625
| REUTERS/ CreativeProtagon

Τα πέντε σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 12:45
|REUTERS/ CreativeProtagon

Τα πέντε σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 12:45

Πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία; Δύο και πλέον εβδομάδες μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Πούτιν διαπιστώνουμε ότι η Ουκρανία απεδείχθη πολύ σκληρότερη απ’ όσο ανέμενε το Κρεμλίνο, έγραψαν οι βρετανικοί Financial Times. Και συμπλήρωσαν ότι οι αναλυτές, οι διεθνολόγοι, οι πουτινολόγοι, οι διπλωμάτες, οι δημοσιογράφοι κ.ά., πλέον σκέφτονται τρόπους τερματισμού του πολέμου, διατυπώνοντας έτσι πέντε βασικά σενάρια.

1. Ρωσική νίκη και ανατροπή Ζελένσκι

Αυτό το πρώτο σενάριο θεωρείται και το επικρατέστερο. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο ρωσικός στρατός, η πλήρης επικράτησή του στα πεδία των συγκρούσεων λογίζεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Ωστόσο το τίμημα θα είναι βαρύ σε επίπεδο απωλειών, πέρα από τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις. Ο Ζελένσκι ανατρέπεται, συλλαμβάνεται και πιθανότατα εκτελείται, ενώ στη θέση του «φυτεύεται» ένα φιλορωσικό καθεστώς. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εξόριστης ουκρανικής κυβέρνησης. Η ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα ακολουθηθεί από μακρά περίοδο αναταραχής στην οποία θα πρωταγωνιστήσει η ουκρανική Αντίσταση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ποζάρει ύστερα από συνέντευξη στο Κίεβο της Ουκρανίας την 1 Μαρτίου 2022. REUTERS/Umit Bektas TPX IMAGES OF THE DAY
2. Μερική ρωσική νίκη και δύο Ουκρανίες

Το δεύτερο σενάριο αφορά τη μερική επικράτηση των Ρώσων στα ανατολικά και στα νότια, αλλά όχι σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πραγματικότητα το σενάριο αφορά τη διχοτόμηση της Ουκρανίας: στα ανατολικά θα ιδρυθεί ένα φιλορωσικό κράτος τύπου Ντονμπάς, ενώ στα δυτικά ένα φιλοδυτικό κράτος, τύπου ενιαίας Ουκρανίας μετά το 2014, με επικεφαλής τον Ζελένσκι, κατά πάσα πιθανότητα εδρεύον στο Λβοφ (Λβιβ). Τα μέχρι στιγμής διαδραματιζόμενα στα πεδίο των μαχών δείχνουν ότι και στο μυαλό των Ρώσων αυτό το σενάριο είναι ρεαλιστικό. Με τη διχοτόμηση της Ουκρανίας ο Πούτιν θα εξασφαλίσει το «μαξιλαράκι ασφαλείας» που θέλει να υπάρξει μεταξύ της Ρωσίας και των ΝΑΤΟϊκών χωρών.

3. Deal κατόπιν διαπραγμάτευσης

Ενας πόλεμος που έχει μετατραπεί σε τέλμα φέρνει την περί τερματισμού του διαπραγμάτευση πιο κοντά, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Το ζήτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι τι αληθινά θα σημαίνει η κατάπαυση του πυρός: θα επικυρώσει τις εδαφικές κατακτήσεις των Ρώσων ή μήπως όχι, κάτι που θα σημαίνει απόσυρσή τους σε κάποια καθορισμένη περιοχή; Οι διεθνολόγοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι έχει συντελεστεί ήδη μη αναστρέψιμη αλλαγή στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, οπότε τα μέτρα των Δυτικών που αποσκοπούν στην οικονομική ασφυξία της Ρωσίας θα συνεχιστούν, οι κυρώσεις θα διατηρηθούν και μετά την επίτευξη της όποιας συμφωνίας.

Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin
4. Ρωσική αποχώρηση και ανατροπή Πούτιν

Από τη δυτική οπτική γωνία, το τέταρτο σενάριο φαντάζει το πλέον ευχάριστο. Στη Ρωσία ο Πούτιν έχει διατρέξει 22 χρόνια πολιτικής ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης, αλλά τώρα έχει βάλει το κεφάλι του στον ντορβά. Το στρατιωτικό αδιέξοδο και η γενική δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από τις κυρώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν τη ρωσική και στρατιωτική ελίτ σε πραξικόπημα ή τον λαό σε μαζικές διαδηλώσεις. Το Μέσο του Σίτι συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της Δύσης για το τέταρτο σενάριο, αυτό της ανατροπής του Πούτιν, ωστόσο προειδοποίησε ότι το καλάθι των προσδοκιών πρέπει να είναι μικρό. «Η ηγετική θέση του Πούτιν παραμένει σταθερή».

5. Πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Ακόμη και το πιο καταστροφικό σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τη ρωσική αντίδραση μπορεί να την πυροδοτήσουν διάφορες ενέργειες της Δύσης, από την αποστολή όπλων στο Κίεβο μέχρι τις κυρώσεις αυτές καθαυτές. Το ΝΑΤΟ έχει φροντίσει να επισημάνει ότι δεν είναι η συμμαχία αυτή που προμηθεύει τους Ουκρανούς, ενώ έχει αρνηθεί τα αλλεπάλληλα αιτήματά τους περί επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που θα οδηγούσε αυτομάτως σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έστειλε περισσότερα στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής, ενώ ο Πούτιν υπαινίσσεται τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το πέμπτο σενάριο, το χειρότερο όλων, είναι και το πιο απίθανο, έγραψαν οι FT, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ακόμη κάποια λογική στο Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...