392
Ο | North Press Agency Digital/Handout via REUTERS

Συρία: Τουλάχιστον 150 νεκροί από επίθεση του ISIS σε φυλακή με ανηλίκους

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 17:27
Ο
|North Press Agency Digital/Handout via REUTERS

Συρία: Τουλάχιστον 150 νεκροί από επίθεση του ISIS σε φυλακή με ανηλίκους

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 17:27

Οι κουρδικές δυνάμεις έστειλαν τη Δευτέρα ενισχύσεις και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε φυλακή, όπου εξακολουθούν να κρατούνται εκατοντάδες ανήλικοι και μέλη του ISIS και η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων. Από τις συγκρούσεις, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 150 άνθρωποι.

«Για να εμποδίσουμε μέλη των τρομοκρατικών πυρήνων να ξεφύγουν, η κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας ανακοίνωσε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χασάκα και τα περίχωρά της για επτά ημέρες από τις 24 Ιανουαρίου», ανακοίνωσε την Κυριακή η τοπική κυβέρνηση.

Την Πέμπτη το βράδυ περισσότερα από 100 μέλη του ISIS επιτέθηκαν εναντίον της φυλακής Γκουαϊράν, μία από τις μεγαλύτερες όπου κρατούνται τζιχαντιστές.

Τουλάχιστον 70 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από την επίθεση στη φυλακή. Τζιχαντιστές πυροδότησαν τη βόμβα που είχαν τοποθετήσει σε αυτοκίνητο κοντά στην πύλη της φυλακής που βρίσκεται στην επαρχία Χασάκα, με αποτέλεσμα δεκάδες κρατούμενοι να δραπετεύσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι συριακές δυνάμεις αρχικά ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν την απόδραση και ότι συνέλαβαν 89 αντάρτες, όμως αργότερα παραδέχθηκαν ότι οι κρατούμενοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους άλλες πτέρυγες της φυλακής.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 154 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων 102 τζιχαντιστές, 45 Κούρδοι μαχητές και επτά άμαχοι.

Η ένταση των μαχών μειώθηκε την Κυριακή το βράδυ και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εδραίωσαν σήμερα τις θέσεις τους γύρω από τη φυλακή.

Οι SDF κατηγόρησαν τους εξτρεμιστές ισλαμιστές ότι χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες τους ανήλικους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.

Η παρουσία των ανήλικων αυτών, που κρατούνταν σε ένα «κέντρο μετεκπαίδευσης» και πλέον είναι κλεισμένοι σε έναν κοιτώνα, δυσκολεύει το έργο των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων, που προσπαθούν να εισέλθουν στη φυλακή, εξήγησαν οι Κούρδοι.

Οι ανήλικοι αυτοί είναι περίπου 850 και κάποιοι είναι μόλις 12 ετών, κατήγγειλε η Unicef, η οποία ζήτησε να προστατευθούν και υπογράμμισε τον κίνδυνο τα παιδιά να τραυματιστούν ή να στρατολογηθούν με τη βία από το Ισλαμικό Κράτος.

Γύρω από τη φυλακή οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ κούρδοι μαχητές αναζητούν στην περιοχή δραπέτες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 45.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή, λόγω των συγκρούσεων.

«Εως 45.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» στην πόλη Χασακέ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...