407
Η Γουόρεν είναι μία από τις ελπίδες των Δημοκρατικών για το 2020 | REUTERS/Mary F. Calvert

Το DNA μίλησε: η Ελίζαμπεθ Γουόρεν κατάγεται από Ινδιάνους – Ο Τραμπ θα πληρώσει $1 εκατ.;

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 15:45
Η Γουόρεν είναι μία από τις ελπίδες των Δημοκρατικών για το 2020
|REUTERS/Mary F. Calvert

Το DNA μίλησε: η Ελίζαμπεθ Γουόρεν κατάγεται από Ινδιάνους – Ο Τραμπ θα πληρώσει $1 εκατ.;

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 15:45

Επιστημονική απάντηση στην προσβλητική και ρατσιστική αναφορά που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ για την καταγωγή της έδωσε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, βρίσκοντας παράλληλα την ευκαιρία να δηλώσει εμμέσως παρούσα για τις εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ την είχε αποκαλέσει «Ποκαχόντας», σε μια ειρωνική αναφορά στη μακρινή ινδιάνικη καταγωγή που επικαλείται η Γουόρεν.

Είχε μάλιστα δεσμευτεί ο Τραμπ τον περασμένο Ιούλιο ότι θα καταβάλει ένα εκατομμύριο δολάριο σε ίδρυμα της επιλογής της ίδιας σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ο ισχυρισμός της ότι κατάγεται από τους ιθαγενείς της Αμερικής.

Τα αποτελέσματα του τεστ DNA, που δημοσιοποίησε η ίδια τη Δευτέρα, δικαίωσαν τη Γουόρεν. Εχει πράγματι μια μάλλον μακρινή (μεταξύ του 1/32 και του 1/1.024) αλλά υπαρκτή καταγωγή από Ινδιάνους.

Η εξέταση του γενετικού υλικού, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, έδειξε ότι η Γουόρεν έχει ευρωπαϊκή καταγωγή, αλλά υπάρχουν και ισχυρές ενδείξεις και για έναν γηγενή αμερικανό πρόγονο πριν από 6 με 10 γενιές.

Η Γουόρεν είχε πει στο παρελθόν ότι  η προ-προ-προγιαγιά της είχε εν μέρει ινδιάνικη καταγωγή. Αυτό θα έδινε στη γερουσιαστή καταγωγή κατά 1/32 από Ινδιάνους. Αν ο πρόγονος της είχε ζήσει πριν από 10 γενιές, η καταγωγή είναι μόλις 1/1.024.

Μετά τις ανακοινώσεις ο Τραμπ έδειξε να ξεχνά εντελώς την παλιά του υπόσχεση για τη δωρεά, γράφει ο Guardian. Τώρα λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει το τεστ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γουόρεν θα είναι όντως υποψήφια το 2020 για να την κερδίσει «πολύ εύκολα».

Η Γουόρεν πάντως ζήτησε να κατατεθούν τα χρήματα υπέρ ενός κέντρου για τις γυναίκες με καταγωγή από τους γηγενείς πληθυσμούς που πέφτουν θύματα βίας. Αποκάλεσε δε τον πρόεδρο απειλή για τις γυναίκες: «Προχωρά σε χαρακτηρισμούς για τις γυναίκες που τον φοβίζουν, μας επιτίθεται προσωπικά, μας συρρικνώνει για να νιώσει καλύτερα ο ίδιος» είπε.

Μέσα από την ιστορία του τεστ έρχεται ξανά στο προσκήνιο η πιθανότητα η δυναμική γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη να είναι το πρόσωπο που αναζητούν οι Δημοκρατικοί για να βάλουν τέλος στην προεδρία Τραμπ.

Για την ώρα, η Γουόρεν μάχεται για την επανεκλογή της τον Νοέμβριο στην έδρα της Γερουσίας. Τα προγνωστικά τη φέρνουν μπροστά από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της.

Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε και ένα προεκλογικό σύνθημα που φαίνεται πως ανταποκρίνεται στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2020: «Επιμένω!»

Η ομάδα των πολιτικών συνεργατών της Γουόρεν άρχισε εν τω μεταξύ, από τον περασμένο Ιούνιο, να υλοποιεί μία καμπάνια στο Facebook η οποία έγινε γνωστή ως Σχέδιο ΕΠΙΜΕΝΩ προωθώντας ένα μήνυμα επίμονης πολιτικής δράσης.

Αυτό που απομένει, με άλλα λόγια, είναι να δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...