213
Στις 5 Μαρτίου στη Μόσχα από τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε ένα πακέτο εκεχειρίας στη Συρία και τώρα εξειδικεύονται τα μέτρα του | Pavel Golovkin/Pool via REUTERS/File Photo

Συρία: Κοινές περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στην Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 19:57
Στις 5 Μαρτίου στη Μόσχα από τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε ένα πακέτο εκεχειρίας στη Συρία και τώρα εξειδικεύονται τα μέτρα του
|Pavel Golovkin/Pool via REUTERS/File Photo

Συρία: Κοινές περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στην Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 19:57

Η ίδια η Τουρκία έκανε τη σχετική ανακοίνωση, ώστε να αναβαθμιστεί υποτίθεται και ο ρόλος της ως παράγοντα στο Συριακό έπειτα από τη στρατιωτική ήττα που υπέστη στα εδάφη της αραβικής χώρας και τα παρακάλια του Ερντογάν προς στον Πούτιν για άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από την Τουρκία και από τη Ρωσία συναντήθηκαν στην Αγκυρα και την Παρασκευή συνυπέγραψαν κείμενο που αφορά κοινές περιπολίες στον θύλακα Ιντλίμπ.

Την παραπάνω είδηση έδωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ αυτοπροσώπως, συμπληρώνοντας ότι Τουρκία και Ρωσία θα δημιουργήσουν κέντρα επίβλεψης της τήρησης εκεχειρίας. Ο Ακάρ δεν είπε πού θα γίνουν αυτά τα κέντρα.

«Θα δούμε την πρώτη εφαρμογή των συμπεφωνημένων στις 15 Μαρτίου, με περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4» δήλωσε ο Ακάρ. Ο Μ4 βρίσκεται στον θύλακο Ιντλίμπ, και τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε και η ρωσική πλευρά καθώς οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού αναπαρήχθησαν από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι περιπολίες αυτές κρίνονται από την Αγκυρα ικανές «να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός» στη συριακή επαρχία που έγινε φωλιά τουρκοτζιχαντιστών.

Πάντως, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι Τούρκοι θα περιπολούν βορείως του Μ4 και οι Ρώσοι στη νότια πλευρά.

Κατά τους τούρκους δημοσιογράφους (του πρακτορείου Anadolu), ο Ακάρ δήλωσε ότι οι διαμένοντες στην επαρχία Ιντλίμπ έχουν σταματήσει να την εγκαταλείπουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...