662
Θεόδωρος Λιβάνιος, Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας φθάνουν στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, για τη σύσκεψη συντονισμού των επόμενων ενεργειών | https://www.onlarissa.gr/

Στους οικισμούς Ρομά στη Λάρισα, Χαρδαλιάς, Λιβάνιος και Τσιόδρας [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 11:48
Θεόδωρος Λιβάνιος, Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας φθάνουν στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, για τη σύσκεψη συντονισμού των επόμενων ενεργειών
|https://www.onlarissa.gr/

Στους οικισμούς Ρομά στη Λάρισα, Χαρδαλιάς, Λιβάνιος και Τσιόδρας [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 11:48

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.

Επιτόπου έσπευσαν το μεσημέρι της Παρασκευής, με ελικόπτερο Super Puma, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς, με τον κ. Λιβάνιο και τον κ. Τσιόδρα, καθώς και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο κλιμάκιο, είχαν διαδοχικές συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη (κάτω φωτογραφίες από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια), ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να συναντηθούν με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά, καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, στη σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας αποφασίστηκε -εκτός από τον αποκλεισμό του οικισμού της Νέας Σμύρνης-  το κλείσιμο και των τοπικών λαϊκών αγορών, καθώς εκεί εργάζονται πολλά από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Ειδικά κλιμάκια τέλος, αναμένεται να έρθουν σε επικοινωνία με τους κατοίκους του καταυλισμού των Ρομά, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού.

Εξερχόμενος της σύσκεψης , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς αρκέστηκε να πει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη το κλιμάκιο με επικεφαλής τους κ.κ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα μετέβη στη Νέα Σμύρνη.

Στο κλιμάκιο που μετέβη στη Λάρισα συμμετέχουν ακόμα ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου. Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον οικισμό των Ρομά, όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ 20 κρούσματα κορονοϊού, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

Κατά την ιχνηλάτηση του συγκεκριμένου κρούσματος από ειδικό συνεργείο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ το οποίο μετέβη στη Λάρισα με εντολή του κ. Χαρδαλιά, εντοπίστηκαν 31 επαφές που είχε και στα πρώτα 17 τεστ που έγιναν βρέθηκαν 12 θετικοί. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη του οικισμού σε καραντίνα, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων, ενώ τέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση όλοι οι θετικοί στο κορονοϊό.

Ενδεικτικές της κατάστασης στην περιοχή είναι οι δηλώσεις του δήμαρχου Λάρισας, Απόστολου Καλογιάννη ο οποίος σημείωσε ότι στον οικισμό των Ρομά «δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας  και είχαν παρατηρηθεί συνωστισμοί», ενώ «πρόκειται για οικισμό στα όρια του αστικού ιστού», κάτι που δυσκολεύει την καραντίνα.

Για υγειονομική βόμβα μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος:

«Δυστυχώς από σήμερα η πόλη της Λάρισας κρατά μία υγειονομική βόμβα στα χέρια της. Ό,τι δεν θέλαμε να γίνει το προηγούμενο διάστημα και το διαφυλάτταμε ως κόρη οφθαλμού, εκτός από ορισμένους ανεγκέφαλους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

«Μέσα στις επόμενες μια δυο ημέρες θα φανεί εάν υπάρχει διασπορά πέραν της συνοικίας της Νέας Σμύρνης, στον υπόλοιπο ιστό της πόλης. [Οι αρχές] –τόνισε- οφείλουν να πάρουν δείγματα και από τις άλλες συνοικίες για να υπάρχει μία ασφαλής εικόνα. Τότε, εάν φανεί ότι υπήρξε διασπορά, πρέπει να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η πόλη της Λάρισας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι οι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...