864
Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ. Δύο διαφορετικές εικόνες των ΗΠΑ -και του κόσμου- σε σύγκρουση με φόντο τις κάλπες της Τρίτης | REUTERS

Ομπάμα εναντίον Τραμπ στα χαρακώματα των ενδιάμεσων εκλογών

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2018, 12:46
Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ. Δύο διαφορετικές εικόνες των ΗΠΑ -και του κόσμου- σε σύγκρουση με φόντο τις κάλπες της Τρίτης
|REUTERS

Ομπάμα εναντίον Τραμπ στα χαρακώματα των ενδιάμεσων εκλογών

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2018, 12:46

Είναι μια μάχη μέχρις εσχάτων. Δύο χρόνια μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ και την εκ βάθρων αμφισβήτηση των αξιών και του ύφους της αμερικανικής πολιτικής, δύο παρατάξεις, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί, συγκρούονται με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης –τότε που κρίνονται μια σειρά από έδρες σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων με σκοπό την ανανέωση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Είναι η ώρα για το βαρύ πυροβολικό. Το Δημοκρατικό Κόμμα, ελλείψει άλλου ηγέτη, επιστράτευσε τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους –αποκαρδιωμένους από την ήττα του 2016 και από την ιδεολογική πλημμυρίδα του Τραμπ που ακολούθησε– οπαδούς του. Από την άλλη βρίσκεται ο ίδιος ο Τραμπ, με τη γνωστή του αντιδραστική ρητορική: στερεότυπα, μισαλλοδοξία, κινδυνολογία, εχθροπάθεια –αυτά που δυστυχώς πουλάνε στη σύγχρονη εποχή.

Είναι μια μάχη ετεροβαρής. Στο ένα πεδίο, αυτό της Γερουσίας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών μολονότι έχουν, ως συνήθως, μαζί τους το Χόλιγουντ και απολαμβάνουν τη στήριξη του χαρισματικού 44ου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος σπάζοντας το άτυπο πρωτόκολλο που θέλει τους πρώην ενοίκους του Λευκού Οίκου να μένουν στο περιθώριο, έχει ριχτεί για τα καλά στη μάχη, δίνοντας ομιλίες και καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν.

Τριανταπέντε έδρες στη Γερουσία κρίνονται στις κάλπες της Τρίτης, οι περισσότερες ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, άρα αυτομάτως ο κίνδυνος απωλειών είναι μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους υπάρχουν μόλις 14,8% πιθανότητες οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν ξανά τον έλεγχο της Γερουσίας, τον οποίο έχασαν τον οδυνηρό για το κόμμα Νοέμβριο του 2014 και δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν το 2016.

Το «μπλε» Κογκρέσο

Στον αντίποδα, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει 85,8% (!) πιθανότητες να ανακτήσει ξανά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αριθμεί 435 έδρες, και να δημιουργήσει έτσι ένα ανάχωμα στο νομοθετικό έργο του Τραμπ στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους Δημοκρατικούς να δημιουργούν μια στέρεα πλειοψηφία 230 βουλευτών έναντι 205 των Ρεπουμπλικανών.

Διόλου τυχαία ο Ομπάμα βρέθηκε την Παρασκευή στο Μαϊάμι για να στηρίξει τον γερουσιαστή Μπιλ Νέλσον, η υποψηφιότητα του οποίου αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς και τον Αντριου Γκίλουμ, υποψήφιο κυβερνήτη της Φλόριντα –πολιτεία ιδιαίτερα κρίσιμη, ως swing state, και για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ομπάμα αγκαλιάζει τον Γκίλουμ, υποψήφιο κυβερνήτη της Φλόριντα, ενώ ο Μπιλ Νέλσον -σε δεύτερο πλάνο- χειροκροτεί (Reuters). Σε δύο κάλπες στην Ηλιόλουστη Πολιτεία οι Δημοκρατικοί παίζουν πάρα πολλά (Reuters)

