη για επιθέσεις κατά Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 18:23

Στην Κωνσταντινούπολη καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ τα μέλη της Χαμάς, με τις ευλογίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκαλύπτει η Telegraph.

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνήσεις από ανακρίσεις υπόπτων από την ισραηλινή αστυνομία, πρόσβαση στις οποίες απέκτησε η εφημερίδα, ανώτερα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης χρησιμοποιούν την Κωνσταντινούπολη ως κέντρο επιχειρήσεων για τις επιθέσεις τους κατά της Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Μία από αυτές τις επιχειρήσεις, που όμως απέτυχε, ήταν και η απόπειρα δολοφονίας του δημάρχου της Ιερουσαλήμ, νωρίτερα φέτος.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Τουρκία ότι επιτρέπει στα μέλη της Χαμάς να δρουν και να κινούνται μέσα στη χώρα ανενόχλητοι.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο Ερντογάν υποδέχθηκε στο γραφεί του τον Ισμαήλ Χανίγια, τον αρχηγό της Χαμάς. Παράλληλα, τούρκοι πράκτορες βρίσκονται σε στενή επαφή με τα στελέχη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Μέλη του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ, το 2015, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, να εμποδίσει τη Χαμάς να καταστρώνει επιθέσεις από το έδαφός της, αλλά, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, δεν την εφαρμόζει.

«Το Ισραήλ προβληματίζει η στάση της Τουρκίας και το γεγονός ότι επιτρέπει στους τρομοκράτες της Χαμάς να δρουν στο έδαφός της, για να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει καταφύγιο στην Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, ακόμα και αν αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν κρατήσει αποστάσεις από την οργάνωση και έχουν προσεγγίσει το Ισραήλ.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, ενώ το ένοπλο τμήμα της, από τη Βρετανία.

Η Τουρκία επιτρέπει ακόμα και στον υπαρχηγό της οργάνωσης να κινείται ανενόχλητος στη χώρα, τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση τον έχει προκηρύξει για πέντε εκατ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 12 πράκτορες της Χαμάς έχουν μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη από τη Λωρίδα της Γάζας μέσα στο 2019, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Ανάμεσά τους είναι και ο επικεφαλής μίας ομάδας βομβιστών αυτοκτονίας, που ευθύνονται για μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στο Ισραήλ, τη δεκαετία του ’90.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, έδωσε εντολή σε έναν Παλαιστίνιο να δολοφονήσει τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, έναν βουλευτή από το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου ή τον αρχηγό της αστυνομίας του Ισραήλ. Το σχέδιο απέτυχε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...