1090
Πανηγυρικό το κλίμα στα γραφεία των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον καθώς η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της παράταξης, κάνει δηλώσεις | REUTERS/Jonathan Ernst

Στους Δημοκρατικούς η Βουλή των Αντιπροσώπων – η Αμερική έστειλε ένα μήνυμα στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 06:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/11/2018, 15:40
Πανηγυρικό το κλίμα στα γραφεία των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον καθώς η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της παράταξης, κάνει δηλώσεις
|REUTERS/Jonathan Ernst

Στους Δημοκρατικούς η Βουλή των Αντιπροσώπων – η Αμερική έστειλε ένα μήνυμα στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 06:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/11/2018, 15:40

Είναι πιθανότατα ένα σημείο καμπής. Υστερα από οκτώ χρόνια, το Δημοκρατικό Κόμμα ανέκτησε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, οι Αμερικανοί έδειξαν αποφασισμένοι να στείλουν ένα κάποιο μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ. Στο Κογκρέσο θα βρεθούν περισσότερες από ποτέ γυναίκες, ακόμα και βουλευτίνες-εφιάλτες της προεδρίας όπως η μουσουλμάνα  Ιλχάν Ομάρ και η νεοϋορκέζα ριζοσπάστης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ.

Το αν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα λάβει το μήνυμα είναι μια άλλη και πιο δύσκολη συζήτηση. Ο Τραμπ δεν είναι ένας άνθρωπος που ακούει, μπορεί να επικαλεστεί το παράδειγμα του Μπαράκ Ομπάμα που το 2010 έχασε το Κογκρέσο αλλά δύο χρόνια μετά κέρδισε ξανά τις προεδρικές εκλογές και να πανηγυρίσει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κράτησε τον έλεγχο της Γερουσίας, κάτι που βέβαια αναμενόταν.

ΜΤο ABC στην πρόβλεψή του για το τελικό αποτέλεσμα -χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για όλες τις έδρες- ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν 223 βουλευτές, ενώ οι Ρεπουμπλικάνι 201 (μία ακόμη παραμένει ασαφής) από το σύνολο των 435.

Στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί κρατούν την πλειοψηφία με 51 έδρες και αναμένεται να την ενισχύσουν. Εκλογές έγιναν για τις 35 έδρες (από τις 100).

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ υποχρεώνεται σε μια «συγκατοίκηση», καθώς οι Δημοκρατικοί θα μπορούν τώρα να στήσουν ένα ανάχωμα στο νομοθετικό του έργο. Θα απαιτείται συναίνεση για να περνούν τα νομοσχέδια και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ένας άνθρωπος των συνθέσεων – τουναντίον.

Η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, είπε ότι η παράταξη είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη θεσμική ανισορροπία των δύο τελευταίων ετών και να θέσει υπό τον έλεγχο και την κρίση της Βουλής (checks and balances) την κυβέρνηση Τραμπ. To CNN σημείωσε ότι ο Τραμπ θα πρέπει τώρα να συμβιβαστεί με μια νέα πραγματικότητα.

Το μήνυμα στις ψηφοφορίες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι όντως ηχηρό. Οπως σημειώνει το Politico, σε μια πρώτη ανάλυση, η ήττα των ρεπουμπλικανικών υποψηφίων ή και απερχόμενων βουλευτών οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αποσυνδέσουν την εκλογική μάχη στις περιφέρειές τους με το πρόσωπο του προέδρου που αποδείχτηκε «τοξικός» για τους ίδιους.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν σε σε εκλογικές περιφέρειες ακόμα και στα προάστια των μεγάλων αμερικανικών μητροπόλεων όπου οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές είχαν καταφέρει στο παρελθόν να θεωρούνται ακαταμάχητοι. Από τη Φλόριντα ως το Τέξας και από τη Βιρτζίνια ως το Ιλινόι, οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος κατάφεραν επιτυχημένα να συνδέσουν τους αντιπάλους τους με τις πολιτικές του Τραμπ στη φορολογία και στην υγειονομική περίθαλψη, αναφέρουν αναλυτές.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν ακόμη και σε περιφέρειες που είχαν πάει καλύτερα από τον Τραμπ το 2016. Η πρώτη ανατροπή της βραδιάς, που κατέδειξε την τάση, σημειώθηκε σε περιφέρεια στη βόρεια Βιρτζίνια, όπου η Τζένιφερ Γουέχτον εκθρόνισε τη Ρεπουμπλικανή Μπάρμπρα Κόμστοκ. Ακολούθησαν η Φλόριντα, το Ιλινόι, η Μινεσότα, το Κάνσας, το Κολοράντο όπου το Δημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να σπάσει τις περισσότερες γραμμές του αντιπάλου.

