584
Πανηγυρισμοί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας - αλλά το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει | REUTERS/Suhaib Salem

Τι σημαίνει η συμφωνία συμφιλίωσης Χαμάς και Φατάχ

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 07:46
Πανηγυρισμοί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας - αλλά το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει
|REUTERS/Suhaib Salem

Τι σημαίνει η συμφωνία συμφιλίωσης Χαμάς και Φατάχ

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 07:46

Eνα μεγάλο βήμα για την Παλαιστίνη και ένα μικρό βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ετσι αποτιμούν οι αναλυτές τη συμφωνία συμφιλίωσης την οποία ανακοίνωσαν στο Κάιρο η Χαμάς και η αντίπαλη παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ.

Οι δύο οργανώσεις εδώ και 10 χρόνια ήταν σε μόνιμη αντιπαράθεση, πολλές φορές ένοπλη, η οποία υπονόμευε με τον τρόπο της τις προοπτικές ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Σε μια θεαματική επίδειξη της προσέγγισης, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, δήλωσε στο AFP ο Ζακαρία αλ-Αγά, επικεφαλής του κόμματος Φατάχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας από το 2007. Επιπλέον, ο Αμπάς θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ασαφής είναι ακόμη η εμβέλεια της συμφωνίας. Η διευθέτηση ακανθωδών ζητημάτων όπως ο έλεγχος της ασφάλειας στη λωρίδα της Γάζας και η τύχη των 25.000 ανδρών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς υπάρχει κίνδυνος να μετατεθεί για αργότερα.

Τα δύο μέρη έχουν ήδη προϊδέασει πως η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα πάρει καιρό. Η κατανομή των εξουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα συμφέροντα των μεν και των δε μοιάζουν αντιφατικά.

Η Χαμάς κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας μόνη της αφότου εκδίωξε από εκεί την Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας προεδρεύει ο Αμπάς, με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο με τη Φατάχ το 2007.

Η Αρχή, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα και (υποτίθεται ότι) αποτελεί το προοίμιο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ελέγχεται από τη Φατάχ. Δεν ασκεί πλέον την ούτως ή άλλως περιορισμένη εξουσία της παρά μόνο στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέχει το Ισραήλ και απέχει από τη Γάζα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.

Τέλος (;) σε μια δεκαετή διένεξη

Το διακύβευμα της συμφωνίας είναι σημαντικό και διπλό. Το πιο άμεσο είναι η τύχη των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, που έχουν δοκιμαστεί από τρεις πολέμους με το Ισραήλ από το 2008, τους αποκλεισμούς από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τη φτώχεια, την ανεργία και τις ελλείψεις νερού και ηλεκτρικού.

Πέραν αυτών, οι παλαιστινιακές διαιρέσεις θεωρούνται ένα από τα κύρια εμπόδια για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η νομιμότητα του προέδρου Αμπάς, συνομιλητή του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας, υπονομεύεται από το γεγονός ότι η Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και προς αποφυγήν από πολλές αραβικές χώρες, ελέγχει αυτή τη στιγμή τη μοίρα των δύο πέμπτων των Παλαιστινίων των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Η Χαμάς περιμένει την άρση των οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν από τον πρόεδρο Αμπάς για να την κάνουν να υποχωρήσει, όπως η διακοπή της πληρωμής στο Ισραήλ του λογαριασμού του ηλεκτρικού της Γάζας. «Θα το επανεξετάσουμε όταν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες της», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Αμπάς.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Χαμάς να παραμείνει επικεφαλής της ασφάλειας στη Γάζα, ο Αμπάς προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα δεχθεί «να κλωνοποιηθεί η εμπειρία της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Η Χαμάς γνωστοποίησε από την πλευρά της πως το θέμα των όπλων της δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Τα μέρη πρέπει επίσης να διευθετήσουν το ζήτημα των δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων που στρατολογήθηκαν από το 2007 από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί να συνδιαλλαγεί με μια κυβέρνηση που θα ομιλεί εξ ονόματος όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων παρά μόνο αν η Χαμάς διαλύσει το ένοπλο σκέλος της, διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράν και αναγνωρίσει το Ισραήλ. Προϋποθέσεις που, για τη Χαμάς, είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...