498
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί (στη μέση) επιθεωρεί ναυτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης, στο Μπαντάρ Αμπάς, στις 2 Φεβρουαρίου | Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Συρία: Το Ιράν απέσυρε Φρουρούς της Επανάστασης πριν τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:03
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί (στη μέση) επιθεωρεί ναυτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης, στο Μπαντάρ Αμπάς, στις 2 Φεβρουαρίου
|Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Συρία: Το Ιράν απέσυρε Φρουρούς της Επανάστασης πριν τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:03

Λίγες ημέρες πριν τον βομβαρδισμό 85 φιλοϊρανικών στόχων σε Ιράκ και Συρία από τις ΗΠΑ, η Τεχεράνη απέσυρε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης από τη Συρία.

Το ιρανικό καθεστώς πήρε την απόφαση να τους αποσύρει όταν ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα χτυπούσαν στόχους ως αντίποινα για την επίθεση στις 28 Ιανουαρίου από φιλοϊρανική οργάνωση σε αμερικανική επιμελητειακή βάση στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, όπου σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 80.

Σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times, η ανάκληση των υψηλόβαθμων στελεχών του ελίτ Σώματος του Ιράν, έδειξε ότι η Τεχεράνη δεν θέλει να εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Ο ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση να αποσυρθούν οι διοικητές αντανακλά μια «αλλαγή τακτικής», καθώς εννέα αξιωματικοί της Φρουράς είχαν ήδη σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Συρία από την 7η Οκτωβρίου.

Ιρανός αναλυτής που πρόσκειται στο ισλαμικό καθεστώς δήλωσε ότι οι φρουροί αποσύρθηκαν για να «αποτραπεί μια κλιμάκωση» με τις ΗΠΑ.

«Το Ιράν ανησυχούσε για την πιθανή ανάγκη να προβεί σε αντίποινα εάν σκοτώνονταν περισσότεροι διοικητές. Οι ΗΠΑ μετέφεραν επίσης μέσω έμμεσων διαύλων ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν, μια ανησυχία που συμμερίζεται η Τεχεράνη. Μόλις υπάρξει σχετική ηρεμία, οι δυνάμεις αυτές θα επιστρέψουν στη Συρία», δήλωσε η πηγή των FT.

Η Τεχεράνη ήταν επίσης πρόθυμη να αποκλιμακώσει τις εντάσεις καθώς προετοιμάζεται για τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Μαρτίου, πρόσθεσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις απώλειες μετά τα αντίποινα, αλλά δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι σκοτώθηκαν Ιρανοί στην επίθεση. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι έπληξε 85 στόχους σε επτά εγκαταστάσεις στη Συρία και το Ιράκ που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας δήλωσαν ότι αρκετές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στα πλήγματα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι.

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 180 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Προτεραιότητα της Τεχεράνης είναι να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας, ενώ προβάλλει την επιρροή της και την εχθρότητά της στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μέσω της δράσης των περιφερειακών ομάδων που υποστηρίζει, οι οποίες ονομάζονται συλλογικά «άξονας της Αντίστασης», γράφουν οι Financial Times.

Ατομο προσκείμενο στη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι το θανατηφόρο χτύπημα στη βάση των ΗΠΑ είχε επίσης αναγκάσει τους Φρουρούς να διατηρήσουν χαμηλότερο προφίλ στο Ιράκ και τον Λίβανο και να αναπτύξουν μεγαλύτερη ασφάλεια κοντά σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με το Ιράν στις χώρες αυτές.

Το Ιράν ανέπτυξε δυνάμεις στη Συρία για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ έστειλε δυνάμεις της στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Η Χεζμπολάχ έχει επίσης αποσύρει ορισμένους ανώτερους διοικητές της από το Ιράκ, όπου συνεργάζονται με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, και έχει γίνει επιφυλακτική όσον αφορά τις κινήσεις των ενόπλων της στο νότιο Λίβανο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...