390
«Πολική Αρκούδα Αποκοιμιέται»: η φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο κοινού | Νima Sarikhani/Wildlife Photographer of the Year

O Wildlife Photographer που βράβευσε το κοινό

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 09:40
«Πολική Αρκούδα Αποκοιμιέται»: η φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο κοινού
|Νima Sarikhani/Wildlife Photographer of the Year

O Wildlife Photographer που βράβευσε το κοινό

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 09:40

«Η συναρπαστική και συγκλονιστική εικόνα του Νίμα Σαριχάνι μάς επιτρέπει να δούμε την ομορφιά και την ευθραυστότητα του πλανήτη μας» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, δρ Ντάγκλας Γκουρ, κατά την απονομή των φετινών βραβείων κοινού για τον Wildlife Photographer, τον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώνει το βρετανικό μουσείο.

«Η φωτογραφία του προκαλεί τη σκέψη. Είναι μια έντονη υπενθύμιση του αναπόσπαστου δεσμού μεταξύ ενός ζώου και του βιοτόπου του, και χρησιμεύει ως οπτική αναπαράσταση των επιζήμιων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της απώλειας βιοτόπων» συμπλήρωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Ο Σαριχάνι τράβηξε τη φωτογραφία με τίτλο «Πολική Αρκούδα Αποκοιμιέται» μετά από τρεις ημέρες αναζήτησης πολικών αρκούδων, εν μέσω πυκνής ομίχλης, στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας. Οι λάτρεις της φωτογραφίας άγριας ζωής και φύσης από ολόκληρο τον πλανήτη την επέλεξαν μέσα από μια σύντομη λίστα 25 φωτογραφιών.

Τέσσερις άλλες εξαιρετικές φωτογραφίες από τους φιναλίστ της διοργάνωσης έλαβαν «υψηλούς επαίνους».

«Η Ευτυχισμένη Χελώνα», του Τζάχι Φίνκελστιν
(Tzahi Finkelstein/WPY)

Ο Φίνκελστιν βρισκόταν στην κρυψώνα του φωτογραφίζοντας πουλιά της ακτής στην κοιλάδα Τζεζρίλ του Ισραήλ, όταν εντόπισε μια βαλκανική χελώνα λιμνών να κολυμπά στα ρηχά νερά. Η λιβελλούλα προσγειώθηκε απροσδόκητα στη μύτη της χελώνας.

«Μουρμούρα Ψαρονιών», του Ντάνιελ Ντεντσέσκου
(Daniel Dencescu/WPY)

Ο Ντεντέσκου πέρασε πολλές ώρες στην Ιταλία, ακολουθώντας τα ψαρόνια στην πόλη και στα προάστια της Ρώμης. Τελικά, μια ημέρα του χειμώνα χωρίς σύννεφα, το κοπάδι στροβιλίστηκε σε σχήμα γιγάντιου πουλιού – και εκείνος ήταν εκεί για να το απαθανατίσει.

«Κοινή Γονική Μέριμνα», του Μαρκ Μπόιντ
(Mark Boyd/WPY)

Δυο λέαινες είχαν πάει για κυνήγι, αφήνοντας τα πέντε μικρά τους κρυμμένα όλη τη νύχτα σε πυκνούς θάμνους, στο Μασάι Μάρα Μάρα της Κένυας. Επιστρέφοντας από την ανεπιτυχή αποστολή τους, κάλεσαν τα μικρά να βγουν στο ανοιχτό λιβάδι και άρχισαν να τα περιποιούνται.

«Μέδουσες στο Βόρειο Σέλας», του Οντούν Ρίκαρντσεν
(Audun Rikardsen/WPY)

Προστατεύοντας τον εξοπλισμό του σε ένα αυτοδημιούργητο αδιάβροχο περίβλημα, ο νορβηγός βιολόγος Ρίκαρντσεν χρησιμοποίησε το δικό του σύστημα για τη ρύθμιση της εστίασης και του διαφράγματος κατά τη διάρκεια ενός μόνο κλικ, καθώς οι μέδουσες του φεγγαριού συρρέουν στα δροσερά φθινοπωρινά νερά ενός φιόρδ έξω από το Τρόμσε, στη βόρεια Νορβηγία, που φωτίζεται από το βόρειο σέλας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...