291
| Jason Howie/Flickr

Συμμαχία κολοσσών του Internet κατά της τρομοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2016, 11:59

Συμμαχία κολοσσών του Internet κατά της τρομοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2016, 11:59

Η Google, το Facebook, το Twitter και η Microsoft αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση από τις πλατφόρμες τους εικόνων με εξτρεμιστικό περιεχόμενο.

Αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν ένα «παγκόσμιο μεγάφωνο», οι εταιρείες επισημαίνουν ότι η συνεργασία τους θα καταφέρει να περιορίσει το «πιεστικό παγκόσμιο ζήτημα του περιεχομένου τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο».

Οι εταιρείες πρόκειται να δημιουργήσουν μια κοινή βάση δεδομένων στην οποία θα αποθηκεύουν «ψηφιακά αποτυπώματα», ένα μοναδικό χαρακτηριστικό (συνήθως αριθμό) που αποδίδεται σε μία και μόνο εικόνα κάθε φορά, όπως ακριβώς τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μοναδικά σε κάθε άνθρωπο.

Τα αποτυπώματα θα αφορούν εικόνες και βίντεο που διακινούνται κατά κόρον από εξτρεμιστές καθώς στα χέρια τους είναι ένα μοναδικό προπαγανδιστικό εργαλείο. Βίντεο με σκοπό την στρατολόγηση νέων εθελοντών, εικόνες σφαγών και δολοφονιών (που είναι από τα αγαπημένα προπαγανδιστικά όπλα της ISIS) ή viral εικόνες και βίντεο θα περιέχονται στην ψηφιακή βάση.

Η λογική είναι της ψηφιακής βάσης ότι όταν μία εταιρεία εντοπίζει και απομακρύνει μία εικόνα, όλες οι άλλες θα μοιράζονται την πληροφορία για να την αφαιρούν και αυτές.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, η προσέγγιση αναμένεται όμως ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό υλικού παιδικής πορνογραφίας, αν και σε αυτήν την περίπτωση την κατηγοριοποίηση των εικόνων κάνουν οι διωκτικές αρχές.

Και οι τέσσερις εταιρείες έχουν πολιτικές αφαίρεσης εικόνων με σκληρό εξτρεμιστικό περιεχόμενο, ωστόσο δεν ταυτίζονται. Αρχικά θα μοιράζονται τα αποτυπώματα «για τις πιο ακραίες εικόνες και βίντεο» που είναι το πιο πιθανό να παραβιάζουν τις πολιτικές και των τεσσάρων.

Παρά ταύτα, μιλώντας στον Guardian, προγραμματιστής που είχε εργαστεί για το σύστημα εντοπισμού υλικού παιδικής πορνογραφίας, επισημαίνει ότι για το εξτρεμιστικό υλικό «πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για το ποιο υλικό θα εντάσσεται στη βάση και άνθρωποι με εμπειρία που θα επικαιροποιούν το υλικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...