1116
Ο 18χρονος Σολέιμαν Χοσεΐν αναδείχθηκε καλύτερος νέος περιβαλλοντικός φωτογράφος του 2023 χάρη σε μια φωτογραφία τραβηγμένη από drone, με αγελάδες σε πλημμυρισμένη περιοχή του Μπαγκλαντές | Solayman Hossain/ciwem.org

Φωτογραφίζοντας το ευάλωτο περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 11:00
Ο 18χρονος Σολέιμαν Χοσεΐν αναδείχθηκε καλύτερος νέος περιβαλλοντικός φωτογράφος του 2023 χάρη σε μια φωτογραφία τραβηγμένη από drone, με αγελάδες σε πλημμυρισμένη περιοχή του Μπαγκλαντές
|Solayman Hossain/ciwem.org

Φωτογραφίζοντας το ευάλωτο περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 11:00

Για 16η χρονιά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Environmental photographer of the year», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πιστοποιημένο Ιδρυμα Διαχείρισης Υδάτων και Περιβάλλοντος (CIWEM) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εργάζεται διεθνώς για την προώθηση της επιστήμης και των πρακτικών της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της διαχείρισης περιβαλλοντικών πόρων για αειφορία.

Εφέτος, ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε από το CIWEM και την πλατφόρμα ελεύθερης ροής WaterBear με τη χορηγία της Nikon, προσέλκυσε χιλιάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, από 17 έως 70 ετών. Περισσότερες από 159 χώρες υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες τους, με θέματα που αντανακλούν τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Περιλαμβάνει δύο μεγάλα βραβεία και επιπλέον τέσσερις κατηγορίες. Οι έξι νικητές της χρονιάς προέρχονται κυρίως από ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Αργεντινή, με φωτογράφους στην πρώτη γραμμή, να χρησιμοποιούν τη φωτογραφία ως εργαλείο για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να πυροδοτήσουν δράσεις για το κλίμα.

Περιβαλλοντικός φωτογράφος της χρονιάς αναδείχτηκε ο Μαουρίτσιο ντι Πιέτρο με τη φωτογραφία ενός πειράματος με μύγες-στρατιώτες (Maurizio di Pietro/ ciwem.org)

Περιβαλλοντικός φωτογράφος της χρονιάς 2023 αναδείχτηκε ο ιταλός επαγγελματίας φωτογράφος Μαουρίτσιο ντι Πιέτρο για τη φωτογραφία ενός καινοτόμου πειράματος τροφής με έντομα, στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Η φωτογραφία αποτελεί μέρος της σειράς «Zero Hunger», στην οποία ο Ντι Πιέτρο καταγράφει την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια και τη λύση που παρουσιάζουν τα έντομα.

Η «Hermetia illucens» ή «μύγα στρατιώτης» είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μια εξαιρετικά βιώσιμη πηγή τροφής, χάρη στην ελάχιστη κατανάλωση νερού και εδάφους. Τρεφόμενα με υπολείμματα τροφών, αυτά τα έντομα συμβάλλουν επίσης σε μια κυκλική οικονομία.

Οπως δήλωσε ο βραβευμένος ιταλός φωτογράφος, «η πατρίδα μου, η Ιταλία, βιώνει μια τρομακτική πραγματικότητα: το 22% αντιμετωπίζει τώρα επισιτιστική ανασφάλεια και αυτός ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί καθώς εντείνεται η κλιματική αλλαγή. Μέσα από τις φωτογραφίες μου, όμως, δεν θέλω απλώς να καταγράψω το πρόβλημα, αλλά να προσφέρω και έναν δρόμο προς τα εμπρός».

Ο Τζαχίντ Απού κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Vision of the Future» με τη φωτογραφία «A Walk Through Trash»: μια γέφυρα πάνω από μια θάλασσα με πλαστικά (Jahid Apu/ciwem.org)

«Φωτογραφίζοντας πειράματα πιθανών νέων πηγών τροφίμων, ελπίζω να ανοίξω τους κλειστούς διαδρόμους της ακαδημαϊκής κοινότητας και να ευαισθητοποιήσω όλο τον κόσμο για αυτή τη λύση. Μόνο δείχνοντας έναν δρόμο προς τα εμπρός μπορούμε να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν μια καταστροφική άποψη του κόσμου και να αγωνιστούν για μια καλύτερη» προσέθεσε.

Ο 18χρονος Σολεϊμάν Χοσέιν κατέκτησε την πρώτη θέση νέου φωτογράφου έως 21 ετών με μια φωτογραφία που έβγαλε με drone. Δείχνει έναν αγρότη και τις αγελάδες του να περνούν μέσα από τα νερά της πλημμύρας για να βρουν τροφή, αφού ο δρόμος έχει βυθιστεί στο νερό.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την εποχή των μουσώνων, έξω από την πόλη Κούστια του Μπαγκλαντές, σε ένα χωριό κοντά σε εκείνο του Σολεϊμάν. Ο νεαρός φωτογράφος δήλωσε: «Ελπίζω η φωτογραφία μου να εμπνεύσει περιβαλλοντική δράση, παρουσιάζοντας τη σημασία της φύσης, ευαισθητοποιώντας για περιβαλλοντικά ζητήματα και ενθαρρύνοντας άλλους να κάνουν θετικά βήματα προς την αειφορία».

