491
| Shutterstock

Τρώγε υγιεινά: Κάνεις καλό σε εσένα και στο περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 20:36
|Shutterstock

Τρώγε υγιεινά: Κάνεις καλό σε εσένα και στο περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 20:36

Τα πιο υγιεινά έτοιμα γεύματα θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στην ΕΕ κατά 48 εκατομμύρια τόνους ετησίως και να εξοικονομήσουν 2,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Guardian, το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα γεύματα ευθύνονται για το ένα έκτο των θερμίδων της ΕΕ, αλλά περιέχουν πολύ περισσότερο αλάτι και κρέας από ό,τι συνιστούν οι γιατροί, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Systemiq που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των μη κερδοσκοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων Fern και Madre Brava, και στην οποία συμμετείχαν 10 αντίστοιχοι φορείς.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η θέσπιση ελάχιστων προτύπων υγείας και βιωσιμότητας στις εταιρείες που παράγουν τέτοια γεύματα θα απέφερε σημαντικά οφέλη στην κοινωνία.

Η έκθεση διερεύνησε τις επιπτώσεις της συμμόρφωσης μεγάλων εταιρειών τροφίμων με τις διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και την πρόληψη μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά. Ελήφθησαν ακόμη υπόψη οι προτάσεις της επιτροπής EAT-Lancet, μιας διεθνούς πλατφόρμας που προτείνει τρόπους για ένα πιο δίκαιο σύστημα διατροφής.

Οι αναλυτές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Αν η βιομηχανία γρήγορου και έτοιμου φαγητού μειώσει κατά περίπου 60% το κρέας, αυξήσει κατά 50% τα «καλά» δημητριακά και ακόμη περισσότερο τα όσπρια, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2,8 δισ. ευρώ ετησίως. Πρότειναν, δε, η εξοικονόμηση αυτή να μεταφερθεί και στους καταναλωτές, με χαμηλότερες τιμές στα έτοιμα γεύματα.

Αν σε αυτόν τον υπολογισμό προστεθούν και οι δαπάνες που γλιτώνουν τα ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας με τη βελτίωση της διατροφής των καταναλωτών και οι λιγότερες απώλειες παραγωγικότητας (λιγότερες ασθένειες = λιγότερες απουσίες από τη δουλειά), τότε το οικονομικό όφελος αυξάνεται ακόμη περισσότερο για την ΕΕ.

Επιπλέον, η ίδια ανάλυση υπολογίζει ότι οι παραπάνω διατροφικές τροποποιήσεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 48 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση.

«Η απάντηση στη διατροφο-εξαρτώμενη υγειονομική κρίση είναι ακριβώς αυτή: να παράγονται εξαρχής τρόφιμα υγιεινά, οικονομικά και βιώσιμα για τον πλανήτη» ανέφερε στον Guardian η Aλμπα Γκιλ, από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (European Public Health Alliance – EPHA), που συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα.

Οπως γράφει ο Guardian, τα οικόσιτα και εκτρεφόμενα ζώα ευθύνονται για 12-20% της ρύπανσης του πλανήτη και η κατανάλωση των προϊόντων που προκύπτουν από αυτά (κυρίως το κόκκινο κρέας και τα υποπροϊόντα του) έχουν άμεσα συσχετιστεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και με πολλές μορφές καρκίνου.

Οι ειδικοί για το κλίμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υποστηρίζουν ότι η μετάβαση από τις ζωικές στις φυτικές πρωτεΐνες είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας οι συνυπογράφοντες φορείς κάλεσαν την ΕΕ να επιβάλει στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων συμμόρφωση με τις οδηγίες που αφορούν την υγεία και τη βιωσιμότητα για τα έτοιμα γεύματα που πωλούνται στην ΕΕ.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτή η πολιτική δεν θα κάνει κάθε έτοιμο γεύμα ιδανικό για την υγεία μας, αλλά μπορεί να βελτιώσει τη συνολική διατροφική κουλτούρα, τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση γρήγορου φαγητού, και τελικά να ωφελήσει τον πλανήτη και την τσέπη μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...