690
Αποχη της πόλης Ντχεϊσέχ, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος προσφυγικός καταυλισμός | Wikipedia

Εσείς θα νοικιάζατε Airbnb σε έναν προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Οχθης;

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 10:44
Αποχη της πόλης Ντχεϊσέχ, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος προσφυγικός καταυλισμός
|Wikipedia

Εσείς θα νοικιάζατε Airbnb σε έναν προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Οχθης;

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 10:44

«Conflict Tourism». Ελληνιστί «τουρισμός των εμπόλεμων ζωνών».

Οπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αυτού του είδους ο τουρισμός είναι η νέα μόδα για πολλούς, κυρίως Δυτικούς, ταξιδιώτες που επιδιώκουν μια, εκ του σύνεγγυς, γνωριμία και παραμονή σε μια από τις πολλές εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη.

Και η απείρως πιο βολική όλων ειναι η Δυτική Όχθη.

Κάπως έτσι, πολλοί νεαροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν εδώ και λίγα χρόνια να φέρουν ξένους επισκέπτες στην κατεχόμενη πόλη τους με οικονομικά κίνητρα και με την γοητεία που ασκεί ο όψιμος αυτός ταξιδιωτικός όρος.

Όπως, λόγου χάρη, ο Παλαιστίνιος Αχμάντ Ναντέρ Αλφαράρτζια που νοικιάζει μέσω Airbnb καταλύματα εντός προσφυγικών καταυλισμών στην πόλη Ντχεϊσέχ, κοντά στην Βηθλεέμ.

Ο 25χρονος πάντα πηγαίνει να παραλάβει τους τουρίστες που έχουν νοικιάσει τα καταλύματά του, και όχι μόνο επειδή είναι ένας πολύ φιλόξενος οικοδεσπότης: όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει, η Ντχεϊσέχ είναι μια πόλη χωρίς οδοσήμανση και κανείς τουρίστας δεν μπορεί να βρει τον προορισμό του δίχως την βοήθεια ενός ντόπιου.

«Το να “τρέχεις” ένα Airbnb μέσα σε έναν καταυλισμό δεν είναι εύκολο πράγμα», προσθέτει, «αλλά ο στόχος μου είναι να δείξω στους αλλοδαπούς το πώς ζούμε στα στρατόπεδα προσφύγων της Παλαιστίνης. Θέλουμε να τους δείξουμε την πραγματικότητα αυτής της σύγκρουσης από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά και άποψη».

Η πόλη Ντχεϊσέχ, κοντά στη Βηθλεέμ

Ο Αχμαντ δεν ήταν ο πρώτος Παλαιστίνιος που διαχειρίζεται καταλύματα διαμέσου της υπηρεσίας Airbnb.

Ο πρώτος που τόλμησε να το πράξει ήταν ο Ιμπραχέμ Φαράρτζα το 2016.

Ο 42χρονος νοσηλευτής, παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, ζει στην Ντχεϊσέχ και εργάζεται στο Νοσοκομείο του Αγίου Ιωσήφ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Όταν έβαζα το επιπλέον δωμάτιο του σπιτιού μου προς ενοικίαση στην πλατφόρμα Airbnb πριν από τρία χρόνια, ήμουν πρωτοπόρος», λέει ο Φαράρτζα.

«Πλέον, νομίζω ότι θα πρέπει να αγοράσω ένα επιπλέον διαμέρισμα προκειμένου να επεκτείνω την επιχείρησή μου», επισημαίνει.

Μέσα σε αυτή τη μικρή κοινότητα οι άνθρωποι τον αποκαλούν «The Airbnb King» (Βασιλιά του Airbnb)

Ερωτηθείς πώς σκέφτηκε για πρώτη φορά την ιδέα αυτή, ο Iμπραχέμ επαναλαμβάνει το μότο που διατρέχει τη σελίδα του στο Airbnb:

«Επειδή δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο, θέλουμε να προσκαλέσουμε τον κόσμο στο σπίτι μας».

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο 42χρονος συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους πλέον εύπορους Παλαιστινίους, τουλάχιστον εντός των τειχών της πόλης του.

Ο Ιμπραχέμ Φαράρτζα
Διεθνής Αμνηστία: Να φύγει η AirBnb και το Booking.com από την Παλαιστίνη

Φυσικά, όλη αυτή η φάμπρικα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις διάφορες ΜΚΟ.

Πριν μερικές εβδομάδες, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε αίτημα σχετικά με την απόσυρση των εταιριών διαδικτυακού τουρισμού από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, που δίνουν ώθηση στην επέκταση των εποικισμών και κερδοσκοπούν από εγκλήματα πολέμου, οδηγώντας σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καταγγέλλει.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία:

«Οι εταιρίες κολοσσοί στις διαδικτυακές κρατήσεις Airbnb, Booking.com, Expedia και TripAdvisor επιτείνουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Παλαιστινίων καταχωρώντας εκατοντάδες χώρους και δραστηριότητες σε ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Σε μια νέα έκθεση με τίτλο «Προορισμός: Κατοχή», η οργάνωση τεκμηριώνει πώς οι εταιρίες διαδικτυακών κρατήσεων δίνουν ώθηση στον τουρισμό στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και συμβάλλουν στην ύπαρξη και την επέκτασή τους.

«Η εγκατάσταση από το Ισραήλ ισραηλινών αμάχων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και είναι έγκλημα πολέμου. Παρόλα αυτά, οι τέσσερις εταιρίες συνεχίζουν να λειτουργούν στους εποικισμούς και να κερδοσκοπούν από αυτήν την παράνομη κατάσταση. Η παράνομη αρπαγή παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ και η επέκταση των εποικισμών διαιωνίζει τεράστια δεινά, διώχνοντας τους Παλαιστίνιους/ες από τα σπίτια τους, καταστρέφοντας το βιός τους και στερώντας τους βασικά αγαθά όπως το πόσιμο νερό. Οι εταιρίες Airbnb, Booking.com, Expedia και TripAdvisor έχουν ως πρότυπα τον διαμοιρασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, παρόλα αυτά συμβάλλουν σε αυτές τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχοντας συναλλαγές με τους εποικισμούς», δήλωσε η Σέεμα Τζόσι, Διευθύντρια Παγκόσμιων Θεματικών της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία των εποικισμών ως μέσο νομιμοποίησης της ύπαρξης και της επέκτασής τους, και οι εταιρίες διαδικτυακών κρατήσεων συντονίζονται με αυτήν την ατζέντα. Είναι καιρός αυτές οι εταιρίες να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αποσύροντας όλες τις καταχωρήσεις τους που αφορούν παράνομους εποικισμούς σε κατεχόμενη γη. Τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι τουριστική ατραξιόν», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...