516
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ | Nick Paleologos / SOOC

Συνάντηση Μητσοτάκη – Λάσετ: Σε εγρήγορση για τον κορονοϊό, δεν αντέχουμε νέο lockdown

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 13:26
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ
|Nick Paleologos / SOOC

Συνάντηση Μητσοτάκη – Λάσετ: Σε εγρήγορση για τον κορονοϊό, δεν αντέχουμε νέο lockdown

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 13:26

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για τον κορονοϊό  και τη διάδοσή του μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Αυτό επεσήμανε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown. Αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν τυχαία. Ο Πρωθυπουργός είχε απέναντί του, στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αρμιν Λάσετ, τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και εκ των επικρατέστερων να είναι υποψήφιος του CDU στις εκλογές της Γερμανίας το 2021.

Υποδεχόμενος τον γερμανό αξιωματούχο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «ικανοποιημένος που κάναμε το βήμα σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης» και επισήμανε ότι η Ελλάδα προσδοκά να έχει σημαντικά οφέλη.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας».

Τέθηκε ακόμη και το Μεταναστευτικό, με τον κ. Μητσοτάκη να σημειώνει ότι το ζήτημα ενδιαφέρει πολύ και ότι «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες ως χώρα έχουμε καταφέρει να τις ελέγξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και χαίρομαι ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την Γερμανία και από την Ευρώπη συνολικά, καθώς η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα δικά της σύνορα αλλά φυλάει και τα σύνορα της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την οικονομία, την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και τη διασφάλιση των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων, με τον γερμανό πολιτικό να περιγράφει, επιπλέον, τη δυνατότητα διμερούς συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα.

«Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην ευρωζώνη, βλέπουμε ότι η οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα προδιαγράφεται πάρα πολύ θετική», ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του Αρμιν Λάσετ.

Στη συνέχεια ανέφερε πως στη συνομιλία του με τον κ. Μητσοτάκη θα κυριαρχούσαν ενεργειακά θέματα. Με το δεδομένο, όπως σημείωσε, ότι η Ελλάδα προχωρεί στην απολιγνιτοποίηση, επισήμανε πως το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη χώρα μας, όσον αφορά την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά.

Επιπλέον, ο γερμανός πολιτικός εστίασε στο ότι «η Ελλάδα κατάφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού να αντιμετωπίσει με έξοχο τρόπο την κατάσταση αυτή», υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως πως «στον τουρισμό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Μίλησε επίσης και για τις «πολύ σημαντικές αποφάσεις» που η ελληνική κυβέρνηση πήρε αυτήν την εβδομάδα στα θέματα ψηφιοποίησης.

Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν ο Γερμανός πολιτικός στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα από κοινού επίσκεψης της Λέσβου, απευθυνόμενος προς τον έλληνα πρωθυπουργό σημείωσε: «Καταφέρατε και βάλατε μια τάξη στο σύστημα διότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τόνισε πως «θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια προς την Ελλάδα, είναι ένα κοινό καθήκον, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων». Τελικώς, «όταν ένας πρόσφυγας εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος, ουσιαστικά εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε κάνοντας εξάλλου αναφορά τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση των ατόμων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.