396
Ο Αλ Γκορ αποχωρεί από τον Πύργο Τραμπ όπου συναντήθηκε με τον ρεπουμπλικανό νεοεκλεγέντα πρόεδρο | REUTERS/Brendan McDermid

O Αλ Γκορ στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2016, 09:00
Ο Αλ Γκορ αποχωρεί από τον Πύργο Τραμπ όπου συναντήθηκε με τον ρεπουμπλικανό νεοεκλεγέντα πρόεδρο
|REUTERS/Brendan McDermid

O Αλ Γκορ στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2016, 09:00

Υπήρξε για χρόνια ένα σύμβολο για τους Δημοκρατικούς, ο μεγάλος αδικημένος της Ιστορίας και του 2000, όταν έχασε οριακά –και κατά κάποιους παρατύπως– τη Φλόριντα και μαζί τις προεδρικές εκλογές από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. Τώρα όμως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ!

«Είχα μία μεγάλη και πολύ παραγωγική συζήτηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο» είπε ο Αλ Γκορ σε δημοσιογράφους, αποχωρώντας το βράδυ της Δευτέρας από τον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν «Ηταν μία ειλικρινής αναζήτηση κοινού τόπου (…) Βρήκα τη συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και θα συνεχιστεί», είπε ο Γκορ που διατέλεσε οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Μπιλ Κλίντον σύζυγο της Χίλαρι Κλίντον, αντιπάλου του Τραμπ στις φετινές εκλογές.

Η συζήτηση ήταν προφανώς για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Αλ Γκορ είναι από τους επιφανέστερους ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις προηγούμενες ημέρες είχε σχετικές επαφές και με την Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του νεοεκλεγέντος προέδρου. Μάλιστα μετά τη συνάντησή του με τον 70χρονο μεγιστάνα ο πρώην αντιπρόεδρος μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Ιβάνκα. «Δεν είναι μυστικό ότι είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη σε μια πολιτική για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που να έχει νόημα για τη χώρα μας και για τον κόσμο μας και αυτό έχει φανεί από την όλη συζήτηση που είχα μαζί της», είπε.

Αλλά τι δουλειά έχει ένας Γκορ, ένας «πράσινος» και προοδευτικός πολιτικός που έχει τιμηθεί και με Νομπέλ Ειρήνης (2007) με τον Τραμπ; Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τις επιστημονικές μελέτες για την Κλιματική Αλλαγή ως «απάτη» που προωθεί Κίνα για να πλήξει την αμερικανική βιομηχανία. Κατά την προεκλογική περίοδο δε, ο Τραμπ δεσμεύτηκε επανειλημμένα ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για μείωση των εκπομπών αερίων. Ωστόσο, από τη νίκη του και μετά έχει δηλώσει ότι μελετά «σοβαρά» το όλο ζήτημα.

Ο Αλ Γκορ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για το Δημοκρατικό Κόμμα. Ενας πολιτικός του αμερικανικού Νότου, διατέλεσε επί χρόνια βουλευτής και γερουσιαστής του Τενεσί, ο οποίος έσπασε τη παράδοση των δημοκρατικών υποψηφίων από τον Βορρά και αφού αμφιταλαντεύτηκε αν θα έβαζε ξανά υποψηφιότητα το 2008 αποσύρθηκε για να αφοσιωθεί περισσότερο στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Ισως να έχει και τη σημασία του όμως ένα γεγονός που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι: Ο Αλ Γκορ απουσίαζε από το συνέδριο των Δημοκρατικών, δηλαδή προτίμησε να μην μετάσχει στη σημαντικότερη προεκλογική φιέστα της Χίλαρι Κλίντον. Είχε επικαλεστεί ανειλημμένες υποχρεώσεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...