Ο ελληνικής καταγωγής Κρις Πάπας, από το Νιου Χάμσαϊρ, εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Πού οφείλεται αυτό; Αναλυτές σημειώνουν την αποξένωση των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων λόγω Τραμπ, την αυξημένη, στον αντίποδα, συμμετοχή των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών – υπήρξε ένα στοίχημα του Κόμματος με μια επιτυχημένη, όπως αποδείχτηκε, καμπάνια «Go Vote!»- καθώς και στην αυξημένη διαφημιστική δαπάνη των υποψηφίων της παράταξης.

Ενα καλό νέο για τον Τραμπ

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί να πανηγυρίζει ο Τραμπ, αυτό είναι η εκλογή για τη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα. Ο Ρεπουμπλικανός Ρον ντε Σάντις νίκησε τον Δημοκρατικό Αντριου Γκίλουμ ύστερα από μια εκλογική μάχη στην οποία είχε ριχτεί ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντε Σάντις είναι ένα νέο πρόσωπο στο κυβερνείο, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, κατέβηκε στις εκλογές με την ίδια ακριβώς ατζέντα που επέτρεψε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να κερδίσει την πολιτεία στις προεδρικές εκλογές — και αυτή η swing state είναι, ως γνωστόν, μια από τις πιο κρίσιμες για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ή να επανεκλεγεί…

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μάχες και στα δύο σώματα.

Η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ θα γίνει η νεότερη γυναίκα που καταλαμβάνει έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τη νίκη της στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Με ριζοσπαστική ατζέντα η Αλεξάντρια προέβαλε θέσεις υπέρ των μεταναστών και των μειονοτήτων και σάρωσε με 78% στη 14η περιφέρεια της ΝΥ.

Βουλευτής ετών 29 η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η νεότερη που εξελέγη ποτέ στο σώμα (REUTERS/Andrew Kelly)

Ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τιμ Κέιν διατήρησαν την έδρα τους στη Γερουσία. Ο πρώτος εκλέγεται για τρίτη εξαετή θητεία στο Βερμόντ και ο δεύτερος, που ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον το 2016, για δεύτερη θητεία στη Βιρτζίνια.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν διατηρεί την έδρα της στη Μασαχουσέτη.

Δύο μουσουλμάνες, η Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα και η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν εξελέγησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο σώμα. Μάλιστα η Ομάρ έλαβε 78% των ψήφων στην πέμπτη περιφέρεια της Μινεσότα.

Μια μουσουλμάνα με μαντίλα, πρόσφυγας από τη Σομαλία στο Κογκρέσο! Η Ιλχάν Ομάρ εξελέγη με τους Δημοκρατικούς στη Μινεσότα (REUTERS/Eric Miller)

Ακόμη, δύο γυναίκες με ινδιάνικη καταγωγή εκλέγονται για πρώτη φορά στη Βουλή, η Σαρίς Ντέιβιντς στο Κάνσας (η οποία είναι και η πρώτη ανοιχτά λεσβία εκπρόσωπος από την Πολιτεία) και η Ντέμπρα Χάαλαντ στο Νέο Μεξικό.

Στο Τέξας ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ διατήρησε την έδρα του στη Γερουσία κερδίζοντας οριακά τον Δημοκρατικό Μπέτο Ο’Ρουρκ (50,9% – 48,3%), ο οποίος αναδεικνύεται έτσι σε μια πιθανή λύση για τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές του 2020. Είναι νέος, μόλις 46 ετών και -το κυριότερο- είναι από το Τέξας, την καρδιά του αμερικανικού Νότου και της λεγόμενης «ζώνης της Βίβλου» (Bible belt) όπου οι Δημοκρατικοί υποφέρουν μετά τη δεκαετία του 1960.

Ο Μπέτο Ο’Ρουρκ μπορεί να μην κατάφερε να εκλεγεί γερουσιαστής στο Τέξας (έχασε από τον σκληροπυρινικό Τεντ Κρουζ) είναι όμως ένα από τα ανερχόμενα πολιτικά αστέρια των Δημοκρατικών και ίσως υποψήφιος για την προεδρία το 2020 (REUTERS/Adria Malcolm)

Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιος πρόεδρος το 2012,  εξελέγη εύκολα γερουσιαστής στη Γιούτα.

Γενικά η επικράτηση Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και η αύξηση της δύναμης της παράταξης στο συγκεκριμένο σώμα, έδωσε στον Τραμπ δικαίωμα να μιλάει για «μεγάλη νίκη».

Εκλογές για κυβερνήτες είχαμε σε 36 από τις 50 πολιτείες.

Στη Νέα Υόρκη ο Αντριου Κουόμο κέρδισε για τρίτη φορά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του θρυλικού για το Δημοκρατικό Κόμμα πατέρα του, Μάριο Κουόμο.

Ο Τζάρεντ Πόλις, που εξελέγη στο Κολοράντο, είναι ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...