Ο 24χρονος Νίκολας Μαρίν, υποβρύχιος φωτογράφος του National Geographic με έδρα την Αργεντινή, κέρδισε στην κατηγορία «Recovering Nature» με τη φωτογραφία ενός σπάνιου κοραλλιού που φεγγοβολάει (Nicolas Marin/ciwem.org)

Ο Τζαχίντ Απού, επαγγελματίας φωτογράφος από το Μπαγκλαντές, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Vision of the Future» με τη φωτογραφία του «A Walk Through Trash»: μια γέφυρα που περιβάλλεται από μια θάλασσα πλαστικών απορριμμάτων. «Οποτε περπατώ στη γέφυρα αναρωτιέμαι πώς μπορούμε να επιβιώσουμε με τόσο πολύ πλαστικό. Τα παιδιά παίζουν συχνά στα σκουπίδια, με τις γειτονικές κοινότητες να αναγκάζονται να ζουν γύρω από αυτή τη θάλασσα των απορριμμάτων» είπε ο Απού.

Μέσω της φωτογραφίας του επιθυμεί να αφυπνίσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και να τους ενθαρρύνει να βάλουν για πάντα τέλος στην πλαστική ρύπανση. Το Μπαγκλαντές είναι μια από τις πιο μολυσμένες από πλαστικό χώρες, με περίπου 646 τόνους να συλλέγονται καθημερινά στην Ντάκα, ενώ έχει πληγεί πολύ σκληρά από την κλιματική αλλαγή.

Ο 24χρονος Νίκολας Μαρίν,  φωτογράφος, υποβρύχιος εξερευνητής του National Geographic, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και πρώην επαγγελματίας τενίστας, με έδρα την Αργεντινή, κέρδισε στην κατηγορία «Recovering Nature» φωτογραφίζοντας ένα σπάνιο φωτοβόλο κοράλλι.

«Ηταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί: ένα κοράλλι που λάμπει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο» είπε ο Νίκολας, ο οποίος  θεωρεί πολύ σημαντικές την τεκμηρίωση και την προστασία των ωκεανών, καθώς στις καταδύσεις του έρχεται αντιμέτωπος με δίχτυα ψαρέματος, καλαμάκια και ατέλειωτα επιπλέοντα σκουπίδια.

Ο Ανιρμπάν Ντούτα από τη Δυτική Βεγγάλη εξασφάλισε το βραβείο στην κατηγορία «Adapting for Tomorrow» με την εικόνα ενός πονηρού πτηνού ντρόνγκο που κυνηγάει τερμίτες (Anirban Dutta/ciwem.org)

Ο Ανιρμπάν Ντούτα, φωτογράφος και καθηγητής Γυμνασίου από τη Δυτική Βεγγάλη, εξασφάλισε το βραβείο στην κατηγορία «Adapting for Tomorrow» με τη φωτογραφία πολλαπλής έκθεσης (τεχνική αποτύπωσης περισσότερων φωτογραφιών σε μία εικόνα) ενός πονηρού πτηνού ντρόνγκο, το οποίο εκμεταλλεύεται το φως μιας αστικής αντλίας βενζίνης για να αρπάξει τους τερμίτες που πετούν γύρω από αυτό. Κάθε χρόνο πριν από την έναρξη των μουσώνων, οι τερμίτες έλκονται από πηγές φωτός αναζητώντας συντρόφους.

Η παρουσία του ντρόνγκο στην αστική αντλία βενζίνης υποδηλώνει τη μείωση των πηγών τροφής στην άγρια φύση και δείχνει πώς τα είδη προσαρμόζονται σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο Ντούτα, ο οποίος χρησιμοποίησε εξειδικευμένα φώτα κατάδυσης για να μην ενοχλήσει τα »μοντέλα» του, είπε: «Πάντα θέλω να φωτογραφίζω όλα τα εκπληκτικά, μαγικά, άγνωστα και αόρατα φαινόμενα της φύσης. Επρεπε να δουλεύω κάθε απόγευμα επί δύο μήνες για να πετύχω αυτό το όνειρο».

Ο Σαφιούλ Ισλάμ κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Keeping 1.5 Alive» με μια φωτογραφία βουβαλιών που αναζητούν τροφή σε ξερά λιβάδια στο βόρειο Μπαγκλαντές (Shafiul Islam/ciwem.org)

Ο Σαφιούλ Ισλάμ, επαγγελματίας φωτογράφος με έδρα το Μπαγκλαντές, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Keeping 1.5 Alive» φωτογραφίζοντας βουβάλια που αναζητούν τροφή σε ξερά λιβάδια στο βόρειο Μπαγκλαντές. Το βόρειο και το δυτικό Μπαγκλαντές αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενη ξηρασία, που έχει εξαντλήσει τα βοσκοτόπια, προκαλώντας έλλειψη τροφής και νερού για τα βουβάλια. Για να ανταπεξέλθουν, οι βοσκοί παρέχουν ξηρό σανό ως εναλλακτική λύση στο σπάνιο γρασίδι.

Ο μεγάλος νικητής θα λάβει 5.000 λίρες Αγγλίας σε μετρητά, συνέντευξή του θα δημοσιευθεί στο περιοδικό The Environment του CIWEM, και θα προβληθεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του WaterBear, καθώς και σε ένα σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα της Nikon Europe.

Το ειδικό βραβείο «Nikon Young Environmental Photographer of the Year» νέου φωτογράφου, έως 21 ετών, έχει ως έπαθλο μια φωτογραφική μηχανή mirrorless σειράς Z και δύο φακούς NIKKOR Z, ενώ οι βραβευμένοι των άλλων τεσσάρων κατηγοριών («Vision of the Future», «Recovering Nature», «Keeping 1.5 Alive», «Adapting for Tomorrow») λαμβάνουν 1.000 λίρες Αγγλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...