402
Μαχητές κατά της ISIS στην περιοχή της Ράκα στη Συρία | REUTERS/Rodi Said

Κόκκινος συναγερμός για χτυπήματα του ISIS στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2016, 16:25
Μαχητές κατά της ISIS στην περιοχή της Ράκα στη Συρία
|REUTERS/Rodi Said

Κόκκινος συναγερμός για χτυπήματα του ISIS στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2016, 16:25

Το Ισλαμικό Κράτος, παρά τις αλλεπάλληλες ήττες που υφίσταται τα τελευταία δύο χρόνια στο Ιράκ και στη Συρία, εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνο και είναι σε θέση να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη, προειδοποιεί η Europol.

Βρίσκεται σε μια φάση αλλαγής τακτικής καθώς χάνει έδαφος στα σημεία όπου δρούσε, λόγω των βομβαρδισμών από τις δυτικές χώρες, αναφέρει η έκθεση της ευρωπαϊκής αστυνομίας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον στόχο του για χτυπήματα στη Βρετανία και στις άλλες χώρες που στηρίζουν την στρατιωτική συμμαχία εναντίον του.

«Δεκάδες μαχητές» του ISIS ήδη βρίσκονται στην ήπειρο ενώ πολλοί ακόμη είναι έτοιμοι να περάσουν στην Ευρώπη μετά τις ήττες που υφίσταται η οργάνωση στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για ανθρώπους που ζούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες, μετέβησαν στη Συρία ή το Ιράκ όπου πολέμησαν για το ISIS και τώρα, καθώς η οργάνωση χάνει έδαφος, επιθυμούν να επιστρέψουν στην κατοικία τους, ριζοσπαστικοποιημένοι και «δυνητικός κίνδυνος ασφάλειας» για την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο η Λιβύη -μια εξαιρετικά ασταθής χώρα που πρακτικά δεν έχει κυβέρνηση- έχει γίνει βατήρας για τις επιθέσεις στην Ευρώπη, λόγω και της πίεσης που υφίσταται η οργάνωση στη Μέση Ανατολή. Το ISIS πιέζεται όμως και εκεί καθώς μπορεί να χάσει την Σύρτη το επόμενο διάστημα, αν και πάντα μπορεί να χρησιμοποιεί τις ερημικές περιοχές στη χώρα για εκπαίδευση.

Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απειλούνται από την ισλαμική τρομοκρατία αναφέρει η Europol γιατί σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της υποστηρίζουν τον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό στη Συρία κατά του ISIS.

Η έκθεση της Europol επισημαίνει ότι οι πιο πιθανοί τύποι επίθεσης είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια: πυροβολισμοί και επιθέσεις αυτοκτονίας όπως αυτές στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο, ή ακόμη επιθέσεις με μαχαίρια από άτομα που ριζοσπαστικοποιούνται και ενεργούν μόνα τους. Είναι μέθοδοι απλές σχετικά στην υλοποίηση που μπορούν να προκαλέσουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων, όπως δείχνει η εμπειρία των επιθέσεων στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Επιπλέον, η Europol προειδοποιεί και για την «εισαγωγή» μεθόδων επίθεσης που χρησιμοποιούνται στη Συρία, όπως είναι τα οχήματα που είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά ή οι απαγωγές.

Πάντως, κατά την ευρωπαϊκή υπηρεσία, ορισμένες προστατευμένες εγκαταστάσεις, όπως είναι οι ηλεκτρικοί σταθμοί ενέργειας, δεν πρέπει να θεωρούνται στόχοι, ακριβώς γιατί φυλάσσονται.

Η Europol προειδοποιεί τέλος ότι το ISIS μπορεί να εισχωρήσει στις κοινότητες των σύρων προσφύγων στην Ευρώπη στην προσπάθειά να προκαλέσει εχθρότητα στις τάξεις των μεταναστών. Ακόμη, προειδοποιεί για την πιθανότητα να στρατολογήσει σύρους πρόσφυγες στον τζιχαντισμό – αυτός μάλιστα ο κίνδυνος στρατολόγησης χαρακτηρίζεται «πραγματικός και άμεσος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...