805
Ο Τζάμπερ αλ Μπακρ | German Police Handout via REUTERS

Γιατί αυτοκτόνησε ο σύρος ύποπτος για τρομοκρατία στη Γερμανία;

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2016, 10:32
Ο Τζάμπερ αλ Μπακρ
|German Police Handout via REUTERS

Γιατί αυτοκτόνησε ο σύρος ύποπτος για τρομοκρατία στη Γερμανία;

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2016, 10:32

Από το ανθρωποκυνηγητό στη σύλληψη, και από τους Σύρους που απέσπασαν τα συγχαρητήρια για τον εντοπισμό του καταζητούμενου, στο φιάσκο για τις γερμανικές Αρχές. Η ιστορία του Σύρου Τζάμπερ αλ Μπακρ είχε τραγική κατάληξη με την αυτοκτονία του μέσα στην φυλακή κάτω από συνθήκες που μάλλον δείχνουν αμέλεια.

Τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση οι Αρχές είναι για την ώρα αναπάντητα. Και ίσως εύλογα, γιατί η Γερμανία έχει μια κάπως ιδιαίτερη παράδοση σε μυστηριώδεις αυτοκτονίες (ή «αυτοκτονίες») τρομοκρατών μέσα στη φυλακή. Πριν από 39 χρόνια, κατά σύμπτωση τέτοιες ημέρες του 1977 (συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου), τρία φυλακισμένα μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF), ο Αντρέας Μπάαντερ, ο Γιαν-Καρλ Ράσπε και η Γκούντρουν Ενσλιν, αυτοκτόνησαν μέσα στην φυλακή μέσα σε συνθήκες που ελάχιστα παραπέμπουν σε αυτοκτονία.

«Δεν έπρεπε να γίνει, αλλά δυστυχώς έγινε», δήλωσε λοιπόν για τον Αλ Μπακρ ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαξονίας Σεμπάστιαν Γκέμκοβ, ο οποίος μαζί με τις εισαγγελικές Αρχές του κρατιδίου απέρριψαν την κατηγορία ότι η αυτοκτονία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Ο Γκέμκοβ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το φιάσκο αν και διευκρίνισε όμως ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Τον υπουργό κάλυψε και ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Στάνισλαβ Τίλιχ που τόνισε ότι ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και ότι το πρωτεύον τώρα είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης, για την οποία θα συσταθεί ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή.

leipzig-syrian
Ο ύποπτος δεμένος στο σαλόνι του σπιτιού των Σύρων που τον εντόπισαν (bild.de)

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές του κρατιδίου, ο Αλ Μπάκρ αυτοκτόνησε αφού κρεμάστηκε με ένα μπλουζάκι από τα κάγκελα του παραθύρου στο κελί του.

Υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι ο ύποπτος είχε την πρόθεση να αυτοκτονήσει. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια επιτροπή με τη συμμετοχή ψυχολόγου (η οποία επιτροπή δεν έχει εμπειρία με υπόπτους για την τρομοκρατία) που εξέτασε την περίπτωσή του το απόγευμα της Τετάρτης.

Με βάση αυτή την εκτίμηση μεταφέρθηκε σε κανονικό κελί και αποφασίστηκε ο έλεγχος του κελιού να γίνεται κάθε 30 λεπτά αντί για κάθε 15 λεπτά. Λίγο αργότερα, γύρω στις 19:45 της Τετάρτης, μια μαθητευόμενη σωφρονιστική υπάλληλος πέρασε από το κελί -και μάλιστα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα- και αντιλήφθηκε ότι ο Αλ Μπακρ είχε απαγχονιστεί.

