610
Δορυφορική εικόνα της αμερικανικής βάσης στο Ρουκμπάν, στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας | Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από drone στην Ιορδανία

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 09:54
Δορυφορική εικόνα της αμερικανικής βάσης στο Ρουκμπάν, στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας
|Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από drone στην Ιορδανία

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 09:54

Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία, το βράδυ του Σαββάτου.

Είναι η πρώτη επίθεση με νεκρούς εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν και τόνισε ότι οι δράστες ανήκουν σε φιλοϊρανικές ομάδες.

«Σήμερα, η Αμερική θρηνεί. Τη χθεσινή νύχτα, τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των δυνάμεών μας που σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ιορδανία. Μην έχετε καμιά αμφιβολία: όλοι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν, όποτε και όπως θέλουμε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι 25 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε αυτή τη βάση, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επί του παρόντος, «ξέρουμε ότι αυτό έγινε από μια ομάδα ριζοσπαστών φιλοϊρανών μαχητών που αναπτύσσουν δράση στη Συρία και το Ιράκ».

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν, «έθεταν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια για την ασφάλεια των αμερικανών συμπατριωτών τους και των συμμάχων και εταίρων μας με τους οποίους πολεμάμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησε για την κατάσταση σήμερα με την Κάμαλα Χάρις και τους επικεφαλής της διπλωματίας, του Πενταγώνου και της CIA, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οπως σημειώνει το BBC, οι Αμερικανοί έχουν δεχθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή μετά την 7η Οκτωβρίου, όμως όλες οι προηγούμενες είχαν αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές ή ελαφρείς τραυματισμούς προσωπικού.

Αυτή τη φορά, λόγω των θυμάτων αλλά και της αντίδρασης της αμερικανικής κοινής γνώμης σε μία προεκλογική χρονιά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν και ο Μπάιντεν θα πρέπει να επιλέξει πολύ προσεκτικά μαζί με το επιτελείο του τον στόχο, καθώς ο κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή είναι πλέον πολύ μεγάλος.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε χτύπημα εναντίον της οργάνωσης που ευθύνεται για τις επιθέσεις και ξεκάθαρα ιρανικών στόχων, όπως ζήτησε ανώτερος Ρεπουμπλικανός αξιωματούχος, κάτι που ενέχει μεγάλο ρίσκο για ευρύτερο πόλεμο.

Καταδικάζει το Αμάν

Η Ιορδανία καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» σε προκεχωρημένη βάση που βρίσκεται μόλις εντός των συνόρων της με τη Συρία  και δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον για την ασφάλεια των συνόρων της.

Στην πρώτη επίσημη δήλωση για την επίθεση, ο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Ιορδανία, τόνισε ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης, Μουχάναντ Μουμπαϊντίν, δήλωσε ότι η επίθεση δεν έγινε στην Ιορδανία αλλά είχε «στόχο τη βάση του Αλ-Τανφ στη Συρία», μια στρατηγικής σημασίας βάση του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών που βρίσκεται σε ερημική περιοχή κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας και του Ιράκ.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ένα νεφέλωμα ενόπλων προερχόμενων από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες, ανέλαβε την ευθύνη για «επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το ξημέρωμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» εναντίον τριών βάσεων στο συριακό έδαφος, εκ των οποίων αυτές του Αλ-Τανφ και του γειτονικού Ρουκμπάν.

Τεχεράνη: Δεν έχουμε καμία σχέση

Το Ιράν αντέκρουσε τη Δευτέρα την κατηγορία πως αυτό ευθύνεται για την επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, IRNA.

«Οι κατηγορίες αυτές διατυπώνονται με πολιτικό στόχο», που είναι «να αντιστραφούν οι πραγματικότητες στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νασέρ Καναανί, σχολιάζοντας δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, που κάλεσε την Τεχεράνη να επιλέξει την «αποκλιμάκωση».

«Είναι επίσης εμφανές πως είναι επηρεασμένες από τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του σιωνιστικού καθεστώτος, που δολοφονεί παιδιά», πρόσθεσε ο Καναανί.

«Οπως έχουμε πει ήδη, οι οργανώσεις της αντίστασης στην περιοχή ανταπαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς» και «δεν λαμβάνουν διαταγές» από το Ιράν, «αποφασίζουν για τις ενέργειές τους μόνες τους, στη βάση των δικών τους αρχών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...