547
Στιγμιότυπο από το υπουργικό της περασμένης Παρασκευής - οι μάσκες και η τηλεδιάσκεψη έστειλαν το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξυπνητήρι πριν να είναι αργά…

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 01:00
Στιγμιότυπο από το υπουργικό της περασμένης Παρασκευής - οι μάσκες και η τηλεδιάσκεψη έστειλαν το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξυπνητήρι πριν να είναι αργά…

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 01:00

Ο συναγερμός έχει σημάνει εδώ και μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ήταν τυχαία η απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά, του Βασίλη Κικίλια, του Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλου να επανέλθει αυτή η συντονιστική τηλεδιάσκεψη τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Η αρχή γίνεται σήμερα στις 9:30, εν είδει ενός δεύτερου πρωινού καφέ, ενώ ακόμα και αν ο πρωθυπουργός ή κάποιοι εκ των άλλων συμμετεχόντων απουσιάζει εκτός Αθηνών, η τηλεδιάσκεψη θα γίνεται κανονικά.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων έχει θέσει την κυβέρνηση σε επιφυλακή. Ο αριθμός «110» του Σαββάτου ήταν σχεδόν σοκαριστικός, αν και μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των στοιχείων έδειχνε ότι παραπάνω από τα μισά κρούσματα προέρχονταν από το εργοστάσιο της Καβάλας και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, δύο γεγονότα υπερμετάδοσης με συρροή κρουσμάτων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ήπια διασπορά στην κοινότητα, ενώ το περίφημο R, δηλαδή ο δείκτης μετάδοσης της επιδημίας έχει αρχίσει να κινείται ανοδικά, πάνω από το 0,4 που είχε παγιωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο εχθρός είναι, βεβαίως, η χαλάρωση. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση χτυπά καμπανάκι και θα συνεχίσει να το κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ημερών που τίθεται σε εφαρμογή ο νέος σχεδιασμός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Οι μάσκες γίνονται στοιχείο της καθημερινότητας, ενώ από 3 Αυγούστου μπαίνει τέλος και στους όρθιους σε bar και beach bar. Στο τραπέζι, βέβαια, υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως το αυστηρότερο ωράριο ιδίως για τα νυχτερινά καταστήματα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει απόφαση και η κυβέρνηση θα περιμένει να περάσουν μερικές μέρες, προκειμένου να δει πώς τηρούνται τα μέτρα και αν υπάρχει αντανάκλαση στην επιδημιολογική εικόνα.

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου, πάντως, μια σειρά κεντρικών προσώπων στη διαχείριση του κορονοϊού τόνισαν προς τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνει και τίποτα, αν στη χώρα δεν γίνουν για έναν μήνα beach party.

Εξ ου και η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση αφύπνισης των πολιτών, οι οποίοι έχουν χαλαρώσει και εγκατέλειψαν ουσιαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και το social distancing (απόδειξη το γεγονός υπερμετάδοσης με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη). Βέβαια οι πολίτες δεν χαλάρωσαν από μόνοι τους. Η ευθύνη των πολιτικών, ακόμα και στελεχών της κυβέρνησης δεν είναι αμελητέα, καθώς το τελευταίο διάστημα εστάλησαν αντιφατικά μηνύματα, με κυβερνητικούς παράγοντες και αιρετούς να εμφανίζονται πασίχαροι σε δημόσιες εκδηλώσεις όπου ο κόσμος συνωστιζόταν σε τρομακτικό βαθμό, ή να διοργανώνουν οι ίδιοι φιέστες και εγκαίνια που έδιναν το εντελώς λάθος σήμα στον απλό πολίτη ότι όλα τελείωσαν με την επιδημία και η ζωή συνεχίζεται από εκεί όπου την είχαμε αφήσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σε αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να αποκλειστεί και ένα νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής να προβεί σε μια σχεδόν δραματική κίνηση, όπως ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, σαν και αυτά κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Μηνύματα, όμως, θα στέλνει, προκειμένου να μένουν όλοι σε εγρήγορση, ενώ και οι συμβολικές κινήσεις του Μαξίμου και της κυβέρνησης, με το υπουργικό να συνεδριάζει σε τηλεδιάσκεψη, έδωσαν τον τόνο.

Όλες αυτές οι κινήσεις, συνδυαστικά με τους ελέγχους που συστηματοποιούνται και επικαιροποιούνται με γεωγραφικά και ποιοτικά κριτήρια, έχουν στόχο να μην ξεφύγουν τα πράγματα, καθώς ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του ιού, εφόσον συνεχίσουμε στην ίδια ρότα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...