Πώς κατάφερε λοιπόν να αυτοκτονήσει στο κελί του, την ώρα που υποτίθεται ότι βρίσκονταν υπό στενή, 24ωρη παρακολούθηση ακριβώς επειδή υπήρχε αυξημένος κίνδυνος (ή έστω αυξημένη πιθανότητα) να αυτοκτονήσει; Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν προέκυψε συμμετοχή τρίτου προσώπου, αναφέρει η Deutsche Welle. Ο Guardian προσθέτει ότι ο ύποπτος θα έπρεπε να είναι σε κελί που είναι ειδικά φτιαγμένο για να περιορίζει την πιθανότητα ο έγκλειστος να αυτοκτονήσει. Μια ακόμη λεπτομέρεια που ίσως έχει σημασία: Ο Αλ Μπακρ είχε αρχίσει απεργία πείνας μετά την σύλληψή του.

Ερώτημα αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα γιατί ενώ οι αρχές ασφαλείας έλεγξαν τον Σύρο το 2015 (είχε έλθει σαν πρόσφυγας στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2015) χωρίς να εντοπίσουν κάτι ύποπτο, αυτός ταξίδεψε πέρυσι αρκετές φορές στην Τουρκία και ίσως ως τη Συρία. Πάντως άγνωστο είναι το τι οδήγησε στη ριζοσπαστικοποίηση του Αλμπάκρ.

Οσο για την Αστυνομία του κρατιδίου, επιμένει ότι η σημαντικότερη επιτυχία της ήταν εκτός από τη σύλληψη του υπόπτου ήταν η αποτροπή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Αποδίδει πάντως την διαφυγή του Αλ Μπακρ από το Κέμνιτς την περασμένη εβδομάδα στην έλλειψη προσωπικού που θα διαφύλαττε το κτίριο στο οποίο είχε παγιδευτεί πριν κατορθώσει να διαφύγει.

Πολιτική θύελλα για την αυτοκτονία

Η υπόθεση του Αλ Μπακρ γρήγορα προκάλεσε και πολιτική διαμάχη.

Η πρόεδρος του κόμματος «Η Αριστερά» Κάτγια Κίπλινγκ ζήτησε την Παρασκευή την παραίτηση του Γκέμκοβ, εξηγώντας ότι οι Αρχές σε Δικαιοσύνη και Αστυνομία «τα έκαναν θάλασσα». Για την ίδια, «τα λάθη και οι παραλείψεις δεν ξεκινούν με την αυτοκτονία προχθές, αλλά με την αδυναμία των αστυνομικών δυνάμεων που περικύκλωσαν το σπίτι του να τον συλλάβουν επί τόπου. Ο Αλ Μπακρ μετακινήθηκε 100 χιλιόμετρα φθάνοντας μέχρι τη Λειψία. Παράλληλα καθυστέρησε υπερβολικά η μετάφραση στα αραβικά της ανακοίνωσης ότι καταζητείται. Με λίγα λόγια η όλη διαδικασία καταδίωξης, σύλληψης και κράτησης είναι μια σειρά αποτυχιών».

Σε κάθε περίπτωση είναι μια αναπάντεχη ανατροπή σε μια ιστορία που μόνο ανατροπές επιφύλαξε σε όσους την παρακολούθησαν.

Ο Σύρος συνελήφθη νωρίς τη Δευτέρα στη Λειψία με τη βοήθεια τριών συμπατριωτών του που τον αντιλήφθηκαν και τον κράτησαν δια της βίας στο διαμέρισμά τους – έχουν δημοσιευτεί μάλιστα και φωτογραφίες με τον Αλ Μπακρ δεμένο στον καναπέ.

Μετά την προσπάθεια των τριών σύρων, οι φωνές που καλούσαν ακόμα και στην απονομή μεταλλείου ήταν πολλές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ επίσης τη Δευτέρα τόνιζε ότι η σύλληψη του υπόπτου βοήθησε στην αποτροπή μίας τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα παρόμοιας με αυτής των Βρυξελλών ή του Παρισίου. Κατά τις Αρχές είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, έστω και μέσω Διαδικτύου.

Η μέθοδος του υπόπτου παρέπεμπε στο Ισλαμικό Κράτος ενώ και η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στο διαμέρισμά του είναι πανομοιότυπη με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...