639
|

ΣΥΡΙΖΑ: Σάλος με τις σεξιστικές δηλώσεις του Παπανώτα

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 22:10

ΣΥΡΙΖΑ: Σάλος με τις σεξιστικές δηλώσεις του Παπανώτα

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 22:10

Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα όνομα κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, και αυτό για όλους τους λάθος λόγους:

Είναι το όνομα του Δημήτρη Παπανώτα, γνωστού για την πολύχρονη παρουσία του στα πάνελ σειράς τηλεοπτικών εκπομπών, κυρίως της πρωινής και μεσημεριανής ζώνης.

Ολα ξεκίνησαν, λοιπόν, με το παρακάτω βίντεο, στο οποίο ο κ. Παπανώτας (σε δηλώσεις που έκανε πριν από έναν μήνα) εκφράζει τις… απόψεις του για τις κακοποιημένες γυναίκες με αφορμή δήλωση της Νόνης Δούνια (η οποία, θυμίζουμε, θα είναι επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής, με τη Νέα Δημοκρατία).

Στο συγκεκριμένο βίντεο ο κ. Παπανώτας ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων:

«…Δεν ξέρω αν η κυρία Δούνια νιώθει πάρα πολύ ταλαιπωρημένη ως γυναίκα από διάφορα. Δεν το βλέπω κιόλας. Στην καριέρα της μια χαρά, στη Βουλή μια χαρά, δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει, πού νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη, αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση κανένα».

Και καταλήγει: «Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;»

Οι παραπάνω προβληματικές και φυσικά βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ξεσήκωσαν, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα.

Θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις, ο κ. Παπανώτας έκανε λόγο για σκόπιμη απομόνωση τμήματος από παλιά του δήλωση. Στην ανάρτησή του έγραψε, επίσης: «Απολογούμαι αν μέσα από την “κοπτοραπτική” της δήλωσής μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης για αυτό που τους έχει συμβεί. Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Το θέμα όμως δεν έμεινε εκεί, με παράγοντες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να σχολιάζουν τον σάλο που ξεσήκωσε με τις δηλώσεις του για την κακοποίηση των γυναικών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προκαλεί εντύπωση πώς μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα #ΜeToo, και ο Δημήτρης Παπανώτας, που συμμερίζεται την άποψη “αν μια γυναίκα πάρει ένα σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της”» ανέφεραν.

Την απομάκρυνση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη λίστα του κόμματος ή την παραίτησή του ζήτησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος.

«Ωρες μετά την αποκάλυψη των δηλώσεων, το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη σιωπά» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και τονίζει ότι «ο κύριος Παπανώτας πρέπει, έστω και τώρα, να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί».

Και η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου, σχολίασε πως «οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων».

Η ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου:

«Σε προηγούμενες δηλώσεις του υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ.

»Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό.

»Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι «πρόβλημά ΤΗΣ». Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται.

»Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας. Οσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι».

Στο θέμα παρενέβη το πρωί της Πέμπτης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...