Τι είπε για τη μάχη στη Φλόριντα ο Τραμπ; «Η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν άνδρα του Χάρβαρντ και του Γέιλ, τον Ρον ντε Σάντις, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος βουλευτής και θα γίνει σπουδαίος κυβερνήτης και σε έναν Δημοκρατικό που είναι κλέφτης και δήμαρχος του Ταλχάσι, μια από τις πιο διεφθαρμένες πόλεις στη χώρα!». Κλασικός Τραμπ…

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είχε η άτυπη μονομαχία των Τραμπ – Ομπάμα την Κυριακή. Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, μπορεί να τους χώριζαν περίπου 1.200 χιλιόμετρα (γεωγραφικής) απόστασης, αλλά η διαφορά στο όραμα και το περιεχόμενο απέχει έτη φωτός.

Ο Τραμπ ήταν στη Τζόρτζια και επανέλαβε το δυστοπικό σενάριο για μια Αμερική στην οποία εισβάλλουν εγκληματίες μετανάστες και επικρατούν οι… σοσιαλιστές.

«Θεός, όπλα, Τραμπ», γράφει η μπλούζα του υποστηρικτή του προέδρου και δεν θα μπορούσε να το εκφράσει καλύτερα (REUTERS/Jonathan Ernst)

Στο στόχαστρο ο Τραμπ έβαλε την Στέισι Εϊμπραμς, η οποία αγωνίζεται να εκλεγεί ως πρώτη Αφροαμερικανή κυβερνήτης της πολιτείας, εκθρονίζοντας τον Ρεπουμπλικανό, Μπράιαν Κεμπ. «Θα κάνει τη Τζόρτζια Βενεζουέλα», προειδοποίησε ο Τραμπ, ο οποίος καταφέρθηκε επίσης και κατά του οράματος των Δημοκρατικών (και του Ομπάμα) που, όπως είπε, δεν είναι άλλο από ένας οδοστρωτήρας κατά του μέλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, ο Ομπάμα βρέθηκε στην Ιντιάνα για να στηρίξει τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τζο Ντόνελι, άλλη μια έδρα που απειλείται.

Ο Ομπάμα με τον Τζο Ντόνελι, γερουσιαστή στην Ιντιάνα (Twitter/@JoeforIndiana)

Επιλέγοντας μια περισσότερο πολιτική προσέγγιση, απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, μίλησε όμως για έναν άνδρα που δεν είχε δισταγμούς να πει ψέματα ή να παίξει με τους φόβους των πολιτών.

«Τι είδους πολιτική θέλουμε; Από όσο θυμάμαι, δεν έχουμε ξαναδεί αυτό που έχουμε τώρα: πολιτικούς που λένε ψέματα ωμά, επανειλημμένα και ξεδιάντροπα» είπε, χτυπώντας το χέρι στο βήμα.

Για την αναμέτρηση της Τρίτης ο Ομπάμα είπε ότι το διακύβευμα είναι η ίδια η Δημοκρατία. «Θα πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις όταν οι άνθρωποι δεν λένε την αλήθεια, όταν οι λέξεις σταματούν να σημαίνουν κάτι», επισήμανε.

Ο Ομπάμα γρήγορα εγκατέλειψε την τακτική άλλων πρώην προέδρων να απέχουν από την κριτική στον εν ενεργεία πρόεδρο. Θεωρεί ότι όσα πέτυχε κατά τα οκτώ χρόνια της δικής του θητείας αποξηλώνονται το ένα μετά το άλλο από τον Τραμπ – και δεν διστάζει να το επισημαίνει με κάθε τρόπο.

Τα στατιστικά συμφωνούν και αυτά με την προσέγγιση των δύο ανδρών για κρίσιμης σημασίας εκλογή.

Η προσέλευση στην πρόωρη ψήφο είναι σε ύψος-ρεκόρ (τουλάχιστον 33 εκατομμύρια έχουν ψηφίσει ήδη), ενώ ιδιαίτερα παρήγορο είναι ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι κινητοποιούνται και αυτοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...